Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezeket a magyar filmeket várjuk 2019-ben

Ezeket a magyar filmeket várjuk 2019-ben

2019 is erős év lesz magyar filmek tekintetében. Az első hat hónapban öt, a másodikban tíz hazai alkotás kerül a mozikba. Bemutatkozik nyolc elsőfilmes rendező, és érkezik három dokumentumfilm is.

Kölcsönlakás. Bemutató: 2019. február 14.
Rendező: Dobó Kata

Csipkés bodyban lézengő Kiss Ramónával és sok szexszel közeledik Dobó Kata első rendezése, a Kölcsönlakás, amelynek története ismerős lehet a színházba járóknak, ugyanis Ray Cooney és John Champman azonos című színdarabjáról van szó, amely a Játékszínben is futott. A két írónak köszönhető A miniszter félrelép története is, a megfilmesítési jogot 22 ezer dollárért vásárolta meg a produkció, és az eredeti művet szabadon dolgozhatták fel, ennek köszönhetően lett a cselekmény magyar helyszínekre, magyar szereplőkre adaptálva.

A vígjáték két főszereplője Balla Eszter és Haumann Máté, de feltűnik Martinovics Dorina, Klem Viktor, Kopek Janka, Szabó Simon, Oroszlán Szonja, Fehér Tibor és Majoros Péter Majka is. A film egy klasszikus félreértéseken alapuló komédia lesz (mindenki ugyanazt a lakást akarja a liezonjához). Ott jártunk a forgatáson is, az ilyen volt.

Guerilla. Bemutató: 2019. március 7.
Rendező: Kárpáti György Mór

Ezt a filmet már a tavalyi magyarfilmvárós cikkünkbe is beletettük, de 2018-ra nem készült el, így 2019 márciusában érkezik. A Guerilla a Filmalap elsőfilmeseket segítő Inkubátor Programjában készült (ilyen volt a Virágvölgy, az Egy nap és a Könnyű leckék is), Kárpáti György Mór sztorija két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történetén keresztül mutatja meg az 1848-49-es szabadságharcot, valamint az erdő mélyén harcoló, fiatal gerillák életét. Barnabás a forradalom kitörésekor elbújt a sorozás elől, helyette az öccse vonult be. Útnak indul, hogy megkeresse és hazavigye a testvérét. A háborúval való találkozás azonban olyan élmény számára, amelynek hatására újra kell értékelnie a bátorságról és a felelősségről alkotott képét.

Fotó: Proton Cinema

Apró mesék. Bemutató: 2019. március 14.
Rendező: Szász Attila

Ennek a filmnek is 2018-ban kellett volna jönnie, de ugyancsak 2019-re tolódott. Szász Attila a köztévén több történelmi filmdrámát is készített (A berni követ, Félvilág), ezúttal pedig mozifilmet rendezett, ismét Köbli Norbert forgatókönyvíróval. Az Apró mesék 1945-ben, a II. világháború utáni hónapokban játszódik Magyarországon, amikor káosz és bizonytalanság uralkodik az országban. A történet főszereplője egy szélhámos, aki ezt a zavaros időszakot próbálja kihasználni, míg egy váratlan találkozás örökre meg nem változtatja az életét. Sokáig úgy volt, Nagy Zsolt lesz az egyik főszereplő, ám 2017 júliusában kiszállt a produkcióból. Helyette a Szürke senkikből és a Saul fiából ismerős Molnár Levente ugrott be. A történelmi thriller két másik főszereplője: Szabó Kimmel Tamás és Kerekes Vica.

Éden
Rendező: Kocsis Ágnes

A Friss levegő és a Pál Adrienn rendezője a Magyarország 2011 óta nem készített filmet. Éden című alkotásának főszereplője Éva, aki mindenre allergiás, emiatt teljes elszigeteltségben él. Kapcsolatba kerül egy pszichiáterrel, a férfi pedig megpróbálja kideríteni, mi van a nő betegsége mögött. Ennek a filmnek, ahogy innentől a listában szereplő összes többinek sem, még nincs premierdátuma.

Spirál
Rendező: Felméri Cecília

Felméri Cecília első nagyjátékfilmje az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas főszereplőnője, Borbély Alexandra, az Anyai szív című filmmel Arany Medve-díjat nyert Bogdan Dumitrache román művész és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készül.

A Spirál egy thriller elemeket tartalmazó, humorral átszőtt lélektani dráma, amelyben furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között. A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól. Az alkotást nemcsak a Filamalap, hanem a Román Filmközpont is támogatta, amire erdélyi magyar alkotó esetében még nem volt példa.

Felméri Cecília a Spirál forgatásán. Fotó: Inforg-M&M Film/FocusFox

Valan
Rendező: Bagota Béla

Bagota Béla első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, éjfekete és sokkoló thriller, erdélyi magyar színészek főszereplésével. Témája szerint a romániai forradalom káoszában egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik Valanból, a hólepte erdélyi bányavárosból. Huszonkét évvel később az eltűnt lány bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban. Amikor egy veszélyes bevetés után megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak, felmerül benne, hogy a húgát találták meg. Péter hosszú idő után visszatér Valanba, ahol szembe kell néznie a gyerekkora óta kísértő múlt árnyaival. A mindentől elzárt helyen, a hegyek között az emlékei mellett egy kegyetlen gyilkosság is kirajzolódik.

Így forgott Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a Valan. Fotó: Kántor László

Drakulics elvtárs
Rendező: Bodzsár Márk

Az Isteni műszak rendezője, Bodzsár Márk Nagy Zsolt, Nagy Ervin és Walters Lili főszereplésével forgatott Kádár-kori vígjátékot. Utóbbi egy feltörekvő fiatal kémnőt játszik a filmben, akit a titkosszolgálat ráállít az Adjunk vért Vietnámnak! mozgalom nyugatról hazalátogató díszvendégére, Fábián elvtársra. A célszemély, akit Nagy Zsolt alakít, több hasonlóságot is mutat a hollywoodi Drakula filmekből ismerős Lugosi Bélával. Nagy Ervin kommunista James Bondként a legkülönfélébb titkosszolgálati módszereket bevetve próbál a végére járni, hogy tényleg egy szörnyeteg érkezett-e a Magyar Népköztársaságba.

Drakulics elvtárs. Fotó: Magyar Nemzeti Filmalap

Mimi
Rendező: Orosz Dénes

Új vígjátékkal érkezik a Coming Out rendezője, Orosz Dénes. A Mimiben Gergő (Mészáros Béla) filmkritikus, akinek unokamániás édesanyja, Emma néni (Básti Juli) súlyos szívbeteg, és már csak napjai vannak hátra. Hogy boldoggá tegye a mama utolsó óráit, Gergő beviszi hozzá az ex-sztriptíztáncos, öt hónapos terhes szomszédját, Sacit (Tenki Réka), és azt hazudja a néninek, hogy a lány az ő gyerekét hordja a szíve alatt. Ez szép és jó, csakhogy új szív érkezik, a mamát megműtik, és gyógyulni kezd. Gergő és Saci kénytelen tovább játszani a szerelmespár szerepét. A lavina elindul: az egyre hajmeresztőbb események következtében egy idő után már nemcsak a kedves mama, de annak idős barátai, sőt Gergő munkatársai is azt hiszik, hogy Gergő és Saci egy pár, akiknek hamarosan babájuk születik.

Hab
Rendező: Lakos Nóra

Lakos Nóra készülő romantikus vígjátékban az Apró mesékhez hasonlatosan Kerekes Vica lesz a főszereplő, aki egy reménytelenül szerelmes cukrászlányt alakít, és mindent megtesz, hogy megmentse cukrászdáját, valamint visszaszerezze élete szerelmét. A rendező első nagyjátékfilmjében az elköteleződéstől rettegő mai harmincas „felnőttgyerekek” párkapcsolatai állnak a középpontban. Főhőseinek legnagyobb lépése a szinopszis szerint, hogy „képesek lesznek szembe nézni önmagukkal és felnőni, egyaránt számolva a mélypontokkal és egy harmonikus boldog végkifejlettel is.”

Kerekes Vica főszereplő a Hab film forgatásán. Fotó: Szemerey Bence

Zárójelentés
Rendező: Szabó István

Szabó István 30 évvel utolsó közös munkájuk – az 1988-ban bemutatott Hanussen – után a főszerepet ismét Klaus Maria Brandauerre osztotta a Zárójelentésben, amelynek sztorijáról annyit lehet tudni, hogy egy orvosprofesszor, akit váratlanul nyugdíjaznak, lemegy szülőfalujába körorvosnak. Energiája, érzelmi és társadalmi konfliktusok során segíti, hogy megtalálja fiatalkori önmagát. Ebben társa általános iskolai barátja, a falu plébánosa, akivel sorsuk azonossá válik.

Szabó István rendező, Klaus Maria Brandauer főszereplő és Koltai Lajos operatőr. Fotó: Déri Miklós

Siess haza, vár a mama
Dokumentumfilm. Rendező: Hajdú Eszter

A dokumentumfilm a ’70-es évek legendás rockzenésze, a Hungária, majd az LGT szólógitárosa, az Amerikai Egyesült Államokba disszidált Barta Tamás és Magyarországon maradt édesanyja rendhagyó kapcsolatára koncentrál. A film alapjául az 1974-1982 között kazettákra rögzített és a közelmúltban megtalált eredeti „hangos levelek” szolgálnak. A film vélhetően 2019 közepén készül el.

Impromptu
Rendező: Nagy Zoltán

Nagy Zoltán első filmje a Guerillához hasonlatosan a Filmalap Inkubátor Program keretében valósul meg, főszerepeit Máté Gábor, Major Erik és Bodnár Lulu játsszák. Az Impromptu várhatóan 2019 tavaszán kerül a mozikba. A film egy ifjúsági zenekarról szól, amely egy rangos zenei versenyre készül. A zenekar 18 éves szólistája Dávid, megsejti, hogy a banda 60 éves karmesterének viszonya van egy 13 éves csellista lánnyal, ezért nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot. A helyzetet bonyolítja, hogy az idős karmester a fiú mentora, szinte pótapja.

Máté Gábor, Bodnár Lulu és Major Erik. Fotó: Gulyás Nándor

Folyékony arany
Dokumentumfilm. Rendező: Almási Tamás

Almási Tamás (Ítéletlenül, Meddő, Sejtjeink, Puskás, Tititá) alkotása már 2018-ra el kellett volna, hogy készüljön, de a tokaji aszúról szóló dokumentumfilmje csak 2019-ben érkezik. A Folyékony aranyban mai történetek által mutatja be a tokaji borászok mindennapi küzdelmeit és azt a megszállott várakozást, amely az aszú készítését kíséri.

Mesék a zárkából
Dokumentumfilm. Rendező: Visky Ábel

A Mesék a zárkából börtönben lévő apák és otthon maradt gyerekeik kapcsolatáról szóló kreatív dokumentumfilm, amely szintén Inkubátoros. Büntetésüket töltő apák meséket írnak, amelyek alapján mesefilmek készülnek – saját maguk és otthon lévő gyerekeik főszereplésével. A filmet keretező közös alkotói folyamat során belelátunk a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe és nehezen működtethető kapcsolataik alakulásába.

Senki nem megy sehova
Rendező: Hartung Attila

Hartung Attila első játékfilmje szintén Inkubátoros, és kifejezetten a Z generációról szól. A rendező kritikus hangvételű közönségfilmet akar készíteni a fiatalokról és a mai Budapestről. A film főszereplője Gergő, egy megnyerő, sportos tinédzser, akinek életét befolyásos, bíró apja egyengeti. A fiú az érettségi után egy amerikai egyetemre megy továbbtanulni, ám előtte még bulizik egy nagyot legjobb barátaival, Ábrissal, Bandival és Patrikkal. A banda provokatív videókat készít a netre, versengésszerű kihívásokkal próbál minél nagyobb nézettséget elérni. A határaikat feszegetik. Hangos, vicces négyesük a lányok körében nagyon népszerű. Egy házibulin azonban hirtelen minden megváltozik, a fiúk túl messzire mennek, Gergő fogadásból lefekszik egy lánnyal, Lillával. A buliról készült felvételek botránnyá fajulnak a közösségi médiában, Lilla eltűnik. A bűntudattól gyötört Gergő beleveti magát a budapesti éjszakába barátaival, hogy megtalálja a lányt, és megpróbálja tisztázni a történeteket.

A Senki nem megy sehova szereplői. Fotó: Sághy Tímea

Hét kis véletlen
Rendező: Gothár Péter

15 év után ismét mozifilmet rendez a Megáll az idő, A részleg és a Haggyállógva Vászka alkotója, Gothár Péter. A film családi véletlenek hét epizódját meséli el. A film főszereplője Rezes Judit lesz.

Éjjeli őrjárat
Rendező: Demian József.

Demian József nagyjátékfilmje román-magyar koprodukcióban készül, kisebbségi magyar részvétellel. A film egy színházi társulat egyetlen éjszakáját meséli el. A főpróba forgatagában a társulat tagjai teljes jelmezben, saját ruhájuk, pénzük és mobiltelefonjuk nélkül kénytelenek hazaindulni, kilépni a hétköznapi valóságba, miután a színházi öltözőket zárva találják. A színészek szembesülnek az örök kérdéssel: hol ér véget a színpadi karakter és hol kezdődik az ember? A rendező alkotótársa Józsa Erika zeneszerző, Damokos Csaba látványtervező és Lemhényi Réka vágó.