Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tudtad, hogy Rudolf orra egy parazitafertőzés miatt lett piros?

Tudtad, hogy Rudolf orra egy parazitafertőzés miatt lett piros?

És azt, hogy a Mikulás holland verziója Spanyolországból érkezik a gyerekekhez, nem az Északi-sarkról? Vagy, hogy az első műfenyő valójában zöldre festett libatollakból állt? Íme néhány érdekes és bizarr karácsonyi tény a nagyvilágból, ha már unod a kiskarácsonyt, a halászlevet és a bejglit!

1. Jingle Bells

Nincs olyan, aki ne ismerné ezt a már október végétől a plázákban arcunkba tolakodó csengettyűs dalt, ami a karácsony kíméletlen közeledtét jelzi. Azt viszont szinte senki nem tudja, hogy a James Lord Pierpont által írt mű eredetileg Hálaadásra készült és “One Horse Open Sleigh” (“Egylovas nyitott szánkó”) címen futott, hogy a zeneszerző vasárnapi iskolájában a híres medfordi szánversenyekre emlékezzenek. Az azóta karácsonyi nótává avanzsált Jingle Bells érdekessége még, hogy ez volt az első olyan zeneszám, amit az űrből sugároztak a Földre, és a Gemini-6 legénysége adta elő harmonikán még 1965. december 16-án.

via GIPHY

2. Rudolf, a rénszarvas

Roger Highfield A karácsony fizikája – a rénszarvasok aerodinamikájától a pulyka termodinamikájáig című könyvében a többi közt egy olyan fontos kérdésre kereste a választ: hogyan lehet pirosan világító orra egy rénszarvasnak? Jó, persze a kis Rudolf eredeti történetét mindenki ismeri, és a gyors válasz, hogy eleve így született, ami miatt a többi rénszarvas először kigúnyolta, majd végül mégis megengedte neki, hogy vezesse a Mikulás szánját. Highfield szerint azonban ennél sokkal egyszerűbb, biológiai okai lehettek a piros orrú rénszarvas létezésének: a kis patás valószínűleg egy légzőszervi megbetegedés és az ezzel járó parazitafertőzés miatt lehetett különb társainál.

via GIPHY

3. Sinterklaas

Hollandiában a Sinterklaas – a Mikulás holland változata – meglepő módon bár a karácsonyi időszakban, de nem az Északi-sarkról, hanem Spanyolországból érkezik a gyerekekhez. Sőt, nem apró, kedves manók segítik fárasztó utazásában, hanem feketére maszkírozott fiúk és lányok. Ők fel vannak hatalmazva arra, hogy ha jogosnak érzik, simán elrabolhatják a rosszul viselkedő gyermekeket, akiket csak büntetésük letöltése után visznek vissza Spanyolországba.

via GIPHY

4. Pókháló a karácsonyfán

Németországban, Ukrajnában és Lengyelországban úgy tartják: a fán talált pók a hálójában a jó szerencse jele, ezért náluk pókokkal vagy pókhálóval is szokás díszíteni a fát. Ráadásul – egy legenda szerint – a jászolban fekvő kis Jézus takaróját is pókok szőtték, hogy melegen tartsák a kisdedet. Egy másik mítosz szerint az első nap sugarai, amelyek a karácsonyfát érik, arannyá és ezüstté változtatják az ágak közé szőtt hálót.

via GIPHY

5. Időtágulás

A Mikulás, hogy minden gyerekhez odaérjen egyetlen éjszaka alatt, úgy nyújtja az időt, mintha egy fáradt és vastag postásgumi lenne. Legalábbis Larry Silverberg, az Észak-Karolinai Állami Egyetem mechanikai és repülőmérnöki karának professzora szerint, akinek elméletében a Télapó relativitás felhőket alkalmaz, hogy mindössze 36 óra alatt megálljon a hozzávetőelegesen 842 millió! kéménynél világszerte. Ezek a felhők a relativitás elméletén alapulva lehetővé teszik, hogy saját idejét akár hónapokra is elhúzza, míg mi csupán pár percnek érzékeljük azokat.

via GIPHY

6. A katalán caganer

Katalóniában a betlehemeket egy nagyon érdekes és bizarr figura tarkítja. A caganernek (kakálónak) nevezett katalán alak piros sapkájában, letolt gatyával épp egy nagy gőzölgő brióst pakol a jászol mellé. Mindezt pedig pechére pont akkor teszi, amikor a kisded Jézus születése miatt az egész világ a Megváltó csodájára jár.

Forrás: Wikimedia/Roeland P.

7. Libatollas műfenyő

A világ első műfenyője egyáltalán nem volt se műanyag, se fenyő. Ezek a „fák” libatollból készültek, és csak később festették be őket zöldre. Az első igazi műkarácsonyfák Németország területén terjedtek el a 19. század folyamán, viszont a tollfenyő is népszerű maradt, és egészen a 20. század közepéig az igazi fenyő helyettesítőjeként szolgált.

via GIPHY

8. Az izlandi trollok és félig szörny anyjuk

Az izlandi karácsony a vallás, a mesék és a folklór színes fúziója. Télapó helyett Grýla, a félig troll, félig szörny óriás asszony 13 fia (Yule Lads) látogatja a gyerekeket, akiket vagy jutalmaznak, vagy épp megbüntetnek attól függően, hogyan viselkedtek az évben. Az ünnepi időszak 13 nappal a karácsony előtt kezdődik, és minden nap a 13 Yule Lads egyike visz ajándékot a cipőkbe. A jóknak édességet és apró meglepetéseket, a rosszaknak pedig rohadó burgonyát.

Grýla, a 13 Yule Lads anyja – Forrás: Wikimedia Commons

9. Akik értik az állatok beszédét

Németországban a Heiligabend-et, vagyis a Szentestét mágikusnak tartják, amikor az igazán tiszta szívű emberek megérthetik az állatok nyelvét, láthatják, hogy a folyók borrá válnak, a karácsonyfa virágai gyümölcsöt teremnek, a hegyek megnyílnak és felfedik drágaköveiket. Sőt, abban a kegyben is részesülnek, hogy legyenek bár a tengerek legalján, a karácsonyi csengettyűk hangját még onnan is meghallják.

via GIPHY

10. Köszi Coca-Cola

Az 1930-as évek elejéig a Mikulás hagyományos öltözete zöld, kék és fehér volt. A ma legszélesebb körben ismert piros egyenruha elterjedését a Coca-Cola-nak köszönhetjük. Na nem úgy, hogy ők találták ki, mert régebbi irodalmi művekben is feltűnt már pirosban az öreg fehér szakállú, de az üdítőt gyártó cég kezdte el először reklámjaiban kizárólag vörösben megjeleníteni a Télapót.

via GIPHY

(via Pastbook.com)