Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pikachu, egy moly és a galambnak hitt pillangó – ezek voltak 2018 leghíresebb mémei

Pikachu, egy moly és a galambnak hitt pillangó – ezek voltak 2018 leghíresebb mémei

A mémek kicsit olyanok, mint a celebek. Hirtelen lesznek népszerűek, majd egyesek gyorsan, mások hosszabb idő után tűnnek a feledés homályába. Összegyűjtöttük az internet népének azon alkotásait, amelyekre a legtöbb vicces felirat érkezett, és amelyek 2018-ban a legnagyobb hatást gyakorolták a rekeszizmokra. Íme, a hall of mém!

Az autópálya lehajtó

Első mémünkkel azonnal csalunk egy kicsit, hiszen eredetileg tavaly december 29-én jelent meg a Redditen. A kép érdekessége, hogy ebben a formában korábban nem létezett, a felüljáró és a közlekedési tábla utólag lett rámontírozva az alábbi videó egyik képkockájára.

How to exit freeway like a boss (ORIGINAL UPLOAD)

The original upload of this video. Please do not attempt to recreate this stunt in your mums minivan while intoxicated or something stupid like that. I’m not a hypocrite, but there’s a time and a place for everything. Don’t put other people in danger or take risks on public roads.

Így született tehát az autópálya lehajtós mém, vagyis amikor valaki felad egy józan ésszel belátható célt valamilyen nehezen megindokolható mellékvágány miatt. Az alábbi ábrán például Svédország látható, az ország, amely feladja a fejlett világbeli, stabil helyzetét a fejlődő világból érkező, irányíthatatlan migránstömegért.

Zuckerberg a kongresszus előtt

A Facebook atyja április 10-én jelent meg az Egyesült Államok kongresszusa előtt, hogy reagáljon a közösségi oldalt ért vádakra, amelyek szerint illetéktelen kezekbe adtak felhasználói adatokat. A kétnapos meghallgatás elképesztő médiafigyelmet kapott, az órákon keresztül feszülten koncentráló Zuckerberg arca pedig beírta magát a történelemkönyvekbe.

Ehhez a képhez különböző feliratok érkeztek, például

  • az arcod, amikor rájössz, hogy a weboldalad, amit egyetemista lányok külsejének pontozására hoztál létre, segített egy bohócot (Donald Trump – szerk.) a világ legerősebb államának élére juttatnia.
  • Annak a srácnak az arca, akit egy zombifilmben megharaptak, de még próbálja eltitkolni a többiek elől.

Meghan Markle a királyi esküvőn

Az egész világot lázban tartotta május 19-én Meghan Markle és Harry herceg menyegzője. Nem véletlen, hogy a temérdek fotóból akadt pár, amely a ceremónia végeztével is önálló karriert futott be. Az alábbi képen látható tekintet miatt nők milliói kezdtek vágyódni egy olyan párkapcsolat után, amelyben ilyen szerelemmel tudják csodálni választottjukat.

Ez egy galamb?

Ez az internetes alkotás egyensúlyozott talán leginkább az intelligens mém – túl bonyolult mém határvonalán az idén. Az 1991-ben készült japán anime, a The Brave Fighter of Sun Fighbird első évada harmadik részének jelenetén egy android látható, aki az emberi viselkedést tanulva összekever egy pillangót egy galambbal. A 2011-ben már kisebb karriert befutó mém idén lett újragondolva, és ilyen vicces alkotásokat köszönhetünk neki:

A férfiak csak akkor ismerik fel a nőkön lévő sminket, ha piros rúzst is felkentek magukra.

Itt pedig arra a jelenségre utal, amikor a tanár egy gyerek csínytevése miatt az egész osztályt megbünteti.

A moly

A moly a metamémek kategóriájába tartozik: semmi vicces nincs a képen, értelme sincs, viszont kitűnően felhasználható egyéb mémeken. Eredete is teljesen nonszensz: egy anonim férfi feltöltött egy fotót a Redditre egy molyról, ami kívülről az ablakához repült:

Close up of moth outside my window from r/creepy

A hozzá kapcsolódó viccek alapja pedig az az egyszerű biológiai tény, hogy a molyokat vonzza a lámpafény.

Te, a barátnőd, és aki miatt azt mondja, hogy nem kell aggódnod.

A moly, aki azt hiszi a napra, hogy az a mennyország.

A táncoló Theresa May

Október 2-án Theresa May brit miniszterelnök az ABBA Dancing Queen című dalára vonult be a konzervatív párt konferenciáján, a kínos mozdulatok hamar felkeltették a vicces kedvű internetezők figyelmét. A sunnyogó lépkedésre hajazó mozgás ihlette például az alábbi képet is, amelyen a politikus szerepében Caesart köszönthetjük, amikor a római szenátus megtiltotta neki, hogy átkeljen a Rubicon folyón.

A fáradt Spongyabob

A Spongyabob Kockanadrág első évadából származó jelenet teljesen érdemtelenül csak idén mémesült. Többnyire olyankor használatos, amikor egy alapvetően nem fáradtságos cselekvés – a lenti példán a megágyazás -, rövid időn belül kikészít minket.

A meglepődött Pikachu

Kronológiai sorrendünk utolsó darabja a Pokemon sorozat sztárja, Pikachu. Az első évad tizedik részének képkockája idén ősszel kapott óriási ismertséget, a mai napig gyakorta bele lehet futni a mém újabb és újabb változataiba. Olyan váratlan fejlemények illusztrálására használjuk, amikor jól belegondolva teljesen ésszerű a végkifejlet, valami oknál fogva azonban mégis meglepőnek találjuk. Az alábbi képen azt a csodálkozást látjuk, amikor megpróbálunk úgy egyensúlyozni a tálakkal, mint egy pincér, de sikerül elejteni és eltörni az edényeket.