Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha túlélte a kapcsolatod a decembert, már a jóisten se választhat szét titeket

Ha túlélte a kapcsolatod a decembert, már a jóisten se választhat szét titeket

Ezerrel dübörög a karácsonyi készülődés, az összetartozás, a család és a szeretet ünnepére. A hónapok óta tartó mézeskalács illatú készülődésbe sokaknál mégis szomorúság vegyült, ugyanis kiderült: ahelyett, hogy a decemberi ráhangolódás kicsit közelebb hozná egymáshoz a szerelmespárokat, inkább szakításra ösztönzi őket. Vagy épp ellenkezőleg, eljegyzésre. Létezik egyáltalán arany középút?

2014-ben két londoni újságíró, David McCandless és Lee Byron a készülő könyvükhöz, a The Visual Miscellaneum-hoz különböző Facebook-státuszok és bejegyzések adatait elemezték. Meglepő módon azt találták, hogy a karácsony előtti két hét – illetve a Valentin-nap utáni pár nap – a két legsűrűbb időszak a szakítások tekintetében.

A legvalószínűbb szakítási időpontok görbéje

Felmerül a kérdés: vajon változott a helyzet mostanra? Még mindig kapcsolati mérföldkőnek számít megosztani egy közösségi oldallal, ha járunk valakivel, és az, aki nem teszi ki az “ablakba” a párkapcsolatát, nem is igazán szereti a másikat?

“A kapcsolati státusz nyilvános megjelölése a kapcsolat érzelmi hőfokát nem feltétlenül, azonban az elköteleződés mértékét sok esetben tükrözi,

ezért ezekből az adatokból akár ma is lehet általános következtetéseket levonni” – mondta a Zoom.hu-nak dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni: dacára annak, hogy deklaráltan nem társkereső alkalmazás, a Facebookon a huszonéves fiatalok közel fele ismerkedik meg a mai napig olyan személlyel, akivel aztán randevúzik is.

“Amikor megismerünk egy új embert, rendszerint felmegyünk a profiljára, ha több információt szeretnénk megtudni róla, ami ilyen szempontból is igen beszédes. Magyarán, az itt felvállalt kapcsolati státusz, közös fotó rontja az esélyeket, ha valaki a tilosban szeretne horgászni.”

Márpedig a közösségi oldalak e téren szinte korlátlan kínálatot jelentenek. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatták: a férfiak ismerkedésnél a kapcsolati státuszukról hazudnak a legtöbbet, valamint az adott személlyel való hosszútávú terveikről, míg a nők inkább a külsejükről, leginkább a súlyukkal kapcsolatosan nem mondanak igazat.

“Ő nem az, akit karácsony este hazavinnék a családomhoz”

Arra a kérdésre, hogy jellemzően miért pont a karácsony előtti időszakban bomlanak fel a párkapcsolatok, Hevesi Kriszta szerint egyszerű a válasz: gyakori tapasztalata, hogy kliensei megromlott viszony esetén nem szeretnék a konfliktusokat és a feszültséget az ünnepek idejére is átvinni.

“A közös karácsonyozás a pár tagjai között ilyen értelemben a kapcsolat érzelmi barométerének is számít, valamint a hosszútávú tervezés egyértelmű jele, hiszen egy ilyen meghitt családi ünnep előtt egyértelműen el kell dönteni, szeretnénk-e integrálni választottunkat a családunkba, vagy sem. Az emberek saját érzelmi hőfokukat és a kapcsolat mélységét is mérik általa.

Természetesen az „új év, új élet” fogadalom is valamelyest hozzájárul a nagy döntéshez, mert szinte biztos, hogy kevesebb szakítás történne, ha más hónapban – például augusztusban – ünnepelnénk”

– tette hozzá.

Forrás: Pexels

A céges karácsonyi kísértés

A karácsony előtti időszakot párkapcsolati szempontból a munkahelyi év végi iszogatások is nehezítik. Eléggé tipikus időpontja ez a „házinyúlra nem lövünk” szabály megszegésének, hiszen az összejövetel felszabadult légköre alkalmat teremt a kollégák alaposabb megismerésének.

“Az alkohol jelenléte a munkahelyi légkörben olyan sugalmazást ad, hogy most minden más, mint a többi hétköznapon, mindent szabad, minden elnézhető.”

Aki az ilyen taposóaknák ellenére ellavíroz egészen Szentestéig, annak – arra az évre – már nem igazán van oka az aggodalomra. Amennyire jellemző a párkapcsolatok ünnepek előtti felbomlása, december 24-én szinte soha, senki nem szakít a másikkal. Sőt!

Eljegyzés a fa alatt: az önző emberek manipulatív játéka

(Amennyiben kérték már meg a kezed Szenteste, gratulálunk, és ezt a fejezetet nyugodtan görgesd át!)

Lehet, hogy az amúgy is emelkedett hangulat fokozása elsőre jó ötletnek tűnik, és az eljegyzéseket szeretnék a párok emlékezetessé tenni, de nem biztos, hogy erre a karácsonyi időszak a legalkalmasabb. Pedig a férfiak csaknem 40 százaléka december 24-e este vagy 25-e napközben teszi fel a nagy kérdést a 2018-as évet vizsgáló Wedding Report szerint. Viszont a családtagok jelenléte ahelyett, hogy növelné az esemény meghittségét, felesleges terhet pakol a kérdést kapó félre. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy így a két legyet egy csapásra elve miatt végleg elbúcsúzhatunk a karácsonyi ajándéktól, mert garantáltan egy gyűrű lesz az.

Ellen Scott a Metro újságírója ezzel kapcsolatban még szigorúbban fogalmazott, szerinte:

“a karácsonyi lánykérés egy burkoltan önző cselekedet, ami adott esetben akár teljesen tönkre is teheti a ünnepet”.

Egy olyan komoly döntésről beszélünk, ami következményekkel jár, és szinte mindenkit érint, aki akkor épp együtt majszolja a mákos bejglit a szobában. Egy ilyenkor feltett kérdésre kénytelen mindenki igent mondani, aki nem akarja elrontani a saját és családja ünnepét.

Forrás: Pexels

A karácsonyi lánykérés legalább annyira manipulatív, mint egy nyilvános eljegyzés, ahol akkor is igen a válasz, ha nem feltétlenül szívből jön, hogy ne okozzunk csalódást a nekünk szurkolóknak. A nyomás óriási, a hasunk tele, a vacsora utáni alkoholtól pedig kótyagos a fejünk. Tényleg kell ez?

Szex vagy nem szex? Az ünnepek alatti dilemma

A másik nagy karácsonyi mumus, a szex. Nem feltétlenül egy kiadós vacsora után, unalmas vendégektől lefárasztva, vagy egy rokonlátogatásból hazaérve gondolunk a legszívesebben arra, mennyire megmásznánk a másik töltött káposztával kitömött domborulatait. Pedig az ünnepek adta pihenés és a meghitt hangulat pont ideális lehetne egy kis Reszkessetek, betörők! alatti hancúrhoz, mégis a karácsonyi prüdéria jelensége ezt általában megakadályozza.

“Az együttléteket ilyenkor a család jelenléte és a hozzá tartozó illem rendszerint meggátolja – így Szenteste a vendégváró háziasszony fáradtsága mellett ezek a tényezők szokták legtöbbször keresztülhúzni az összebújást. Ez alól kivételt képeznek a karácsonyt kettesben ünneplő fiatal párok, jegyesek, akik az intim légkör hangulatában és fennköltségében szinte biztosan ily módon is kifejezik szeretetüket a másik iránt” – zárta gondolatait a szexuálpszichológus.