Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A politikus is karácsonyozik: Harrachtól Kunhalmiig mindenki elárulja, hogyan

A politikus is karácsonyozik: Harrachtól Kunhalmiig mindenki elárulja, hogyan

Közhely, hogy “a politikus is ember”, aki hozzánk hasonlóan karácsonyozik is. Megkérdeztük őket, hogy náluk ki és mit főz, hogyan telnek az ünnepek és tesznek-e újévi fogadalmat. Íme a sokszor meglepő válaszok!

Ki főz a családban, és mi lesz a karácsonyi menü?

Az LMP-s Demeter Márta mindig töltött savanyú káposztát főz – édesapja káposztájával versenyez, és általában döntetlen az eredmény. A bejglisütést idén idő hiányában “kiszervezte”. A Liberálisok politikusa, Bősz Anett ilyenkor visszaváltozik gyerekké, és csak besegít az anyukájának. Azt mondta, sok liberalizmus szorult a családba, mert mivel többen más-más zöldséget nem szeretnek, a saláta bizonyos összetevői választhatók, és külön bekeverhetők, személyre szabottan.

Forrás. giphy.com

A párbeszédes Szabó Tímeánál a család más tagjai – anyukája, nővére és a sógora – főznek, ő a kisbabája miatt most “felmentést kapott”. A karácsonyi menü amúgy tradicionális: a sógora készít halászlevet, utána rántott pontyot tálalnak aszalt szilvával, valamint töltött narancsos pulykát és töltött káposztát, desszertnek pedig bejgli és flódni van. Hadházy Ákos bevallotta, hogy csak virslit és rántottát tud főzni, így a halászlét minden évben hozatják, a feleségének is több ideje marad a családdal lenni – igaz, a sütést mindig ő csinálja.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágneséknél “mindenki főz valami picit vagy segít, azonban a munka oroszlánrészét édesanyám és én vállaljuk”. Karácsonykor töltött káposzta, valamint szerecsendiós sajtos pulykatorta kerül az asztalra, ő pedig mindig meglepi a családot egy jó „Ági-féle” vadassal és a díjnyertes túrós pogácsájával. A Momentum-elnök Fekete-Győr Andráséknál az édesanyja főz, de a húgával ők is besegítenek.

A párbeszédes Karácsony Gergelyéknél “Virág, a feleségem főz és Mici, a lányom is segít – persze én is, ahol tudok, például krumplipucolásban nagyon jó vagyok”.

Náluk a menü eperkrémlevessel kezdődik, majd baconos csirkemellel és majonézes krumplisalátával folytatódik, desszertként sült túrótorta lesz eperöntettel és “más olyan finomságok, amiket az anyósom süt.” Az MSZP-s Hiller István együtt főz a feleségével: “ő kitűnően csinálja a mustáros sertéskarajt, én pedig az egészen különleges tatárbifszteket”. Részleteket nem árult el, csak annyit, hogy

“különleges francia mustárok adják a Hiller-bifsztek egyediségét.”

A párbeszédes Tordai Bencééknél otthon, közösen főznek, a karácsonyi vacsorák és ebédek jelentős részét szélesebb családi körben költik el. Ami biztosan lesz az asztalon: halászlé, rántott hal, sült- és rántott húsok, vegetáriánus ételek. “Én a hús-, hal- és mákevő csoportba tartozom” – árulta el. A KDNP-s Harrach Péter azt mondta, “a feleségem kiválóan főz, engem be sem enged a konyhába.” A menü biztos pontjai náluk a hal és a pulykamell pikáns mártással – ezekhez az ételekhez a vendégségbe érkező gyerekei is “nosztalgiázva ragaszkodnak”.

Milyen karácsonyfát állítanak, és hogyan díszítik?

Fekete-Győr Andráséknál otthon műfenyő lesz, a családi karácsonyon pedig igazi. Bősz Anett azt mondta, a szülei már szeretnék, ha újra pici gyerek lenne a családban, de mivel ez még várat magára, “most a lazítás évei ezek: műfánk van, ez tudatos választás az élővel szemben, és azon sem idegeskedünk, ha kevesebb a díszítés.” Szintén műfenyő lesz Demeter Mártáéknál, színes díszítéssel – arról pedig, hogy gyertyát vagy égőt tegyenek-e rá, a kedvesével “kisebb vita után fogunk dönteni”.

Szabó Tímeáéknál igazi fenyő van, méghozzá plafonig érő, amit titokban díszítenek, így a gyerekek csak a kész fát látják, amit az „angyalkák” hoznak.

Karácsony Gergelyéknél is élő fa van, ami hagyományosan ezüstfenyő, és mind a négyen együtt díszítik. Tordai Bencéék többször próbálták kiültetni a fát, de mindig elpusztult. Az idén fenntartható gazdálkodásból származó valódi fát állítanak, mert a gyerekeknek nagyon fontos, hogy igazi legyen a fenyőfa. Hiller Istvánéknál Nordmann-fenyő lesz, Kunhalmi Ágneséknél pedig családi tradíció, hogy az édesapjával közösen választják ki a karácsonyfát – kedvencük a hosszú tűlevelű, élő fa.

Hadházy Ákoséknál is “élő karácsonyfát hoz a Jézuska, és mostanában nem láttam, hogyan díszíti, mert a gyerekekkel sétálni szoktunk ilyenkor, és mire megérkezünk, ott a fa.”

Harrach Péteréknél a fa és az általa végzett díszítés is hagyományos – vannak új és több évtizedes díszek is, amelyeket az unokák örömmel fedeznek fel a fán.

Hol töltik az ünnepet: Budapesten, vidéken, esetleg külföldön?

Fekete-Győr András Budapest-szerte rokonoknál ünnepel több helyszínen, Bősz Anett Budapesten és vidéken – a vidéki napokra ráadásul nagyszabású, közös sporteseménnyel is készülnek: “aki tud futni, fut, a többiek biciklivel kísérnek majd minket Göd és Dunakeszi között”. Hiller Istvánék otthon, Pesterzsébeten töltik az ünnepet. Harrach Péterék is otthon lesznek, de náluk a rokonlátogatás jelent majd egy kis mozgást.

Forrás: giphy.com

Demeter Mártáék az ünnepeket Budapesten töltik, ahogy Szabó Tímeáék is. Karácsony Gergelyék a fővárosban, de meglátogatják a nagyszülőket is, akik Budapest környékén élnek. Hadházy Ákos Szekszárdon karácsonyozik, Tordai Bence pedig több helyen, Budapesten és az agglomerációban, “különböző családi dzsemborikon”. Kunhalmi Ágnes a Szentestét Kiskunmajsán, a szüleinél tölti a párjával, majd másnap az ő szüleinél Budapesten.

Mennyit költ karácsonyi ajándékokra?

Fekete-Győr András a barátnőjére költi a legtöbbet, “de nem materialista a családom, ezért nem visszük túlzásba.” Bősz Anettnél ez változó, a lényeg, hogy hasznos legyen az ajándék – egy ideje jellemző, hogy szolgáltatást adnak ajándékba, esetleg sportos-lazítós napot, ebéddel vagy színházjegyet. Demeter Mártáék megbeszélték, hogy idén nem vesznek egymásnak ajándékot. Szabó Tímea változó összegeket költ karácsonykor, de “most, hogy van egy baba is, annyival többet.” Karácsony Gergely nem költ ilyenkor sokat, “és azt is főleg a gyerekekre.”

Forrás: Giphy.com

Tordai Bencééknél igyekeznek nem tárgyi ajándékokkal meglepni egymást, még ha ez alól olykor vannak is kivételek. Hadházy Ákos azt mondta, “én inkább nem szeretném, elég, ha a Jézuska tudja, mennyibe kerültek az ajándékok.” Hiller Istvánéknál a felesége tudja csak ezt. Kunhalmi Ágnes már régóta csak a gyerekeknek vesz ajándékot, a család felnőtt tagjait kézzel készített ajándékokkal szokta meglepni – süteményekkel leginkább. Harrach Péteréknél az ajándékok vásárlása a felesége dolga – neki természetesen ő maga vesz ajándékot, és “igyekszem tőlem telhetően nagyvonalú lenni.”

Mire jut ideje ilyenkor, amire máskor nem?

Fekete-Győr András ilyenkor olvasni, bulizni, iszogatni szokott leginkább, Bősz Anett pedig megnézni a kedvenc filmjeit – még gyerekkorukban állítottak össze egy listát a húgával, ezen első a Segítség, karácsony! című film. Demeter Mártának alvásra és családi túrázásra is jut ideje, Szabó Tímeának pedig a legfőbb vágya, hogy egyszerre három óránál többet tudjon aludni, mert ez fél éve nem sikerül a baba miatt.

Karácsony Gergely a családjával tud többet együtt lenni ilyenkor, Tordai Bencének a négy gyermekére és az anyukájukra jut több ideje. Hadházy Ákos többet olvas és társasozik a gyerekekkel. Hiller István az alvás-lemaradását pótolja be, Kunhalmi Ágnesnek is most lesz lehetősége pihenni és feltöltődni, míg Harrach Péter azt mondta, olvasásra, nyugodt beszélgetésekre és filmekre jut több ideje, mint általában.

Van-e újévi fogadalma, és ha igen, mi az?

Fekete-Győr András azt fogadta meg, hogy “a nullánál többet” edz jövőre, Bősz Anett benevezett a márciusi szupermaratonra, ahol párban körbefutják a Balatont, úgyhogy megfogadta, hogy becsülettel fölkészül rá, és sikeresen célba ér. Demeter Márta nem szokott újévi fogadalmat tenni, Szabó Tímea pedig az év közben is sokszor megfogadott „több sport”-on kívül újévkor már nem fogad meg semmit. Karácsony Gergely újévi fogadalma, hogy újra jár majd gerinctornára, Tordai Bence pedig rendszerváltást kíván, amellett, hogy megtanul kézen járni.

Forrás: giphy.com

Hadházy Ákosnak még nincs újévi fogadalma, Hiller Istvánnak talán lesz, bár az elmúlt 54 évben még nem tett ilyet egyszer sem. Kunhalmi Ágnes minden évben több mindent szokott megfogadni, ha teljesülnek, jövőre elárulja, melyek voltak ezek. Harrach Péter már megért néhány újévet, elhatározásokat is tett az elején, ám “hatékonyságuk ismeretében” ma már nem tesz. Viszont vallja a folyamatos megújulás szükségességét, bár ezt nem az újévhez, hanem egy elmélyült önvizsgálathoz köti.

Borítókép: Az ország karácsonyfája a Parlament előtt, a Kossuth téren / MTI/Lakatos Péter