Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bitcoin: vége a csodának, vagy van még visszaút?

Bitcoin: vége a csodának, vagy van még visszaút?

Az elmúlt év végén a Bitcoin értéke a 20 ezer dollárt karcolta, ma viszont alig 3500 ér dollárt. Vége az internetes szuperpénznek, vagy van még jövője?

Tavaly ilyenkor szinte az egész világ a kriptovaluták lázában égett. Nem túlzás azt mondani, hogy mint egy komolyabb tőzsdei emelkedésnél, mindenki – szinte az is, aki csupán érintőlegesen hallott róluk – Bitcoint vagy Ethereumot akart vásárolni. Ez az árfolyamon is meglátszott, úgy emelkedett az internetes szuperpénz értéke, mintha nem lenne holnap. A Bitcoin jegyzése alig fél év alatt 2 ezer dollárról – már ezt a szintet is sokan hitetlenkedve nézték – 20 ezer dollár közelébe röppent. Jöttek is azonnal a túlfűtött vélemények, amelyek szerint bizony ez innen már soha nem áll meg. Ám ahogy ilyenkor történni szokott, érkezett a kijózanodás. Az elmúlt egy évben nagyot gyengült a Bitcoin értéke.

Ma jellemzően 3000-3500 dollár között ingadozik.

Vagyis a legkevésbé sem az történt, hogy 20 ezer dollár után ledobva a láncot, szinte ész nélküli emelkedésbe váltott volna a kriptovaluta árfolyama.

„Nem történt olyan nagyon különleges dolog” – foglalta össze az elmúlt egy évet a Zoom.hu-nak Debreczeni Barnabás, a kriptovaluták, a többi közt a Bitcoin forgalmazásával foglalkozó MrCoin.eu alapítója. Egy borzasztóan erős és szinte ésszerűtlen felívelés után a Bitcoin jegyzése visszatért egy konszolidált szintre,

oda, ahol nagyjából reálisnak mondható az értéke.

Arra a kérdésre, hogy mi mondható reálisnak a szuperpénz esetében, annyit válaszolt: ezt valóban nehéz meghatározni, ugyanakkor a kriptovaluták esetében Metcalfe törvényét szokták „mérceként” hivatkozni. Ez pedig úgy szól, hogy

„egy hálózat gazdasági értéke, egyenlő a felhasználók számának a négyzetével.”

A jelenleg Bitcoint birtokló emberek és pénztárcák száma alapján azt lehetne mondani, hogy a kriptovaluta értéke valahol a jelenlegi kereskedési szint körül húzódik. A tavaly év végi 20 ezer dolláros jegyzés egyértelműen túlárazott érték volt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy innentől leáldozott a szuperpénzek csillaga. Elképesztő hype volt tavaly ilyenkor, aminek egyébként – elemzői vélemények szerint – a jegybankok által a piacra pumpált pénzek is komoly hátteret adtak. Számos bankár vélekedik úgy, hogy ezen források elapadása vezetett az Bitcoin árának összeeséséhez. Ugyanakkor Debreczeni Barnabás szerint van egy másik, végtelenül egyszerű megközelítése is a kérdésnek, a már említett Metcalfe-törvény.

Józan paraszti ésszel: ha csupán háromszor annyi felhasználó, tranzakció és elfogadóhely van, mint korábban volt, akkor nem növekedhet az érték a hússzorosára.

Végtelenül egyszerű megközelítés, de nagyon plasztikus és leíró – magyarázta. Miután pedig tavaly túlságosan elszállt az árfolyam, törvényszerű volt, hogy a túlértékeltség idővel elpárolog.

Most egy elég komoly – áresésből fakadó – tisztulás zajlik a piacon. Ha ez véget ér, esetleg elindulhat egy újabb emelkedés. Ez általában akkor szokott bekövetkezni, amikor a bányászati jutalom csökken. Jelenleg a bányászok számára 10 percenként 12,5 új Bitcoin jelenik meg a hálózatban, ez az érték a Bitcoin-kibocsátás szabályai szerint időközönként feleződik. Ezzel akarják tartani az értékét, hiszen így egyre nehezebb lesz Bitcoinhoz bányászati úton hozzájutni. Jelen állás szerint az újabb feleződés 2020 májusában lesz – mondta Debreczeni Barnabás –, ekkor már 10 percenként nem 12,5, hanem csak 6,25 új Bitcoin válik elérhető. Tapasztalatok szerint ilyen feleződések idején az árfolyam rendszerint emelkedik. Talán ez most is így lesz, de biztosat senki sem mondhat – tette hozzá.

Éppen ezért a nagy visszaesés ellenére sem kell a Bitcoint temetni. Ha nő a használati értéke, akkor bizony az árfolyam fundamentális alapokon is emelkedhet. Márpedig akad több olyan fejlemény, ami azt mutatja, hogy a Bitcoinnal egyre több helyen számolnak valós értékként és valós használati lehetőségként.

Debreczeni Barnabás Fotó: Veres Viktor

Megjelentek a határidős piacok, az Intel a hatékonyabb bányászatot lehetővé tévő szabadalmat adott be, a Mastercard pedig anonimizálható kriptopénz-tranzakciót védetett le. Az egyszeri felhasználó számára mégis a legjobban megfogható fejlemény az, hogy

Ohio államban lehetővé tették a cégek számára, hogy az adókötelezettséget Bitcoinban fizessék be, s hamarosan ez a lehetőség a magánemberek számára is adott lesz.

A HTC bemutatott egy olyan telefont, amelyet kizárólag Bitcoinért vagy Ethereumért lehet megvásárolni, és eleve úgy kapja kézhez a felhasználó, hogy a készülék felismeri a kriptopénzeket, és van rajta használathoz szükséges pénztárca is. Ezen felül a Sony elkészített egy biztonságos hardware tárcát, amivel ezidáig hasonló technológia óriás sosem lépett piacra. Egy szó, mint száz: a Bitcoin és a kriptovaluták piacára egyre több technológiai világcég lép be, ami mindenképpen növeli a szuperpénz iránti bizalmat.

Egyébként, ha visszanézzük a Bitcoin-történelmet, látszik, ennél volt sokkal drámaibb csökkenés is a szuperpénz életében:

amikor 31 dollár körüli szintről 2 dollár alá esett be az árfolyam.

Csak akkor kevéssé volt szem előtt, s nem volt akkora visszhangja.

Az elmúlt egy év arra volt jó, hogy kitisztuljon a piac. Eltűntek a szerencselovagok, és megmaradtak a komoly felhasználók, ráadásul nagyon sok jó hír és projekt indult a kriptovaluta kapcsán.

“Most nem a szerencsevadászok vásárolnak, hanem jellemzően cégek, szofisztikált befektetők.”

Viszont a szakember említett egy furcsa felállást is, ami éppen a Bitcoin számára jelent problémát, s ez talán az árfolyam kérdésénél is fontosabb: mégpedig a fejlesztő csapat, akik nem feltétlenül jó irányba viszik az internetes deviza „életét.” Egy ilyen eszköz akkor válhat igazi értékké, ha a felhasználók száma egyre szélesebb és olcsó az utalás. A fejlesztő csapat ellenben csupán egyszerű matematikai problémaként tekint a kriptovalutára, holott az egy nagyon komplex társadalmi, gazdasági rendszer keveréke, amit a fejlesztésekben figyelembe kellene venni és meg kellene jeleníteni – fejtegette a MrCoin.eu alapítója. Ezzel együtt az szinte biztos, hogy a Bitcoin soha nem bukik el teljesen, annak ellenére, hogy több bankár és jegybankár az utóbbi időben számos alkalommal ezt hangoztatta.

Borítókép: Forrás: Pexels