Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem mindenhol van halászlé és bejgli – így ünneplik a karácsonyt a világban

Nem mindenhol van halászlé és bejgli – így ünneplik a karácsonyt a világban

A magyar karácsonyi hagyományok a halételektől az adventi koszorún át a mákos bejgliig gyermekkorunktól kezdve belevésődtek az emlékezetünkbe – évről évre ezek a fogások kerülnek a magyar családok asztalaira Szenteste. Ám hiába van – majdnem mindenhol – ugyanazon a napon karácsony, a szokások és az ünnepi menük szinte teljesen eltérőek a világ pontjain. Összeszedtük a 10 legérdekesebb karácsonyi szokást és a legkülönlegesebb ételt a Föld minden tájáról, amely közül talán érdemes néhányat beépíteni a hazai ünnepi rituálék közé.

1. Norvégia

A különleges szokás: A norvégok nem hagyják az utolsó pillanatra a rendrakást, sőt, karácsonykor már nem is takarítanak. Hogy miért? Mert ilyenkor – a hagyomány szerint – a boszorkányok és a gonosz szellemek ellopják a seprűket, így a következő évben már nem lenne mivel tisztán tartaniuk az otthonaikat.

A menü: Bármi is a főfogás, a desszert biztosan „risengrynsgrøt”, vagyis egy forró rizspuding, amelyet cukorral, fahéjjal és vajjal készítenek (ezt másnap, hidegen is fogyasztják, tejszínhabbal ). Az édességet jellemzően a „ribbe” előzi meg, ami sertésoldalast jelent, de tőkehal és bárányborda is gyakran kerül az ünnepi asztalra.

2. Ausztria

A különleges szokás: Szomszédos országunkban ilyenkor nem a Jézuskát vagy az Angyalkát várják a kisebbek, hanem a Krampuszt, aki a népi legendák szerint a rossz gyerekeket virgáccsal veri el.

A menü: Az osztrákoknál legtöbbször sült liba és lilakáposzta a menü Szenteste, ami mellé tölteléket szolgálnak fel. Továbbá egy másik népszerű fogás a „bratwurst”, vagyis a sült kolbász, ami mellé általában sült burgonya kerül köretként a tányérra.

3. Ausztrália

A különleges szokás: Tekintve, hogy a bolygó déli féltekéjén decemberben nyár van, az ausztrálok nem a hangulatos hóesésben, sokkal inkább a napsütötte tengerparton, a szörfdeszkákon élvezik az ünnepet. Majd délután a hátsó kertekbe vonulnak vissza, ahol zenés barbecue-partykat tartanak.

Sydney, 2017. december 25.
Karácsonyi strandolók fényképezkednek Sydney híres tengerpartján, a Bondi Beachen 2017. december 25-én. (MTI/EPA/Dean Lewins)

A menü: Általában tenger gyümölcsei, homár vagy más tengerparti rákféle. Emellett a füstölt sonka, a brit húsos pite és a Pavlova torta is nagyon népszerű.

4. Kína

A különleges szokás: Mivel Kínában a vallásgyakorlók többsége nem keresztény, így itt csak a nagyobb városokban találkozhatunk karácsonyi díszekkel. Jellemzően a fiatal párok ünneplik és – a Valentin naphoz hasonlóan – meg is ajándékozzák egymást, jellemzően egy színes csomagolásba tekert almával. Karácsonyfát viszont még ennél is kevesebben állítanak, akik pedig megteszik, műfenyőt választanak, papírdíszekkel dekorálva.

A menü: Szójaszószban sült disznóhús és fafülgombaleves.

5. Brazília

A különleges szokás: A legtöbb brazil karácsonyi tradíció Portugáliából származik, ám a mediterrán országgal ellentétben – hasonlóan viszont Ausztráliához – itt a december a nyár közepét jelenti. A mélyen vallásos lakosságban régi hagyománya van a betlehemezésnek, ahol plusz szereplőkkel egészül ki a jól ismert történet: egy pásztorlánnyal és egy másik nővel, aki megpróbálja ellopni az újszülött Jézust. Az éjféli mise után tűzijáték is látható!

A menü: Friss gyümölcsök, saláták, rizs, disznó és pulykahús. A desszertek közül a „Brigadeiro” csokoládétorta és a panettone a legnépszerűbb.

6. Dél-Afrika

A különleges szokás: Brazíliához és Ausztráliához hasonlóan Dél-Afrikában is nyári napsütésben karácsonyoznak, amikor az utcákon minden virágba borul. A gyerekek a “téli szünetben” gyakran mennek kempingezni iskolatársaikkal, ám 24-ére már mindenkinek haza kell érnie. Az angolszász országokhoz hasonlóan itt is népszerű a zoknik kikészítése, amelyekbe másnap reggelre várják a Télapótól az ajándékokat.

A menü: Pulyka, marhasült, sárga rizs mazsolával és persze, az elmaradhatatlan karácsonyi puding.

7. Amerikai Egyesült Államok

A különleges szokás: Itt ünneplik talán a legkülönfélébb módon a karácsonyt, hiszen a különböző országokból érkező bevándorlók mind hozták magukkal saját hagyományaikat. Ami viszont mindenkiben közös, hogy az amerikaiak imádják az ünnepeket, és ez alól a karácsony sem kivétel. Vannak államok, ahol egész évben lehet karácsonyi dekorációkat kapni, a legtöbb helyen pedig már októbertől csillogó díszekbe borulnak az épületek és a közterek. És nemcsak a boltokban, a családi házak kertjeiben is gyakran látni Télapót, rénszarvasokat vagy hóembereket ábrázoló szobrokat.

A menü: Természetesen a filmekből jól ismert pulykasült, ami mellé töltelék, zöldbab és vörösáfonya, esetleg narancsszósz a köret. Az édesszájúaknak is jut bőven fogás: a pekándiós pite, a pillecukorral sült édesburgonya, a forralt bor, a tojáslikőr és a sütőtökös sütemények szinte minden ünnepi asztalon megtalálhatóak.

8. Ghána

A különleges szokás: Ghánában már december 20-tól kezdve ünneplik a karácsonyt, számos hagyományt megőrizve és megtartva ezzel – az afrikai országban nagyjából 70 külöböző nyelvet beszélnek a különböző népcsoportok, és mindnek megvannak a maga szokásai. Karácsony éjjelén általában színpompás ruhákba öltözve templomba mennek, ahol énekelve és táncolva tisztelegnek Jézus születése előtt.

A menü: Rizs és egy „fufu” nevű pástétom, amit pörkölttel, okra levessel, zabkásával és húsokkal fogyasztanak.

9. Finnország

A különleges szokás: A Télapó, vagyis a Joulupukki földjén nem csak az emberek kapnak meglepetést karácsonykor: megvendégelik a velük élő háziállatokat, illetve megetetik a fészkelő madarakat is. A másik érdekes hagyomány, hogy a vacsora és az ajándékozás után a család nem a tévéképernyők előtt emészti a menüt a minden évben ismétlődő bárgyú műsorokra, hanem a szaunákban lazít.

A menü: Sült sonka, halak (hering) és húsos saláták rakott zöldségekkel, valamint a „glögg” (forralt borhoz hasonló ital). Az autentikus reggeli a rizsfelfújt, amibe elrejtenek egy mandulát, és aki a tányérjában megtalálja, annak a következő éve szerencsés lesz (amennyiben lány az illető, férjhez megy).

10. Oroszország

A különleges szokás: Az orosz gyerekeknek „Ded Moroz”, vagyis Fagy Apó hozza az ajándékokat, akit lánya, „Sznegurocska” (Hóleány) kísér el útján. Ami még külön érdekesség, hogy Oroszországban a karácsonyhoz tartozó szokások nagy része az Újév ünnepléséhez, és nem január 7-hez kötődik (ami itt hivatalosan a karácsony dátuma). Ennek oka, hogy a szovjet időkben a karácsony vallásos jellege miatt tiltott volt, viszont Újévkor gond nélkül lehetett fát díszíteni, anélkül hogy bárki bajba került volna. Azóta is január elsején járnak össze a társaságok és a családok – mindkét ünnepet egy napon megtartani.

Szentpétervár, 2011. december 25.
Az orosz Télapó, azaz Fagy Apó (Gyed Maroz) és segítője, Hópelyhecske (Sznyegurocska) nyitott autóból üdvözli a gyerekeket Szentpéterváron a karácsony első napján. Az újév az egyik legnagyobb orosz ünnep, amelyet január 7-én követ az ortodox karácsony. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A menü: Oroszország Európához közelebb eső részein saláták, például sózott halból készült tojásos-hagymás céklasaláta, lazac, ikra, felvágottak, tarja és vodka szerepel a menüben. Az Urál Ázsiához közeli felén „pelmenyi (hússal töltött, főtt tésztaspecialitás), illetve halételek kerülnek az asztalra.

Borítókép forrása: MTI/AP/Susan Walsh