Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már szingliknek is szerveznek esküvőt Dél-Koreában

Már szingliknek is szerveznek esküvőt Dél-Koreában

Honjok”, vagyis „egyedülálló” (szó szerinti fordításban: „magányos törzs”) – így nevezik Dél-Koreában azokat a fiatalokat, akik nem törekednek a hagyományos családmodell kialakítására, és az „élj a mának” mottó szerint töltik minden napjaikat. Ők azok a szinglik, akikre egy egész iparág épül: fotóstúdiók, éttermek és bárok várják őket, „itt lehet egyedül inni” és ehhez hasonló feliratokkal. A magányos ivásra már külön kifejezés is létezik: „honsul”, ahogy az egyedül evésre is: „honbap”.

Esküvő vőlegény nélkül

Sőt, szingli esküvők szervezését is rengetegen vállalják, ami egyszerűen annyit jelent, hogy a nők felöltöznek gyönyörű fehér menyasszonyi ruhába, kisminkeltetik magukat és mosolyogva pózolnak egy fotós előtt – csak éppen a vendégsereg és a vőlegény hiányzik mellőlük, vagyis pont, hogy nem hiányzik, legalábbis a „menyasszonyoknak” nem.

„Nem tudom, hogy meg fogok-e valaha házasodni, és azt sem, hogy ez a közeljövőben lesz, vagy hosszú évek múlva – magyarázta a The Times magazinnak a 26 éves Kim, aki idegenforgalmat hallgat, időnként modellkedik és tavaly novemberben volt a „szingli esküvője.” – De abban biztos vagyok, hogy

az életemnek ezen szakaszában nézek ki a legjobban egy menyasszonyi ruhában.”

1990-ben a dél-koreai nők átlagosan 24,8 évesek voltak a házasságkötésükkor, tíz évvel később ez a szám 26,5-re ugrott, míg 2015-re meghaladta a 30-at – magasabb mint az Egyesült Államokban, Ausztráliában vagy bármilyen más ázsiai országban.

A szociológusok magyarázata a jelenségre, hogy a karrier és a magánélet összeegyeztethetősége különösen bonyolult Dél-Koreában, ugyanis a konzervatív kultúrában a dolgozó feleségeket nem igazán nézi jó szemmel a társadalom – sem a családok, sem a vállalatok részéről. „Ezért van az, hogy rengeteg fiatal nem akar hazamenni az ünnepekre – mondta Jeong Kyu-jin, a fotós, aki többek között Kim-ről is a képeket készítette. – A család részéről elképesztő a nyomás, és ilyenkor általában rájuk zúdítják a kérdéseket, hogy mikor mennek már férjhez.”

A Miss Korea, Szöulban, 2009-ben / MTI/EPA/Kim Hi Csul

Egyszer élsz, költs sokat!

A szinglikultúra a médiában is igen népszerű, péntek esténként egy „Egyedül élek” című valóságshow-szerű produkció az egyik legnézettebb műsor, amelyben szingli celebek szerepelnek. Közülük kettőnek még az újságokban is megjelentek a „szingli esküvős” képei. Ezeknek a fotózásoknak szimbolikus szerepük is van, a függetlenséget jelképezik, ugyanis mindenki magának állja az ezzel járó költséget, sőt utána sokan még egy szingli nászútra is befizetnek, és jóval többet költenek magukra – főként szépségápolás terén –, mint házas kortársaik.

„Ebben a feladás érzése is benne van” – mondta a CNN-nek Nina Ahn fotóművész, aki a honjokokról készített sorozatot. –

Olyan időket élünk, amikor az, hogy valaki keményen dolgozik a jövőjéért, még nem biztosítja a boldogságot. Akkor meg miért ne költenének kicsit többet magukra?”

Költenek is, egyes bankok már „yolo” (you only live once = egyszer élsz) hitelkártyákat is kínálnak, amelyekkel különböző kedvezmények járnak, például a Starbucksba, a mozikba, különböző kisebb élelmiszerboltokba és délutáni tanfolyamokra. Dél-Koreában külön magazin is létezik az egyedülállóknak, a „Singles”, amelynek célkitűzése, hogy segítse a szingliket, hogy azok boldogok és büszkék legyenek a választásukra. Ez a generáció már nem foglalkozik különösebben a megtakarításokkal, nem gyűjtenek saját lakásra sem, inkább utazásokra fordítják a fizetésüket.

Gyermeket? Nem biztos.

Ami a számokat illeti, az egyedülállók egy 2015-ös felmérés szerint a dél-korai háztartások 27 százalékát teszik ki. Az egyik oka annak, hogy ez a szám növekvő tendenciát mutat, hogy egyre többen költöznek a városokba, és persze az, hogy a kormány a családtervezést promotálja: míg a ’60-as években egy nőnek átlagosan 6,1 gyereke született, 2015-re ez a szám már 1,2-re csökkent. A mai fiatal nők közül sokan már nem is gondolnak arra, hogy egyáltalán gyereket vállaljanak.

Az ország elnöke, Mun Dzsein szerint a szinglilét nem egy magányos élethelyzet, de az étkezés szempontjából egészségtelen, éppen ezért szorgalmazza a közösségi konyhákat, amelyekben az egyedülállók együtt fogyaszthatják el az ebédjüket vagy éppen a vacsorájukat. Már erre is van egy külön szó: hamkkebap, vagyis „együtt enni”.

(The Australian , CNN )

Borítókép forrása: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun