Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A harmincas évek Németországában nem a Mikulás, hanem Hitler jött Karácsonyra

A harmincas évek Németországában nem a Mikulás, hanem Hitler jött Karácsonyra

Íme egy rövid áttekintés a karácsony történetéről, a hozzá kapcsolódó népszokásokról, megdöbbentő adatokról, tudományos tényekről.

1. 1880-ban mutatta be a híres feltaláló, Thomas Edison az első karácsonyi fénysort. Előtte az emberek valódi gyertyákat helyeztek el a fákon, amik nyilván nem volt akkor sem túl biztonságosak.

2. Rudolf illusztrációja kapcsán eredetileg nem használtak volna vörös orrot, ugyanis ez a ’40-es években egy krónikus alkoholizmusra utaló jelnek minősült. Sok rénszarvasnak viszont valóban vörös az orra, az orrukban lévő rengeteg vérér a hőháztartást hívatott kordában tartani.

3. Az angolszász Mikulás (Santa Claus) első szánon történő ábrázolása egészen 1809-ig nyúlik vissza, amikor Washington Irving amerikai történész ismertette a karaktert. Kezdetben kék, zöld és fehér ruhában is ábrázolták, ám a ma ismert piros ruhájában az 1930-as években tűnt fel először egy Coca-Cola reklámban.

4. 1914 karácsonyán, az első világháború idején az angolok és a németek fegyverszünetet tartottak. Ekkor kidekorálták a búvóhelyeiket, és a senkiföldjén ajándékokat adtak át egymásnak, a napot pedig egy futballmeccsel koronázták meg.

5. 1917. december 6-án a kanadai Halifax partjainál felrobbant egy hadianyagot szállító francia hadihajó, aminek következtében megsemmisült a város egy része is, és több mint kétezer ember halt meg. Ez mind mai napig az egyik legnagyobb, ember által előidézett, nem nukleáris robbanás. Boston városa ekkor segítséget nyújtott Halifax újjáépítésében, ennek okán a kanadai Új-Skócia tartomány 1918 óta minden évben egy hatalmas karácsonyfával fejezi ki háláját az amerikai város felé.

6. Norvégia fővárosának vezetése minden évben egy óriásfenyővel hálálja meg Angliának a második világháborúban nyújtott segítségét. Az oslói örökzöld London egyik legforgalmasabb területén, a Trafalgar-téren található meg az ünnepi időszakban.

7. Azonban nyomába sem érhetnek a franciák ajándékának, akik 1886-ban, Karácsony napján egy 225 tonnás szobrot ajándékoztak az Amerikai Egyesült Államoknak. Ez a Szabadság-szobor.

8. A náci párt mindig is vallásellenes volt, ennek esett áldozatául karácsony ünnepe is, ugyanis Szent Miklós eljövetele helyett Adolf Hitlerre vártak az emberek a ’30-as, ’40-es években, ennek apropóján pedig a karácsonyfákat swastikákkal díszítették. Vagyis pillanatok alatt politikai állásfoglalás lett a karácsonyi dalokból, sütikből és díszekből.

9. 2010 karácsonyán a kolumbiai kormány egy meglepő stratégiával lépett fel a gerillaharcosok ellen. A dzsungelben kidíszített fenyőfák várták őket, amelyek mozgásérzékelő szenzorokkal voltak felszerelve, így ha valaki melléjük ért, felkapcsolódtak a fények. Mindemellett egy felirat szólította fel a harcosokat, hogy tegyék le a fegyverüket.

„Ha a karácsony a dzsungelbe jöhet, te is hazajöhetsz. Szerelj le! Karácsonykor minden lehetséges.”

A karácsonyi hadművelet során 331 harcost sikerült visszaintegrálniuk a társadalomba, emiatt a kampány stratégiai marketing kategóriában díjat is kapott.

10. Peru egyik déli provinciájában, Chumbivilcasban minden év karácsonyán megrendezik a Takanakuy népi ünnepélyt, ami szabad fordításban annyit tesz:

megütni egymást.

Ezen az ünnepen rendezik le a lakók az előző évben egymás között kialakult vitáikat, harc formájában. Ezek után tiszta lappal kezdik meg az új évet.

11. A japánok nagy rajongói az amerikai étteremláncoknak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a lakosság jelentős része a KFC-ben tölti a karácsony estéjét. Ez egy negyven évvel ezelőtti marketingkampánynak tudható be, de a lelkesedés olyannyira kitart a mai napig is, hogy az asztalfoglalásokat már az ünnep előtt két hónappal tanácsos leadni.

12. Amennyiben feltételezzük, hogy valóban a Mikulás szállít ki minden egyes ajándékot a gyerekeknek, akkor ez mintegy 510.000.000 kilométeres utat jelent számára, amit 32 óra alatt kell megtennie. Ez átlagban 15.937.500 km/h-s sebességet jelentene, mindez leegyszerűsítve 4427083 m/s. Ez nemcsak, hogy a szán felgyulladását eredményezné, hanem a piros ruhás teste is komoly sérüléseket szenvedne.

13. A Csendes Éj mindmáig a legtöbb feldolgozást megért dal a világon, a maga 733 bejegyzett újragondolásával.

14. A karácsonyi vásárlási őrület az USA-ban borzasztó mértékeket ölt, ugyanis az éves vásárlások mintegy 1/6-a ebben az időszakban történik.

15. Karácsony napján – az egész világot figyelembe véve – mintegy 28 csomag LEGO-t adnak el másodpercenként.

16. Paul McCartney 1979. november 16-án jelentette meg a – mai napig egyik legrosszabb dalának titulált – Wonderful Christmastime című nótát. A szerzemény után járó jogdíjak egyes becslések szerint mind a mai napig 400 ezer fontot hoznak évente McCartney bankszámlájára.

17. A The Money Advice Service kutatása szerint csak az Egyesült Királyságban mintegy 2,4 milliárd fontot költenek el az emberek nem kívánt ajándékokra és megmaradt, el nem fogyasztott ételekre, italokra az ünnepi időszak során.

18. Nagy trendnek örvend manapság a műfenyők használata, ám azt viszonylag kevesen tudják, hogy húsz éven keresztül kellene használnunk egyet ahhoz, hogy „zöldebb”, gazdaságosabb legyen ez, mintha minden évben új fenyőt vásárolnánk. Az ünnepi időszak lejártával pedig az elhasznált fákat is tudjuk hasznosítani.

19. A karácsonyi esték elengedhetetlen részét képezik a rommá játszott ünnepi filmek, elég ha eszünkbe jut a Reszkessetek betörők vagy akár az Igazából Szerelem. Minden idők legsikeresebb karácsonyi filmje viszont nem más, mint a Jim Carrey-vel fémjelzett A Grincs. A több mint 120 millió dolláros produkciós költséget ugyanis világszinten mintegy 345 millió dolláros profit követte, emellett egy Oscar-díjat is magáénak tudhat a Ron Howard által rendezett mozi.

20. A karácsony három fő színe egyértelműen az arany, a zöld és a piros. A piros szín Jézus vérét, a zöld az életet és az újjászületést, az arany pedig a vagyont hivatott szimbolizálni.