Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Video

Egy baleset helyszínén nem tehetsz annál rosszabbat, mint azt, hogy nem teszel semmit

Még legalább 27 ezer önkéntes hősre volna szükség ahhoz, hogy az ország bármely pontján perceken belül segítséget kaphassanak a bajba jutottak. Hogy megmentsék az életüket.

Pár perc is bőven elég ugyanis ahhoz, hogy egy súlyos sérült elvérezzen, egy fuldokló, aki, úgymond, „csak félrenyelt valamit”, megfulladjon, egy infarktusos meghaljon.

Jóval kevesebb, mint amennyi idő alatt átlagosan a mentők a helyszínre érnek, ha egyáltalán riasztották őket.

Már több mint 13 ezren regisztráltak a mentőszolgálat és a partnerei által tavaly ősszel életre hívott Szív City virtuális közösségébe és töltötték le okostelefonjukra a Szív City applikációt. Ha az utcán valahol egy vérző, eszméletlen vagy fuldokló embert látnak és hívják a mentőket, ha újraélesztésre van szükség a mentőszolgálat a Szív City applikáció segítségével riasztja a tragédia 500 méteres sugarú környezetében tartózkodó önkénteseket: aki tud, menjen, segítsen.

Elmentünk a mentőszolgálat hősképző tanfolyamára, majd letöltöttük a Szív City applikációt. Ki tudja, lehet, hogy egyszer szükség lesz a segítségünkre valahol.

Fotó: Veres Viktor

Ahhoz, hogy az ország kellőképpen lefedett legyen, azaz lényegében minden településen legyenek olyan önkéntesek, akik esetleg már a mentők kiérkezése előtt segíteni tudnak a bajba jutottakon, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint 40 ezer regisztrált önkéntesre volna szükség országosan.

Az applikáció ingyen letölthető bármely okostelefonra. Az egyszeri regisztráción túl más tennivaló nincs. Ha bejelentést kap a mentőszolgálat, hogy a valahol egy eszméletlen ember fekszik, a Szív City alkalmazáson keresztül riasztja a virtuális közösség közelben tartózkodó tagjait, és GPS segítségével a helyszínre irányítja őket.

A mentőket évente 1,1 milliószor riasztják különböző esetekhez. A híradókba persze csak a közlekedési tragédiák, esetleg a súlyosabb kimenetelű ipari katasztrófák, munkahelyi balesetek kerülnek be. Évente történik azonban még mintegy 40 ezer súlyosabb háztartási baleset is, melyek egy része ugyancsak közvetlen életveszélyt idézhet elő. Például, ha valaki megcsúszik, elesik, beüti valamibe a fejét és eszméletét veszti.

Az eszméletlenség közvetlen életveszélyt jelent, a magatehetetlen sérült könnyen megfulladhat.

Évente regisztrálnak még úgy 50 ezer stroke-ot, és mintegy 24 ezer infarktust. És ezekből mintegy 5000-6000 a közterületen történik, ahol akár jóval nagyobb is lehetne a beteg túlélési esélye, mint otthon, a négy fal között, hiszen, ha ő maga az előjelek alapján nem is hív mentőt, mások megtehetik helyette. És ott vannak még az önkéntes segítők, a hétköznapi hősök, ahogy a mentők emlegetik őket.

Fotó: Veres Viktor

Ahhoz azonban, hogy a bajba jutottak időben segítséget kapjanak, az kell, hogy valaki hívja a mentőket. Győrfi Pál elmondása szerint gyakran megesik, hogy egy balesetről csak jelentős késéssel értesülnek a mentők, mert a helyszínen mindenki azt hiszi, hogy más valaki már hívta őket. Pedig

abból biztosan nem lesz baj, ha egymás után többen telefonálnak, mintha senki.

Sok oka van annak, hogy a legtöbben ódzkodnak segíteni a földön fekvő embereken. A legtöbben elintézik azzal, hogy biztos részeg, főleg, ha amúgy is szakadtnak néz ki a bajba jutott. De Győrfi önkritikusan elismerte, a mentőknek és az elsősegélynyújtás-képzés korábbi gyakorlatának is van felelőssége ebben.

– Régebben azzal kezdődött egy tanfolyam, hogy Ne okozz nagyobb bajt! – mondja. – De mi lehet nagyobb baj annál, mint hogy meghal valaki? Ma már azt valljuk, hogy a legtöbbet azzal tud ártani valaki, ha nem csinál semmit.

Persze nem kell a Szív City virtuális közösség tagjának lenni ahhoz, hogy valaki hős lehessen. Bárki segíthet a bajba jutottakon, már azzal is, ha telefonál. De ha érez magában kellő bátorságot, nem kell túl sok belőle, ennél tovább is mehet. Hogy mit és hogyan? Íme!

Fotó: Veres Viktor

Bármi is történt

 • Nézz körül, hogy te és a sérült biztonságban vagytok-e!
 • Ellenőrizd, eszméleténél van-e! Beszélj hozzá! Kíméletesen rázd meg a vállát és kérd, hogy szólaljon meg!
 • Tedd szabaddá a légutakat! Fektesd a hátára, és óvatosan hajtsd hátra a fejét!
 • Nézd meg, lélegzik-e? Közel hajolsz a szájához és akkor hallod és érzed, és látod a mellkasát is, hogy mozog-e fel-le. Ha nem lélegzik, vagy nem hallasz 10 mp alatt 2 normális légvételt, újraélesztést kell kezdeni.
 • Hívj mentőt!
 • Ha nem tudsz, bökj rá valamelyik bámészkodóra, hogy hívjon ő!(Bárki is hívja a mentőt, azt feltétlen közölje, hogy a bajba jutott nincs eszméleténél.)
 • Küldj el valaki (bökj rá valakire, mert ha csak valakinek kell tenni valamit, akkor a végén majd senki nem tesz semmit), defibrillátorért. A Szív City app. azért is jó, mert megmutatja hol találod a legközelebbit!)
 • Állj neki a mellkaskompressziónak! (Ha jön egy másik önkéntes, olykor cseréljetek, mert amúgy ez egy strapás meló. De az adott helyzetben ti vagytok a bajba jutott szíve (a mellkasnyomással). Szóval ki kell tartani izomból addig, amíg a páciens keringése újra nem indul, illetve meg nem érkeznek a mentők.
 • Ha megérkezik a defibrillátor használd azt! A gép sokat beszél, viszont nincs más dolgod, mint azt és akkor csinálni, amit és amikor mondja.

Azt, hogy ezeket miképpen kell elvégezni, megnézheted a YouTube-on, vagy a Szív Cityn is olvashatsz egy leírást itt, de vész esetén mentőszolgálat diszpécsere is elmagyarázza. Nem bonyolult. Igen, eltörheted a páciens bordáit, végül is 4-6 centi mélyen kell benyomni a mellkasát, de ha parázol, gondolj arra: akin segítesz jobban örül majd annak, ha törött bordákkal élhet, mint annak, ha ép bordákkal lesz halott.

Ha folyik a vér

 • Nyugtasd meg, és ültesd, vagy fektesd le a sérültet! (Előfordult már, hogy valakiből dőlt a vér, és közben ott kolbászolt a többi sérült között!)
 • Helyezd a vérző testrészét magasabbra a többinél!
 • Helyezz direkt nyomást a sebre! (gézlappal vagy tiszta textíliával!)l jv!

Ha fuldoklik valaki

 • Ha kék-zöld-lila, és a saját torkát próbálja kitépni, jó eséllyel félrenyelt valamit. Ilyenkor többnyire elég egy jól irányzott hátbevágás a hát közepére,
 • Ha mégsem, próbált meg a jó öreg Heimlich-féle műfogást (egyszerű, csak leírni nehéz, nézd meg a YouTube-on
 • Mindkét megoldás lényege, hogy valahogy el kell távolítani az akadályt a levegő útjából.

Fotó: Veres Viktor

A lassan 1 évessé váló Zoom.hu fennállásának rövid ideje alatt már többször is jó szívvel állt a társadalmi célú akciók mellé. Úgy gondoljuk, a nyilvánosság a leghatékonyabb eszközünk, amellyel segíteni tudunk egy ilyen közérdekű ügyet. Ezért sem volt kérdés, hogy amellett, hogy mi magunk átismételjük az újraélesztést és más alapvető elsősegély-nyújtási eljárásokat, az ott szerzett tudást a lehető legtöbb csatornán keresztül megosztjuk az olvasóinkkal is.

Az OMSZ Hősképzését bátran ajánljuk minden felelősen gondolkozó olvasónknak. Az életmentéshez kedvet érző laikusok minden hónapban ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain.