Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Luxusterepjáróból adakoznak és gimnazisták is gyűjtenek a pécsi hajléktalanoknak

Luxusterepjáróból adakoznak és gimnazisták is gyűjtenek a pécsi hajléktalanoknak

A megbélyegzés és az utcán élés kriminalizálása ellenére komoly adományok érkeztek karácsonyra az ellátásért felelős Támasz Alapítványhoz.

Van, aki csak egy tálca süteményt vitt, de többen tartós élelmiszerekkel támogatták a hajléktalanokat

– mondta el kérdésünkre Hajdu Krisztián, a szervezet szakmai vezetője.

A karácsonyi időszakban gyakran állnak meg autók a Támasz központja előtt, amelyekből már pakolják is ki az élelmiszert, a takarókat és a ruhákat. Szervezett formában is érkeztek ajándékok, a Leövey Klára Gimnázium egyik osztálya kitalálta, hogy nem egymást fogják megajándékozni, hanem az utcán élő embereket segítik az ünnepi adományokkal. A szakember azt is elárulta, van egy különös adakozójuk, aki luxusterepjárójával kétheti, olykor rendszerességgel meglátogatja őket, és 40-50 ezer forintnyi élelmiszerrel támogatja a hajléktalanokat. A kérdésre, hogy mindezt mégis miért teszi, annyit válaszolt:

“ő sokat kapott az élettől, és vissza kell adnia valahogy.”

A karácsonyt természetesen minden „telephelyükön”megünneplik. A bentlakásosokban komolyabb formában, mivel az ott élők már egy közösséget alkotnak, míg a melegedőben lazábban: a szociális munkásokkal gitároztak és énekeltek az ünnepségen. A faállítás sem maradt el, azokat főként az erdészettől kapták.

Hajdu kiemelte, az otthonukat elveszítőknek a karácsony egy nagyon nehéz időszak. Ilyenkor nekik is jobban oda kell figyelniük a hozzájuk fordulókra, hiszen akaratlanul is minden embernek eszébe jutnak a régi karácsonyok, amelyeket még a családjukkal töltöttek.

Jelenleg telt házas az összes intézményük, a hideg miatt sokan bementek az utcáról.

Például már az a Pista bácsi is bent alszik náluk,

akit korábban kétszer bíróság elé állítottak életvitelszerű közterületen tartózkodás miatt, és eddig mereven elzárkózott attól, hogy szállóra menjen.

Az alkoholfogyasztás viszont problémát jelenthet ebben az időszakban az intézményekben is. A szakember elmondta, tavaly és idén is felajánlott alkoholmentes söröket egy cég, ezekkel azonban az a baj, hiába mentesek, az alkoholproblémákkal küzdők ugyanúgy beindulnak tőlük, és komoly problémákat okozhatnak. Pár éve a begyűjtött borokból (nem lehet bevinni alkoholt a szállókra és a melegedőkbe, le kell adniuk, majd amikor távoznak, visszakapják) adtak fél pohárral mindenkinek, és elszabadult a pokol.

A Szilveszter éjjel szintén rizikós, ilyenkor sokan vannak az utcákon, ahol túl sok az alkohol és a szociális munkásokat is gyakrabban hívják. Viszont furcsa mód, hiába megy be ezen az estén több részeg ember a szállókra, nem nagyobb a hangoskodás, mint egy átlagos napon, mert a melegtől egyből elalszanak.

Fotó: MTI/Mónus Márton