Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyar tőzsde idén jócskán lenyomta lengyel és cseh konkurensét

A magyar tőzsde idén jócskán lenyomta lengyel és cseh konkurensét

A budapesti börze lényegesen jobban teljesített, mint a prágai vagy a varsói. Ez mindenképpen örömteli, az már kevésbé, hogy egy ritkán látható, nagy gazdasági fejlődés ellenére a BUX éves növekedése igencsak haloványra sikeredett.

Amennyiben csupán a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexének, a BUX-nak az idei pályáját nézzük, akkor – ha nem is felhőtlenül, de – lehet örömködni. Az elmúlt évet az index 39377 ponton zárta, míg december 18-án 39960 ponton állt, vagyis kicsiny növekedés azért összejött. Viszont a jó kedvet az MNB inflációs jelentésének számai komolyan beárnyékolhatják: a jegybank a magyar gazdaság 4,7 százalékos idei előrelépésével számol, ehhez képest a BUX az év során alig 1,5 százalékot tudott emelkedni. Ilyen magas GDP-növekedés mellett az index produkciója már nem is feltétlenül annyira magával ragadó. Igaz, a régiós versenytársakhoz képest még így is pompásnak mondható a teljesítménye. (Erről részletesebben kicsit később.)

Forrás: bet.hu

A forgalom ellenben szépen gyarapodott. Idén valamivel magasabb volt a napi forgalom, mint 2017-ben: az átlagos üzletmenet mintegy 6 százalékkal nőtt – mondta a Zoom.hu-nak Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető stratégája. Ez azért is pozitív, mert

idén sem jelentős új belépő, sem akkora sztori nem volt, mint 2017-ben az Opus és a Konzum csoport esetében.

Szétszakadt az év

Az elemző rámutatott, hogy az idei év két szakaszra bontható. Az év első felében a januári emelkedés után nyárig egy jelentős korrekció történt, amelyet egy iránykeresés követett, végül novembertől sikerült kitörni, és december közepére már meg is haladtuk az év eleji nyitó értéket, habár az éves növekedés kevesebb, mint 1 százalék volt. Az előző évhez képest emelkedett az áringadozás is, ez utóbbi lehetőségeket kínált azoknak, akik aktívan szeretnek kereskedni. Ugyan idén nem volt jelentős növekedés, de

a BUX így is felülteljesített a régióban, hisz a cseh index több mint 5 százalékkal, míg a lengyel 7 százalékkal csökkent december 18-ig.

Még látványosabb a magyar tőzsde előnye, ha hároméves időtávot nézünk. Aki 2016-ban a BUX indexet választotta a lengyel vagy a cseh index helyett, az több, mint 75 százalékos nyereséget könyvelhetett el, szemben a cseh 10 százalékos, vagy a lengyel 30 százalékos növekedése helyett.

Az idén eddig november 8-a volt a legforgalmasabb nap. Ez nagyrészt az OTP-nek köszönhető, aznap a bank részvényeinek forgalma meghaladta a 33 milliárd forintot. A háttérben az állt, hogy a hitelintézet éjszaka tette közzé gyorsjelentését, és még az adatok publikálása előtt sokan szerettek volna pozíciót nyitni a részvényben.

Aznap a BUX értéke 1,3 százalékot, míg az OTP-é 2,7 százalékot emelkedett.

Megérte akkor OTP-be fektetni, mert jó eredményt közöltek, és a részvény lendülete azóta is kitart – jegyezte meg Török.

Ismét Mészáros Lőrinchez köthető a nagy sztori

Az év sztorijaként a stratéga a 4iG részvényt említette: januárban még csupán 200 forintos árfolyamon kereskedtek a papírokkal, decemberben pedig már 2000 forint felett is járt az árfolyam, jelenleg 1800 forint körül van, ami impresszív 900 százalékos növekedést jelent. A cég azután állt felfelé ívelő pályára, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe sorolt Konzum-Opus csoport tulajdonrészt szerzett benne.

Azt a kérdést, hogy mi volt az év csalódása, már egy a piacon aktív kisbefektetőnek tettük fel. Név nélkül a Mészáros Lőrinchez köthető Opus és Konzum Nyrt. részvényeinek szereplését nevezte meg. A Konzum esetében az év elején 345 forinton kezdett a részvény, míg december 18-án a jegyzés csupán 226 forint környékén mozgott. Az Opus esetében 695 forint volt a nyitóár, míg az év utolsó hónapjának közepén már csak 475 forinton zajlott a kereskedés. A csökkenő árfolyam azért is furcsa, mert az év során egy hatalmas tőkeemelési folyamat zajlott le, amelynek keretében több céget is az Opus Nyrt. alá „húztak be”, illetve vittek el onnan.

Vagyis a cégben szereplő vagyonérték számottevően gyarapodott, ez azonban a részvények árain nem látszódott.

Az árfolyamcsökkenés okával kapcsolatban a kisbefektető annyit jegyzett meg: az év során számos befektetőt részvényekkel fizettek ki a tőkeemeléses folyamat kapcsán. Az jó húzás volt, hogy ezeket nem diszkont áron, hanem tőzsdei áron tették meg – mondta. Ugyanakkor a részvénykönyvben „nem nagyon látszanak ezek a nagybefektetők”. Ez pedig arra utal, hogy a tőkeemelés során átadott részvények esetében nem kötöttek ki elidegenítési tilalmat. Így a részvények gazdái piacra dobták a papírjaikat, ami megmagyarázhatja a Opus-Konzum páros árcsökkenését, úgy hogy – megismételte – a tőkeemelés során a cégekben fellelhető vagyonelemek értéke nőtt az év során.

A Waberer’s befektetők nem nagyon örülhettek

A másik csalódást okozó részvény a Waberer’sé – folytatta. A logisztikai és közúti fuvarozással foglalkozó társaság árfolyamára elég ránézni, s mindent megmagyaráz. A jegyzés szinte folyamatosan esik, a befektetők nem nagyon hisznek a vállalat piaci pozícióiban és eredményeiben. A Waberer’st tavaly év közepén 5100 forinton vezették be a tőzsdére, az első kereskedési napon még 4810 forint volt a záróár. Ehhez képest most féláron, 2300 forint környékén forog a részvény.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Equilor elemzője a jövő évi kilátásokkal kapcsolatban kifejtette: a 2019-es év várhatóan turbulens időszak lesz a tőzsdéken. Számos geopolitikai kockázat látható, és a jegybankok politikája is gyorsan változhat – különösen az év első felében. A Brexit körüli bizonytalanság, a kereskedelmi háború, a globális gazdasági bővülés lassulásának kockázata mind hozzájárul a bizonytalanság növekedéséhez. Mindennek ellenére az amerikai részvénypiac továbbra is felülteljesítheti az európait, és a magyar piacok lendülete is kitarthat.

Mi történt a nemzetközi piacon?

Az amerikai részvénypiacon nagyon jól teljesített a Microsoft, a cég részvényesei több, mint 23 százalékos növekedésnek örülhettek – mondta Török. A cég lekörözte a konkurens papírokat, és a nagy eladási hullámokban sem csökkent jelentősen a részvényár. Az IT-óriás valamennyi negyedévben felülteljesítette az elemzői várakozást, és az osztalékát is több mint 9 százalékkal növelte. A vállalat minden szegmensben gyarapította árbevételét, és az adózott eredménye is 20 százalékkal emelkedett.

Tim Cook, az Apple amerikai számítástechnikai cég vezérigazgatója előadást tart a vállalat újdonságait bemutató rendezvényen New Yorkban 2018. október 30-án.
MTI/EPA/Justin Lane

A legnagyobb csalódást viszont az Apple okozta a befektetőknek idén. A társaság ugyan nem teljesített alul a pénzügyi eredményeit vizsgálva, de a részvényeinek értéke éves alapon nem növekedett. A 230 dollár feletti maximumhoz képest már több, mint 26 százalékos mínuszban van. A befektetők nagy része nem díjazta a cég stratégiai váltását, és nem hisznek abban, hogy az Apple képes lesz olyan sikeres szoftverfejlesztő lenni, mint amennyire sikeres hardware kereskedő. Hiába növelte a részesedését a cégben Warren Buffett, a piac továbbra sem pozitív a vállalattal kapcsolatban.