Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Melyik a politikailag legkorrektebb halászlé?

Melyik a politikailag legkorrektebb halászlé?

Ön tésztával eszi vagy alaplével? Esetleg mindkettővel? Tudja egyáltalán, mi a különbség a szegedi és a bajai között? Hallott már a balatoni főzetről? Halászlé kisokos az ünnepi asztalra, szavazással fűszerezve.

Nagy valószínűséggel már mindenkinél eldőlt, hogy kerül-e halászlé az ünnepi asztalra, ezzel együtt az is, hogy milyen recept alapján készül az étel. Azért a Zoom.hu bemutat öt főzési módot, hátha van még idő variálni, esetleg jövőre változtatni a megszokott ízeken. Hangsúlyozzuk, hogy mindezek egyedi receptek, gyakorlatilag minden családi berögződés más egy picit, és ez így is van jól.

Bajai halászlé

A legrégebb óta főzött halászlé Magyarországon, a bajai molnárlegények a 19. század elején találták ki, hogy kellene bele tészta, mert nélküle bizony nem nagyon laknának jól. Általában pontyból készítik, a többi hal csak kiegészítésként szolgál, egy kis csuka például megvadítja az ízét. Mindössze öt dolog kell a bográcsba: hal, őrölt paprika, só, víz, vöröshagyma. A szakács a vizet az apróra vágott hagymával és a besózott hallal felteszi főni. Miután elforrta a habját, beletesz kilónként egy nagy evőkanál pirospaprikát. A bajaiak ilyen szempontból igen szerencsések, mert a környéken kiváló házi piros fűszereket lehet beszerezni. Körülbelül 25-30 percet hagyjuk főni, és meg is vagyunk.

A Duna-partiak a levet külön szedik és gyufatésztával eszik.

Persze, akkor sem haragszanak meg senkire, ha a halhús nem külön kerül a tányérba, legfeljebb ízes megjegyzéseket tesznek. Főzési idő: 45-55 perc.

Egy tál bajai halászlé a Sobri halászcsárdában a bajai Petőfi-szigeten 2015. október 14-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Szegedi halászlé

A megtisztított halakat filézzük ki, a csontokból, fejekből, fölöslegből készítsünk alaplevet. Ehhez szükségünk van vöröshagymára, sóra, borsra, fokhagymára és a tetejére szórt őrölt pirospaprikára. Sokan paradicsomot is tesznek bele, esetleg lecsót. Mintegy 2-2,5 órán kell főzni.

Ha kész az alaplé, passzírozzuk át egy tésztaszűrőn vagy zöldségpasszírozón.

A csontról így jön le a hús, illetve így úszhatjuk meg a szálkákat. Tegyük vissza főni a levet, ilyenkor még van rá mód, hogy javítsunk a színén a szegedi őrölt paprikával, mert van ideje elfőni. Helyezzük bele a besózott halszeleteket, felkockázva sem hibázzuk el az ízeket. 20-25 perc főzés bőven elég. A belsőséget csak a finisben tegyük bele. Főzési idő: 3-3,5 óra

Budapest, 2015. február 19. Halászlé készül egy standon a Budapesti Halfesztiválon a Vajdahunyadvárban 2015. február 19-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Balatoni halászlé

Kevesen tudják, de a balatoni halászlé is tradicionális étel, a tó környéki turizmus fontos eleme. Hasonlóan készül mint a bajai, de a balatoniak raknak bele paradicsomot és fokhagymát is. A lényeg, hogy a halat (általában ők is pontyot) alaposan besózzák és apróra vágják a vöröshagymát.

Ők csinálnak egy”kvázi-alaplevet”, azaz a hal farkát és fejét ráteszik a hagymára, felöntik vízzel, majd felforralják.

Miután elforrt a lé, beleteszik az őrölt paprikát és a halszeleteket. 20-30 percet főzik, egy egész zöld paprikát is beledobnak ebben a szakaszban. Az idős balatoniak arra esküsznek, hogy öt perccel a tűzről való levétel előtt kell még a tetejére egy kanál fűszerpaprika, hogy biztosan benne legyen az íze. Főzési idő: 50-60 perc.

Bajai vagy szegedi? Esetleg balatoni? Így készül a tökéletes halászlé! | Hírek 24 Óra

Halászlé-alaprecept Hozzávalók (3 l): 1 kg ponty * 1 kg harcsa * 1 kg makói vöröshagyma * 5 dkg pirospaprika * 1 ek só * 4 l víz Elkészítés: Egy nagy lábos aljára terítjük a felkarikázott vöröshagymát, majd erre kerülnek a halfejek, az úszók és a csont.

Korhely halászlé

A korhely halászlé közel van hozzá, hogy a politikailag legkorrektebb halászlének számítson, ugyanis többféle elkészítési módja van. Kezdjük azzal, hogy mit is jelent a korhely szó. A részeges, kicsapongó, léha emberekre szokták mondani ezt a jelzőt. Az ő másnapos gyomruk helyrehozására született a recept.

Korhely nem csak halászlé lehet, számos leves kaphat ilyen előtagot.

A legfontosabb jellemzője, hogy citrom vagy valamilyen más, savanyú ízt kölcsönző összetevő kerüljön bele. Tálalásnál pedig tejföllel díszítik. Minden más csak gusztus dolga: van, aki tárkonnyal, mások kaporral dobják fel. Korhely halászlevet általában szegediből készítenek, de sokan a bajait veszik alaplének, és azt savanyítják be. Főzési idő: lásd bajai vagy szegedi + 5 perc savanyítás.

Korhely pontyhalászlé | Nosalty

FELIRATKOZÁS: http://bit.ly/NoSalty-feliratkozas A halászlének van egy sokadik alternatívája, amiben nem a tészta, vagy a passzírozás a lényeg, hanem, hogy citrommal és tejföllel korhely módra készítjük el. A bajai és szegedi verziók mellett, ez is tökéletesen megfér, sőt igazából mindenképp érdemes kipróbálni!

Politikailag korrekt halászlé

A politikailag korrekt halászlé pedig nem más, mint egy szegedi főzet bajai gyufatésztával. A szerkesztőségben tartott villámgyors felmérésünknek az a tanulsága, hogy sok család asztalára kerül ilyen formában az ünnepi menü. A válasz a legtöbb esetben a fúziós receptre az, hogy így azok (leginkább a gyerekek) is jól laknak, akik nem rajonganak a halhúsért, de a levet nem vetik meg. Tésztával együtt a tartalmasabb (passzírozott) lé egészen laktató. Főzési idő: lásd bajai vagy szegedi.

Itt az ideje szavazni!

Borítókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt