Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szakács Árpád az év lúzere – 2018 kulturális botrányai

Szakács Árpád az év lúzere – 2018 kulturális botrányai

Egyetlen felmutatható eredményért még senki nem dolgozott annyit, mint a Magyar Idők publicistája. De azért történt még egy és más az idei évben, már ami a kulturális életet illeti.

Viccesen kezdődött az év, legalábbis ami a kultúrát, valamint – itt és most – a határterületeit illeti. Ugyanis hosszú évek óta óriásplakátok üzenik nekünk minden év végén, hogy az új esztendő bizony Mága Zoltán koncertjével indul. Idén sem volt másként, a hegedűművész sztárvendéget – „gesztárt” – is hívott maga mellé, nem mást, mint David Foster kanadai zeneszerzőt és producert, aki olyan neveknek szerzett már dalt, mint Madonna, Michael Jackson, Jennifer Lopez, Seal és így tovább.

Foster azonban kellemetlen meglepetéssel találta szemben magát, először akkor, amikor a színpadon megkérdezte Mágától – angolul –, hogy miként mondják magyarul azt, hogy thank you. Mága erre azt válaszolta, hogy

„Thank you!”

Az értetlenségből aztán az lett, hogy Foster a közönség soraiból választott ki random embereket, akiket arról kérdezett, jól érzik-e magukat, de mivel ők sem értették, mit kérdez, ezért csak nemlegesen csóválták a fejüket.

Mága Zoltán / Forrás: Facebook

Végül teljesen véletlenül Schmitt Pál orra alá tolta a mikrofont – aki hál’ Istennek legalább beszél angolul –, de itt meg az hangzott el kérdésként, hogy emberünk mivel foglalkozik. Erre Schmitt válasza Foster számára lett kellemetlen:

„I was the president of Hungary.”

Jól indult az év? Mindenki döntse el maga! De a folytatásban igyekszünk összefoglalni azokat a kulturális botrányokat, amelyek valamelyest megmozgatták a közvéleményt 2018-ban.

Egy nagyon jó film kálváriája

Kálomista Gábor producer cége februárban visszavonta a Kojot bemutatását a Magyar Filmhétről. Többen politikai szálat sejtettek az ügyben: a filmben ugyanis felsejlik egy mészároslőrinci alak, aki számos befektetés, cég és termőföld tulajdonosa lesz. A Kojot a kedvezőtlen forgalmazói stratégiák miatt 2017-ben egyébként sem jutott el annyi nézőhöz, amennyit megérdemelt volna, és aztán a Filmhét közönsége sem láthatta.

Kostyál Márk rendező a Kojot forgatásán / Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Az egész végül abban csúcsosodott ki, hogy a filmet feltették a legnagyobb internetes videómegosztóra, ahol bárki ingyen megnézhette. Ma már azonban csak kalózváltozat található a neten, azt nem linkelnénk.

Alföldi Róbert továbbra is országos intézmény

A Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Alföldi Róbert idén is szállította a botrányokat, illetve ha nem is ő volt maga a szállító, a politika elintézte, hogy a csomagok eljussanak a megfelelő helyekre. Ugyanis márciusban arról jött hír, hogy egy zalaegerszegi, városi szervezésű beszélgetést – a jegyek értékesítése után – technikai okokra hivatkozva lemondtak a rendező-színésszel. Az üggyel kapcsolatban még egy hazugság is kiderült.

Sztarenki Pál és Alföldi Róbert / Fotó: Gordon Eszter

Áprilisban aztán Pécsen tört ki a botrány: az Igenis, miniszterelnök úr! című darabot, aminek Alföldi szereplője volt, végül – szintén a jegyek értékesítése után – mégsem engedték bemutatni a Kodály Központban. A központban működő Zsolnay Színház kitalálója és szervezője, az ügyről egyáltalán nem tehető Kiss Mónika ezt követően otthagyta a színházat.

A Metoo-botrányok után visszatértek a vádlottak

Még le sem csengett igazán a rengeteg szexuális visszaélést és erőszakot felszínre hozó #metoo mozgalom botrányáradata, Marton László rendező már februárban azzal került a hírekbe, hogy visszatér. Mi még ma sem tudjuk a felhúzódott szemöldökünket leengedni, nem nagyon értjük, hogy ez miként történhetett meg.

Marton László / Fotó: Soós Lajos/MTI

De Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház egykori művészeti vezetője sem morzsolhatott el sok mindent penitenciaként, mielőtt augusztusban úgy döntött, hogy megpályázza a színház igazgatói posztját. Hát mert miért is ne, ugye.

Fluor Tomi – szabadsághős és agresszív hülye

A Zoom.hu vette észre, hogy a Fluor Tomi nevével fémjelzett Wellhello zenekar kapott némi büntit áprilisban a közmédiától, ugyanis néhány héten át nem játszották az együttes dalait a rádióban, miután Fluor élő adásban sorosozott egyet. Olyannyira nagyot ment ezzel a zenekar, hogy még az áprilisi választásokat követő tüntetéseken is inkább az ő számaikat játszották, és a beszédekben is téma volt, leginkább a cenzúra szó környezetében. Ungár Péter pedig a Médiahatósághoz fordult az ügyben.

Fluor Tomi / Forrás: Facebook

Aztán a zenekar háttérzenészei és egyéb tagjai októberben elkezdtek elfogyni a zenekarból, kilépési hullám vette kezdetét. A távozó tagok a zenekar nyugiközleményére reagálva elég erős választ adtak: „Egy az egész zenekart érintő véleménykülönbség miatt október 12-én délután Karácson Tamás (Fluor) e-mailben kinyilatkoztatta, hogy a vele egyet nem értőket, vagyis a formáció volt szaxofonosát, Bartók Mátét és vele együtt gyakorlatilag az egész Wellhello zenekart be fogja perelni. Ezt követően az esti Akváriumban megtartott koncert előtt minősíthetetlen és provokatív hangnemben beszélt a zenészeivel. A kilépések végleges oka, ennek ellenére nem ez volt, hanem az, hogy szombaton Fluor sms-ben megfenyegette Bartók Mátét, akinek testi épsége védelmében rendőrségi bejelentést kellett tennie.”

Az év lúzere: Szakács Árpád

A Magyar Idők publicistája, Mészáros Lőrinc, oppardon, a Fidesz-média egybegyúrt birodalmához tartozó Mediaworks Központi Szerkesztőségének főszerkesztője, Szakács Árpád rengeteget dolgozott az év lúzere kitüntető címéért. Oly sok, szinte végeláthatatlan, Kinek a kulturális diktatúrája? című, nyilván rengeteg kutató-, gondolkodó- és írómunkát követő cikk (válogatott és szerkesztett formában már könyv is megjelent belőlük) után

mindössze egyetlen egy, csak homályosan hozzá kapcsolható eredményt ért el.

Kásler Miklós leváltotta a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről Prőhle Gergelyt. Aztán kinevezte a helyére – egyelőre ideiglenesen – az egykori Századvég-kutató, mostanság szintén a Mediaworksnek dolgozó írót, Demeter Szilárdot.

Kiemelt kép: Szakács Árpád / Forrás: Echo TV/YouTube