Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Júniusban állna lábra az amputált végtagú tévés, Máté Roland

Júniusban állna lábra az amputált végtagú tévés, Máté Roland

Négy hónappal bal lábának amputációja után újra műsort vezet és blogot ír Máté Roland, a szegedi televíziós, akin egy éjszakai buli után kellett elvégezni az életmentő műtétet. Szerinte vannak ennél nagyobb problémák is a világon, és azt vallja, úgy kell élni, hogy semmit se vegyünk természetesnek.

Minden előzmény nélkül, egy szegedi éjszaki buliban lett rosszul tavaly nyár végén a televíziós riporter, Máté Roland. A mosdóban esett le a lábáról, majd egy napig nem tudott ráállni. Azt hitte, elmúlik a zsibbadás, de később sem szűnt meg a gyötrő érzés. Mire kórházba került, az orvosok azt közölték vele: ha nem vágják le a bal lábát, nem tudják megmenteni az életét, mert egy vérrög tart a szíve felé.

Fél év múlva két lábon

A 32 éves férfi mégsem tragédiaként fogja fel az esetet, inkább egyfajta lehetőségként.

„Sok nehéz pont volt az életemben, mint mindenki másnak, egészségügyi problémák, magánéleti gondok. Az amputáció azonban valójában csak megerősített. Ráadásul, ha eddig nem tudott megfektetni, akkor már biztosan nem is fog”

– mondta lapunknak az újságíró.

Roland elképesztően intenzív gyógytornán vesz részt rendszeresen, így nemrég elkezdhetett mankóval és járókerettel járni. A kezdeti sokk után így, segítséggel próbálja folytatni a műtét előtti aktív életét: mozgással, a családjával és a barátaival tölti idejét. Ha minden jól megy, januárban kezdődik a rehabilitációja, a sebe elvileg begyógyult. Kitűzött egy időpontot is szó szerinti lábra állására, ami egyelőre nem tudja, mennyire reális. Június 1-én – ha táncolni még nem is – szeretne már műlábon járni és sétálni.

A műláb júniusban érkezhet Forrás: Máté Roland

A hátrányt előnnyé

„Nem gondoltam, hogy egy amputáció ilyen szinten kihat az egész testemre, a derekamra, a gerincemre, a hátamra és még az egyensúlyérzékemre is. Ha valaki ezt megmondja a műtét előtt, biztosan nem hittem volna el neki.

De nem estem kétségbe, a gyógytornászommal TRX-edzéseket is csinálunk.

Az edzőim erősítenek, ha megérkezik a lábam, szeretném tudni használni is. Ami biztos, hogy lábra állok, a kérdés, hogy tartható-e a júniusi céldátum” – jegyezte meg.

Roland olyannyira nem adta fel, hogy a munkába is visszatért: vezetett egy országos szépségversenyt és több szórakoztató műsort, illetve jótékonysági rendezvényt is levezényelt azóta a kerekesszékből. Egyre több helyre hívják vendégként is, nemrég például egy női klubban járt, és motivációs tréningek megtartására is felkérték. Élvezi ezeket az eseményeket, elmeséli a saját történetét, kérdezni is lehet tőle, így ezek szerinte valójában beszélgetések, nem pedig tréningek. A riporteri munkának azonban még nincs itt az ideje.

Műsort is vezetett már Forrás: Máté Roland

A medvét még nem üldözi

„Amíg nincs lábam, nem tudok forgatni. Valószínűleg nehezen venném így megint üldözőbe a medvét a Szeged környéki erdőkben” – mesélte korábbi élményére utalva a riporter.

Szeretne minél előbb visszatérni a képernyőre, szívesen kipróbálná magát a szórakoztató műfajban is. Addig is elindított egy saját Facebook-oldalt Egy pillanat- Az élet lábatlankodása címmel, ahova rendszeresen publikál. Jelenleg 4200-an követik.

„Nem akarok sok lenni, nem szeretek villogni. Mindig elmondom, hogy

nem az enyém a világ legnagyobb problémája, vannak éhező, rákos, beteg emberek a világban.

Nem azért indítottam a blogot, hogy sajnáltassam magamat, hanem, hogy erőt adjak másoknak, akik hasonló gondokkal küzdenek. Rengeteg hasonlóan járt ember írt nekem arról, hogy tetszik neki a pozitív hozzáállás és energiát merít belőle. Amit alig akartam elhinni, hogy valaki azért ment újra emberek közé, mert olvasta az írásaimat” – tette hozzá.

Senkit sem okol Forrás: Máté Roland

Roland az édesanyjának köszönheti a legtöbbet, amióta megtörtént a baj, mindig mellette van. A családjának és a barátainak is hálás, akikkel ugyanúgy elmegy házibulikba vagy egy jót enni éttermekbe. Az augusztusi amputáció óta megváltozott az értékrendje, sok apróságnak örül, ami más számára a mindennapok része. Szerinte érdemes úgy élni az életet, hogy semmi jót ne vegyünk természetesnek. Mindezt szeretné megosztani a blog olvasóival is, egészen addig, amíg azt érzi, van létjogosultsága a mondandójának. Kérdésünkre válaszolva elmondta, senkit sem hibáztat,

magát sem okolja, erre a bajra nem lehetett felkészülni, és nem csinálna semmit sem másképp.

„Az élet minden másodpercét meg kell élni, korábban is ezt mondtam, és most is ezt hangsúlyozom. Mindenért hálásnak kell lennünk, és fontos, hogy higgyünk magukban” – teszi hozzá Máté Roland.

A borítókép forrása: Máté Roland