Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Video

Íme a legújabb luxusjátékszer: a magyar fejlesztésű elektromos jetski

A magyar mérnökökből álló Start up csapat 3 évig dolgozott a vízi járművek Tesla-jának fejlesztésén. Elsősorban az európai piacra szeretnének termelni. Idén tavasszal kezdték meg a prototípus tesztelését a Balatonon. Fél éven át szelték a habokat úgy az e-jettel, hogy közben semmilyen mértékben sem szennyezték az élővizet. Jelenleg közel 40 -en dolgoznak a Balatonvilágoson felépített fejlesztő és gyártó központban, a Narke sorozatgyártásának előkészítésén. A manufaktúra 50-55 darab rendelést teljesítene évente.

Az electrojet nem jet-ski, hanem egy teljesen új vízi jármű kategória. A nemzetközi szinten úttörőnek számító innovációval a világpiacon igyekszik a vízi közlekedést forradalmasítani a Narke Team. Amire minden esély megvan, ugyanis az e-jetek jóval halkabbak, és az elektromos hajtás ellenére is legalább ugyanazt a vezetői és utazási élményt nyújtják, mint a benzinmotoros jetski-k. Az e-jet kisgéphajó vezetői engedéllyel használható.

Az első generációs Electrojet egy saját fejlesztésű, vízhűtéses, háromfázisú aszinkronmotort és egy Li-ion akkumulátor telepet rejt magában. Átlagos használat mellett másfél órás az üzemideje. És akár 230 voltról is fel lehet tölteni. Igaz, akkor a töltés 8 óráig tart. Töltőpontról 2 óra alatt éri el a 80 százalékos töltöttséget. Az electrojet teljeítménye 45 kW, azaz 60 lóerő. Csúcssebessége 55 km/óra.

A projektet az Európai Unió is támogatta, de a fejlesztési költségek közel 70 százalékát, a NarkeTeam piaci forrásokból teremtette elő.