Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Végigfagyoskodták az adventet, hogy tudjunk mit tenni a fa alá

Végigfagyoskodták az adventet, hogy tudjunk mit tenni a fa alá

Bár a karácsonyi vásárok sokszor csak a giccsről és a túlárazott ételekről szólnak, bőven találhatunk olyan termékeket, amelyek kemény munkával készültek. Kézzel alkotott, saját termékeiket kínáló árusokat fotóztunk a Vörösmarty téri vásáron.

Róth Anikó – Design by Roth Aniko illusztrátor

Róth Anikó Fotó: Halász Nóra

Anikó megrajzolja a grafikákat és megálmodja, hogy milyen használati tárgyra vagy ékszerre illene a legjobban, majd a prototípust elkészülte után nagyobb mennyiségben le is gyártja. Táskákra, naptárakra, ékszerekre, telefontokokra és egyéb tárgyakra kerülnek a grafikák.

“Húsz éve van ez a vásár, én tizedik éve vagyok itt. Úgy látom, hogy egyre színvonalasabb és egyre igényesebb. Idén feltűnt, hogy körülbelül fele-fele a magyar és a külföldi vásárlók aránya.”

Timi és Ottó

Csatlós Tímea Fotó: Halász Nóra

Timi és férje, Ottó húsz éve vannak a szakmában. Mindig csak egyikük árul a vásárban – most éppen Timi -, a másikuk pedig otthon gyártja a termékeket. Nyíregyházán, egy kis lakótelepi lakásban kezdték a Tiffany-technikával készült dísztárgyak és használati tárgyak készítését. A kis álomszerű lények, amiket Timi csak tücsköknek hív, felkeltik a vásárba érkezők érdeklődését.

Artisan Produktum

Perjési Zoltán, Artisan Fotó: Halász Nóra

Gabi és férje, Gábor a vásár alatt folyamatosan otthon készítik a kedves, kézzel festett fa dísztárgyaikat. Zoli árulja a termékeket, aki a cég marketingese és arca is egyben. Kézzel faragott családcentrikus tárgyakat, például fali kulcstartókat, hűtő mágneseket, ajtódíszeket és órákat alkotnak. Zoli elmondása szerint a leveles ajtódíszből csak a múlt héten 1800 darabot festettek. Gabi korábban reklámgrafikus volt, Gábor saját műhelyében fa bútorokkal foglalkozott, majd 2009-ben úgy döntöttek, közös vállalkozásba kezdenek.

Verámia kerámia

Attila, Verámia Fotó: Halász Nóra

Hetényi Vera 1987 óta készít kerámia tárgyakat. Kezdetben a figurális kerámia volt a fő irányvonal, majd később, ahogy egyre nagyobb igény lett a használati tárgyakra, elkezdett órákat, gyertyatartókat és különböző edényeket is készíteni. Egy lakótelepi garázsban indult a kis vállalkozás, 1995 óta azonban már az egész család ezzel foglalkozik. Férje, Attila viszi ki a vásárba és árusítja a termékeket, és apróbb, betanulható keramikus munkákba, például keretek készítésébe is besegít.

Kádár Ferkó, a mézeskalácsos

Kádár Ferkó Fotó: Halász Nóra

“Kapott recept alapján dolgozunk, de nem titkoljuk, szívesen tovább is adjuk, hogy mindenhol legyen újra a család asztalán. Mi szeretjük is ezeket készíteni, nem csak a pénzkereseti lehetőséget látjuk benne.”

Békéscsabán egy műhelyben sülnek a kalácsok, amiket Ferkó feleségével együtt fest és díszít. Tizennegyedik éve árulnak a Vörösmarty téri vásárban, de már tizenhét éve foglalkoznak kaláccsal. A mézeskalácsuk a szalalkális alaprecept alapján készül, szegfűszeggel, fahéjjal és sok-sok mézzel.

Manka

István, Manka Fotó: Halász Nóra

Mónika és István egy apró faluban élnek Bács-Kiskun megyében, ahol jó időben, a szabad ég alatt készítik a képeiket. Mónika 2003-ban végzett rajz-vizuális kommunikáció szakos tanárként, mindig is vonzották a gyerekkönyvek és azok illusztrációi. Korábban mesekönyveket rajzolt és festett. 2010-ben ismerkedtek meg, éltek külföldön is, majd hazaköltözésük után úgy döntöttek, közösen valósítják meg Mónika álmát. Rájöttek, hogy Mónika rajzai és nyomatai jobban mutatnak bekeretezett képként. István vágja és festi a kereteket a képekhez, és árusítja is a vásárban a termékeiket.

Raj Ráchel tortatervező

Raj Ráchel Fotó: Halász Nóra

Raj Ráchel cukrász, tortatervező, híres a flódnijáról, városszerte könnycseppek gördülnek le az arcokon, ha szóba kerül a süteménye. A flódni egy tradícionális kelet-európai zsidó sütemény, Ráchelék is hagyományos családi recept alapján készítik, bőségesen tartalmaz házi szilvalekvárt, almát, mákot és diót. Kezdetben a családi cukrászatban dolgozott, majd 2004-ben különvált, és megnyitotta saját cukrászatát, Tortaszalon néven.