Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

2018 a hip hop éve volt – ezeket a magyar rappereket hallgattuk legszívesebben

2018 a hip hop éve volt – ezeket a magyar rappereket hallgattuk legszívesebben

Magyarországon még várat magára az igazi áttörés – a világ zenei piacán már a hip hop az első –, de biztosak vagyunk benne, hogy ennek nagyon jól megágyazott az idei év. Hallgassa velünk a legjobbakat!

Nézd ezt a tanítást, ember!

USNK – az erdélyi srácok az X-Faktorban robbantak be a köztudatba, eszméletlenül zseniálisak, de csak akkor, amikor maguknak írják a szöveget, ráadásul angolul. Amikor mentoruk, ByeAlex belenyúl magyarul, akkor vége van. Choppers című számuk nálunk viszi az évet.

Mindig meló közben talál meg az ihlet

A Slow Village oszlopos tagja, Goulasch hamarosan előáll első saját EP-jével, ennek a debütnek a beharangozója volt idén a Babakék. A klasszik VHS-korszakot idéző videoklip erős megjelenést sejtet, úgyhogy előre iszunk a medve bőrére, és nagyon várjuk, hogy összeálljon a teljes Goulasch-tabló.

Az exeimre exit, a SÉF-re meg enter

A Sör és Fű nem sok újdonsággal állt elő (Laza Laca kijött egy önálló EP-vel), de a Feszület eléggé rendben van, az állandó álarcosok hozzák a kötelezőt, és még egy kicsit többet is annál. Ez nem krú, ez család.

Jogdíjból megvettem apunak a várost

Rizkay és Tibbah beatmaking-sorozata egészen nagy hullámokat ver, és bőven van nézettebb videójuk ennél a lentinél, de arról a pop tehet. Saiiddal kiközösködött számuk nagyon jó alapra kidolgozott remek flow. Szerettük.

Hogyha az utak görbék is, a rappem egyenes

Doktor Monoton, vagyis Phlat a Mulató Aztékokból letett idén az asztalra egy olyan EP-t, amitől kvázi önmagába kellett volna omolnia a galaxisunknak. Ez nem egészen történt meg, úgyhogy az ügy érdekében fel kellett kerülnie erre a listára. Pálya.

Egyenletes szívverés, az de jó lenne

A lassúfalvi lakosság rendre hozza a jobbnál jobb trackeket, és idén egy olyan veteránnal bútoroztak össze, akinek már hosszú évek óta várjuk az önálló, egészestés megjelenését. Oriza, mint mindig, nagyot megy a Fekete nyájban, mondhatnánk, pásztor in da hauz!

Én, haza, én, haza, haza, én, haza, én

Dé:Nash azon kívül még nem sokat tett le az asztalra, hogy Krúbival közösködött, és őszinték leszünk, nem a Turul című száma lesz a magyar hip hop szcéna legkiemelkedőbb alkotása, de abban biztosak vagyunk, hogy a Belga óta nem láttunk hasonlót. Szóval ezért megérdemli, hogy itt legyen ezen a listán.

Szakadt farmerban, nincstelenül

Gege nagyot megy az elmúlt egy-két évben, szerintünk a 2017-es év legjobb hip hop cuccát a Kelettel hozta össze. Aztán idén felült a Gucci-vonatra, és olyan pofont osztott ki az újgazdag fuxhuszároknak, hogy ihaj. Ez lett a Kicsiben.

Nyers, modortalan, festői

Az intellektuális hip hop egyik legjobb formációja a Mulató Aztékok, 2018-ban Szobanövény címmel jött ki albumuk, aminek talán a legmaradandóbb darabja a Bartók Béla. Change my life!

Hétvégén jobban fogy a pénzem, mint én

Bigmek régi vonalas rapper, éppen erre játszik rá a Maradok a régi című nótában. Megvan a flow, megvannak a punch line-ok, szóval klasszik bemozdító zene.

Kiemelt kép: Illusztráció / Fotó: Rockstar Photographers/Bielik István