Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A karácsony is megváltozott a Fehér Házban, mióta Trump az elnök

A karácsony is megváltozott a Fehér Házban, mióta Trump az elnök

Amióta Donald Trumpot elnökké választották, sok minden megváltozott az Egyesült Államokban, így várható volt, hogy az ünnepek sem a hagyományos módon telnek majd a Fehér Házban. Neves elődeitől eltérve, Trump már 2017-ben is szembement a megszokottal, amikor a szokásosnál három nappal korábban felállíttatta a lovaskocsin érkező karácsonyfákat, mert másnap a privát klubjába repült, Floridába – ilyesmi korábban sosem fordult elő, a volt elnökök mindig Washingtonban töltötték a téli ünnepeket. Azóta az elnöki pár több dologgal is megtörte a hagyományokat, és úgy tűnik, idén sem fogták vissza magukat.

A legszembetűnőbb változás: a dekoráció

Amikor tavaly a fél világ a rideg, ezüstös Diótörő-tematikájú díszleten (Jackie Kennedy óta senki nem tartott tematikus karácsonyt) gúnyolódott a Twitteren, valószínűleg senki nem gondolta, hogy az idei dekoráció még sokkolóbb lesz. Melania Trump egy olyan videót osztott meg közösségi oldalán Amerika Kincsei” szlogennel, amelyen az látható, hogy a First Lady a Cross Hallban sétál, tetőtől talpig vérvörös karácsonyfák között.

A sokkoló színválasztás azonnal beindította a mémgyárat, és az autómosók tiszítítókeféihez, a Stephen King Ragyogás című könyve alapján készült filmben lévő

vértengerhez, valamint A szolgálólány meséjében megjelenő ikonikus, élénk színű egyenköpenyekhez hasonlították a fákat.

Melania hiába hangsúlyozta, hogy a vörösnek szimbolikus jelentősége van, hiszen ez a szín jelképezi a bátorságot, a szívet és a hazafiasságot (ráadásul az elnöki címerben és az amerikai zászlón is megtalálható ez az árnyalat), ez a trollokat nem akadályozta meg abban, hogy gúnyos Photoshop-alkotásaikkal elárasszák a közösségi médiafelületeket, sőt a tengerentúli talk show-k is előszeretettel élcelődtek rajta. A Guardian odáig ment, hogy egy pszichológust is megkérdezett, jó ötlet-e zöld helyett vöröslő fákat állítani a szeretet ünnepén, a szakértő pedig kifejtette, hogy éppen 2018-ban, egy olyan időszakban, amikor Amerika ennyire megosztott, nem túl szerencsés egy olyan színt választani, amely a veszélyt és a bizonytalanságot szimbolizálja.

A fák egyébként az ágaikat borító több százezer vörösáfonyának köszönhetik érdekes színüket. A videón a karácsonyfákon kívül a „Be Best” árucsalád is látható, amely a First Lady zaklatás elleni kampányát támogatja. A kiemelt dekorációk közé tartozik még az Aranycsillag családfa is, amely az amerikai katonák és családjaik tiszteletének fontos eleme, a látogatók a tableteken üzeneteket küldhetnek a katonai szolgálatban lévő szeretteiknek. A Vermeil szobát és a könyvtárat szintén hatalmas, csillogó fák díszítik, bár itt már nem a vörös szín dominál, a tetőtől talpig rikító fák csak a Grand Foyer és a Cross Hall dekorációjául szolgálnak.

Változó jókívánságok

Trump már a választási kampánya során világossá tette, hogy elnöksége alatt a „Boldog ünnepeket!” helyett az „Áldott karácsonyt!” kifejezést szeretné általánosabbá tenni az Egyesült Államokban. Szavazótábora szemében ennek a látszólag apró különbségnek szimbolikus jelentősége van a vallási-nyelvi hagyományok megőrzése szempontjából.

„Mostantól újra Áldott karácsonyt mondunk”– mondta Trump egy tavaly októberi beszédében.

Az angol nyelvben egyébként mindkét kifejezés egyformán elterjedt, Barack Obama az előbbit használta gyakrabban – nem véletlenül. Plusz érdekesség, hogy a Fehér Ház idei dekorációjában a hanuka hagyományos elemeiből semmit nem jelenítettek meg.

Elmaradnak a kutyás képek

A korábbi elnökökkel ellentétben Trumpot és családját sosem látni fotókon állatok társaságában. Pedig eddig szinte minden elnökről készültek házi kedvencekkel (általában kutyával, a First Doggal”) pózolós képek – Obama portugál vízikutyáival, Bóval és Sunnyval, George W. Bush egy Barney névre hallgató skót terrierrel, Bill Clinton pedig egy mikulássapkát viselő macskával, Socksszal fényképezkedett.

Ehelyett viszont láthattunk tavaly egy karácsonyi csodálkozós szelfit a First Lady-ről mikulás sapkában, amit sokan illetlennek tartottak:

Karácsonyi buli lefújva

Az elnök az évtizedes hagyományokra visszatekintő, a média képviselőinek tartott karácsonyi bulit is lefújta – minden valószínűséggel azért, mert az újságírókkal cseppet sem mondható kiegyensúlyozottnak a viszonya. Tavaly még csak a CNN munkatársai nem jelentek meg a rendezvényen, most már meg sem tartják a partit.

Pedig a washingtoni sajtó képviselői számára az összejövetel minden évben különleges alkalom volt, sőt, az ország több pontjáról elzarándokoltak a fővárosba, hogy tiszteletüket tehessék a Fehér Házban. Előfordult olyan is, hogy két partit is kénytelenek voltak szervezni, egyet a televízióadók, egyet pedig a print médiumok képviselői számára. A meghívottak a tradíció szerint az este folyamán az elnökkel és a First Ladyvel készíthettek egy közös fotót. Idén a hagyomány megszakadt.

Donald Trump és Jim Acosta CNN-tudósító / Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Borítókép forrása: MTI/EPA/Michael Reynolds