Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszűnő cafeteria, kedvezőbb változások a nyugdíjasoknak – így adózunk januártól

Megszűnő cafeteria, kedvezőbb változások a nyugdíjasoknak – így adózunk januártól

Alaposan átalakítják az életünket a januári adóváltozások: több millió embert érint a cafeteria-kedvezmények eltörlése, és több más ponton is fontos változások jönnek. 

A kormány idén két nagy adócsomagot is a parlament elé terjesztett, egyet még tavasszal és egy másikat ősszel. A kettő eredőjeként az adók számának csökkentését, a vállalkozási környezet kedvezőbbé tételét, a munkavállalás ösztönzését és az adóadminisztráció csökkentését tűzte ki célul – legalább is a NAV hivatalos közlése szerint. Más kérdés, hogy ezekből a magasztos kormányzati célokból mi jött össze.

A munkavállalók széles tömegeinek a legfájóbb változás 2018-ban a cafeteria megnyirbálása volt. Azon lehet vitatkozni, hogy van-e létjogosultsága az adómentes vagy kedvezményes adózású jövedelmeknek 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett, de nem arról van szó, hogy a kormány eltörölné ezt a kiskaput, hanem fenntartja, és csak a SZÉP-kártyákra korlátozza. Így üdülni vagy étterembe menni továbbra is adókedvezményesen lehet – csak éppen a kormánynak tetsző kedvezmény formájában.

A stancológép berakóművének beállítása a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtandó Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya) méretre vágása előtt a Pénzjegynyomdában.
MTI Fotó: Pénzjegynyomda

Meccsre és szállodába is mehetünk adókedvezménnyel

A kormány szerint a cafeteria-kedvezmények eltörlése arra kényszeríti a munkáltatókat, hogy ezeket a jövedelmeket készpénzben fizessék ki. Így viszont megszűnt a lakáshitel- és az albérlet-támogatás, a biztosítások és a diákhitel-törlesztés adókedvezménye. Eredetileg a kormány a sportrendezvények belépőinek adómentességét is visszavonta volna, ám végül – nyilván nemzetstratégiai megfontolásokból – a focimeccsekre és a kulturális rendezvényekre a munkáltató továbbra is adhat adómentesen belépőket a dolgozóinak. Igaz, itt is komoly szigorítás történt, a munkavállaló csak a minimálbér összegéig kaphat munkáltatójától focibelépőt, illetve külön színházbelépőt.

Változások az önkéntes pénztáraknál

A nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseknél fontos változás, hogy 2019-ben a pénztártag nemcsak a saját, hanem minden más befizetőtől kapott összeg után igénybe veheti az önkéntes pénztári kedvezményt – vagyis így a munkáltató befizetése után is érvényesítheti az adókedvezményt. Mint ismert, az adókedvezményt ez esetben nem lehet felvenni, hanem a kedvezmény összegét a pénztártag számláján írja jóvá a NAV.

2019 januárjától a munkaszerződéssel foglalkoztatott nyugdíjasok után nem kell tb-járulékot fizetnie sem a munkaadónak, sem a munkavállalónak. Így a munkát vállaló nyugdíjasnak kizárólag a személyi jövedelemadót kell állnia – cserébe viszont nem kap biztosítást, így nem lesz jogosult pótlólagos nyugdíjemelésre sem. A módosítással a legtöbbet a munkaadók nyerik, akiknek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, így azt megtarthatják maguknak, vagy béremelésben odaadhatják a nyugdíjas munkavállalónak. És mivel a nyugdíjasok bár nyernek az adókedvezményen, de elesnek a kiegészítő nyugdíjemeléstől, számukra inkább nullszaldós a játék.

Megszűnik a kulturális tao, mert sokat loptak

Több adómódosítás is érinti a cégéket, például az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba. Számos változás jön a társasági adózásban is, ezek közül meg kell említeni a csoportos társasági adóalanyiság bevezetését. Hasonlóan nagy horderejű kérdések a társasági adó felajánlásával kapcsolatos változások.

Jövőre a sportegyesületeknek mintegy 94 milliárd forintnyi társasági adót (tao) ajánlanak fel – vagyis ezt a pénzt a cégek ahelyett, hogy befizetnék a közösbe, stadionok építésére, sportegyesületek szponzorálására és jövő januártól a már megépített, de tarthatatlan stadionok rezsijére is felajánlhatják. A kormány szerint ezen pénzek elköltésével semmi gond nincs, így továbbra is számolatlanul folyhatnak a milliók a sportegyesületekhez.

Székesfehérvár, 2018. november 21.
A gólszerző fehérvári Juhász Rolandnak (j) gratulál csapattársa, Paulo Vinícius az OTP Bank Liga 6. fordulójából elhalasztott MOL Vidi FC – Újpest FC labdarúgó-mérkőzésen a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó stadionban 2018. november 21-én. A mérkőzést, amellyel felavatták a fehérvári csapat új futballstadionját, 1-0-ra megnyerte a MOL Vidi FC.
MTI/Illyés Tibor

Megszüntetik viszont a színházaknak felajánlható tao-kedvezményt – erre a célra a cégek 2019-ben mintegy 34 milliárd forintot lettek volna hajlandóak fizetni az adójukból. Így a színházak épp ekkora, kvázi állami támogatástól esnek el – az ígéretek szerint ezt kézi vezérléssel osztják majd vissza más kalapból. A megszüntetés indoka az volt, hogy több milliárd forintot csaltak el egyes színházi vállalkozások, ám ahelyett, hogy a NAV ellenőrizné a néhány csaló céget, a teljes színházi és kulturális tao-támogatást felszámolta.

Még egy adótól búcsúznak a cégek

Lassan megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), ugyanis annak hatálya alá 2018. december 20-ig jelentkezhettek be a cégek – a kormány nem titkolt szándéka, hogy ez az adónem kikopjon a rendszerből. Az evával szemben a cégek körében egyre népszerűbb a kata, a kisadózó vállalkozások tételes adója, illetve a kisvállalati adó. Ezen két adónem maradhat meg tartósan a rendszerben, az eva pedig lassú kimúlásra ítéltetett.

Borítókép: munkás a SZOT-üdülő bontásán Fotó: Veres Viktor