Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Video

Gyakrabban találkozhatunk kóbor medvével az utcán

A fél ország hajkurászta a híres szlovák medvét, akit a köznyelv Maci Laciként emlegetett, bár a korábbi híresztelésekkel ellentétben nőstény. Két hetes magyarországi kalandjai során a vadőrök egyszer sem tudták megközelíteni az állatot, napokig csak a nyomait követték, amit többször elmosott az eső. Félő volt, hogy a vándormedve északi irányból akad fenn a déli határzáron és útját állja a kerítés, a természetvédők ezért Románia felé akarták terelni az állatot. A medve péntek éjjel és szombat hajnal többször megpróbált behatolni a Szeged közeli Sándorfalvára, ezért altatólövedékkel terítették le. Egyelőre nem tudni, hogy szabadon engedik-e később, de elhelyeznek lábán egy jeladót, arra az estre, ha később újra kirándulni szeretne Magyarország vadregényes pusztáin.

Az MTI -nek nyilatkozó egyik szakértő szerint, mivel a barna medvék élettere növekszik, ezért gyakrabban fordulhat elő, hogy egy-egy példány átsétál Magyarországra.

Maci Laci közel 300 kilométer tett meg déli irányba az elmúlt hetekben. Úgy tudjuk, hogy vegetáriánus, mert csak a kora nyáron termő friss hazai gyümölcsöket fogyasztotta, a jószágokban nem tett kárt. Ő keltett riadalmat Füzesabonyban, amikor a város mellékutcáin kóborolt. A medvét Szeged közelében sikerült megállítani. A Zoom.hu munkatársai a helyszínről készítettek beszámolót.