Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Boldog fenyőünnepet, kutyanapot és nádaratást! – volt, amikor megpróbálták eltörölni a karácsonyt

Boldog fenyőünnepet, kutyanapot és nádaratást! – volt, amikor megpróbálták eltörölni a karácsonyt

A karácsonyt lehet szeretni vagy utálni, de annyi szent, hogy a mai napig az egyik legfontosabb ünnepnek számít a keresztény kultúrkörben. Pedig nem egy alkalommal tettek rá kísérletet, hogy eltöröljék, és a helyére valami egészen más hagyományt állítsanak. Szerencsére hosszabb távon egyik ilyen próbálkozás sem járt sikerrel. Az utókor viszont számos megmosolyogtató pótkarácsony ötlettel gazdagodott, ezekből szemezgettünk.

Szocialista fenyőünnep

A 20. század totalitárius rendszerei híresen rühellték a karácsonyt. Közülük is kiemelkednek a magukat marxistának és szocialistának valló rezsimek, amelyekben előszeretettel romboltak le templomokat vagy használták azokat istállóként.

A kommunista hatalomátvétel után Magyarországon is elkezdődött a karácsony elleni harc, a rákosista szellemi elit komoly erőforrásokat fordított arra, hogy kitörölje Jézus születésének ünnepét a köztudatból. Persze, egy ennyire mélyen gyökerező hagyományt nem lehet csak úgy eltüntetni, ezért a kommunista kultúrharcosok más taktikához nyúltak.

„Ha eltörölni nem is lehet, legalább tegyük szocialistává!”

– gondolhatták Rákosiék, amikor a korai ’50-es évek propagandakiadványaiban megjelent az új szocialista hagyomány, a fenyőünnep.

Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény, 1952

A Magyar Dolgozók Pártja (MDP) fontosnak tartotta, hogy az egyházak tévtana helyett „a békéért folytatott harc és a dolgozók egymás iránti szeretetének” ünnepét faragja a karácsonyból. A fenyőünnep ötlete már az MDP politikai bizottságának 1949-es javaslatában megjelent, azonban ebben az évben a szovjet diktátor 70. születésnapja elvitte a fókuszt a témáról.

Egyébként a kor paranoiás hangulatát nagyszerűen visszaadja, hogy az ’50-es évek hithű kommunista házmesterei és tanítói rendszeresen feltettek olyan ártatlannak tűnő kérdéseket a gyerekeknek, mint hogy milyen volt a karácsony vagy járt-e nálatok a Jézuska? A válaszokból ugyanis rögtön kiderült számukra, hogy „rendes szocialista” családdal vagy galád reakciósokkal van-e dolguk – utóbbi esetben érkezett a fekete autó.

A nácik találkozása Jézussal

A zsidó származású Jézus Krisztus mindig is érzékeny pontnak számított a faji elméletet hangoztató nácik számára. Azonban a kommunistákkal szemben, a nácik nem eltörölték a karácsonyt, hanem elkezdték kidomborítani az ünnep pogány és germán gyökereit. Jézus nevét és jelentőségét pedig szép csendben elbagatellizálták.

Emellett a náci PR-zsenik lelkiismeret-furdalás nélkül költöttek át karácsonyi dalokat a harmadik birodalom dicsőítése érdekében. Túlságosan azért nem erőltették meg magukat, volt olyan dal például, amiben annyit eszközöltek csupán, hogy a „Jézus” szót kicserélték „nemzeti szocializmusra”.

Fidel Castro inkább elküldött mindenkit aratni

MTI/EPA/Roberto Chile

A kubai forradalom vezetőjének mindig is ambivalens viszonya volt a vallással, hiszen Fidel jezsuita neveltetést kapott, a forradalom után hithű kommunistává vált, majd a Szovjetunió bukását követően ismét megengedőbben viszonyult a katolicizmushoz.

Kommunista éveiben azonban Fidel egy interjúban az „amerikai imperializmus jelképének” nevezte a karácsonyt. 1969-ben pedig még tovább ment: egy tollvonással betiltotta az ünnepet. Hogy mi volt az ok? Fidel meg szerette volna óvni a cukornád aratáson tevékenykedő dolgozókat, hogy a karácsony ne vonja el a figyelmüket a munkától. Azt, hogy ennek mennyire örülhettek a munkások, az olvasó fantáziájára bízom.

Karácsony Kutyanap

A nagy francia forradalom győzelme után nemcsak az arisztokrácia, hanem az egyház is célkeresztbe került. Ennek jegyében történt, hogy az antiklerikális mozgalom a karácsonyban és egy süteményben találta meg a forradalom legfőbb ellenségképét.

Hogy a kormány ezzel is fityiszt mutasson az egyháznak, „kutyanapnak” keresztelte át a karácsonyt; egy ekkor készített hagyományos, a napkeleti bölcsekről elnevezett süteményt pedig „szabadság süteményre” nevezett át – utóbbit olyan komolyan vette, hogy még a cukrászokat is ellenőrizte.

A radikális puritánok szerint a karácsony szemfényvesztés

Miután az angol puritánok sikeresen átvették a hatalmat I. Károlytól, az általuk dominált parlament 1647-ben betiltotta a karácsonyt. A mozgalom szerint a karácsony a bűn kultusza volt, egy erkölcstelen ünnep, ami elrugaszkodott a Bibliától – a valóságban a katolikus egyház befolyását akarták visszaszorítani a döntéssel. A tiltás azonban rengeteg angolt felbosszantott, és országszerte zavargások robbantak ki. A dolog odáig fajult, hogy lázadók egy csoportja hetekig irányítása alá vonta Canterbury városát.

Az ünnep II. Károly hatalomra kerülését követően tért vissza a szigetországba, mivel a király felismerte, hogy a karácsonnyal nem szabad szórakozni.

Az amerikai puritánok sem szerették a karácsonyt

Miután a puritán eszméket nem fogadták kitörő lelkesedéssel a Brit-szigeteken, sokan az Újvilág felé vették az irányt, ahol ugyancsak háttérbe szorították a karácsonyt. Különösen igaz volt ez New England államra, ahol a karácsony 1659-ig a nem puritán hívők számára is tiltott dolog volt. A karácsony még az Egyesült Államok létrejöttét követően sem számított sokáig fontos ünnepnek – sőt, a városokban gyakran erőszak zavarta meg az ünnepelni próbáló katolikusokat.

A karácsony szelleme az 1800-as évek közepén támadt fel a tengerentúlon, Ulysses S. Grant amerikai elnök 1870-ben nyilvánította nemzeti ünnepnappá.

Nem zavar a karácsony, amíg otthon, négy fal között csinálod

Néhány muszlim országban a mai napig nem lehet szabadon ünnepelni a karácsonyt. Ékes példa erre a Brunei Szultánság, ahol ugyan elméletben bárki karácsonyozhat, ám ezt csak otthon teheti meg, miután erről értesítette a hatóságokat.

Omar Ali Saifuddin mecset Bruneiben. Forrás: Pixabay

Az olajban gazdag ország vallási ügyekkel foglalkozó minisztériuma szerint a karácsony nyílt ünneplése ártalmas lenne a többségében muszlim hitű lakosság számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendőrség szigorúan utánamegy a mikulássapkák és karácsonyi dekorációk nyilvános használóinak. A szultán 2014-ben léptette életbe a szigorú tiltást.

Ehhez hasonló a helyzet Szaúd-Arábiában is, ahol 2012-ben a vallásrendőrség állítólag letartóztatott 41 embert, akik karácsonyi ünnepséget szerveztek. Ugyanakkor a privát ünnepségek esetében a hatóságok általában félrenéznek. Az arab országban egyébként 1,2 millió keresztény él a becslések szerint.