Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Élet egy halott ember arcával – “Örülök, hogy nem állítottak ilyen döntés elé”

Élet egy halott ember arcával – “Örülök, hogy nem állítottak ilyen döntés elé”

Nagy utat tett meg az orvostudomány a 2005-ben elvégzett, első részleges arcátültetés óta. 13 évet kellett várni, de egy forradalmi eljárásnak köszönhetően Cameron Underwood mindössze egy év alatt egy új, teljes értékű arcot kapott. Mégsem választaná mindenki azt az utat, amit a 27 éves amerikai fiatal.

Isabelle Dinoire volt az első, akin részleges arcátültetést hajtottak végre Franciaországban, mivel kutyája a nő mindkét ajkát, az orrát és az állát is leharapta. Az akkor forradalminak számító műtét szövődményeivel még nem tudott mit kezdeni az orvostudomány, és az asszony a műtét után pár évvel a kilökődésgátló szerek okozta rákban – meghalt. Az eljárás visszafordíthatatlanul átformálta a szemészet, a fül-orr-gégészet és főként a plasztikai, arc- állcsont-, valamint szájsebészet tudományát, magával hozva az orvosi bravúron felül egy sor addig ismeretlen lelki nehézséget. A teljes arcátültetések korában egy halott ember arcával tovább élni olyan morális kérdéseket vet fel, amelyek miatt sokan inkább a végsőkig küzdenének régi önmagukért. Még akkor is, ha ez néha lehetetlen.

Cameron Underwood: Van orrom, szám, mosolyoghatok, beszélhetek és ehetek

Cameron 2016-ban úgy érezte, élete olyannyira mélypontra került, hogy csakis az öngyilkosság jelentheti a kiutat. Emiatt egy részeg pillanatában állához szorított egy fegyvert, és fejbe lőtte magát. Csodával határos módon életben maradt, ám az arca oly mértékben roncsolódott, hogy sokáig még az orvosok is kétkedve értekeztek a lehetséges megoldásokról.

“Ez az eset azért is egyedi, mert szép eredményt csak egy másik arcról vett pótlással lehetett elérni. Csakhogy a saját anyaggal szemben az idegen anyagot a szervezet kilökheti, a transzplantáltaknak életük végéig az immunháztartásukat fékező szereket kell szedniük, hogy ezt elkerüljék. Ezért ezt a megoldást az adományozó, úgynevezett „donor” arc megtalálásának nehézsége, a műtét bonyolultsága és a kilökődés veszélye miatt csak végső megoldásként vehetjük számításba” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban a Zoom.hu-nak dr. Vaszilkó Mihály plasztikai, arc- és állcsont sebész.

Végül 3D-s tervezőszoftvereket is bevetve, egy 23 éves férfi donor adományának köszönhetően dr. Eduardo Rodriguez készített teljesen új arcot a férfinak. A 25 órás műtét olyan jól sikerült, hogy Rodriguez eljárását azóta is úttörőnek nevezi az orvostudomány. Underwood egy évvel az operációt követően már képes mosolyogni, és “csak” a hegek emlékeztetik arra, hogy valaha véget akar vetni az életének.

Az arcrekonstrukció lehetőségei Magyarországon

Hazánkban arcátültetésre dr. Vaszilkó szerint technikailag és tudás szintjén is (csontok és idegek egyesítése) lenne lehetőség, mivel van egy-két szakember Magyarországon, akik az Underwoodéhoz hasonló beavatkozással megbirkóznának csapatban.

“Ami itthon jelenleg elképzelhetetlen, az a donor arc jogi és gyakorlati beszerzése, valamint a műtét végrehajtásának helyszíne. Ahogy említettem, csak igen speciális esetben választható ez a megoldás, ezért nem véletlen, hogy ilyen kevés van belőle a világon.”

Ezzel szemben arcrekonstrukciós műtéteket több centrumban is végeznek. A plasztikai sebészeti magánklinikákon elsősorban az öregedés okozta változások korrigálását, vagy a nem szépen gyógyult hegek esztétikai javítását végzik.

“Az arc rekonstrukciója során nagyon fontos, hogy egy összetört arcot kell kis darabokból, „puzzle-szerűen” összerakni, de az is előfordul, hogy komoly szövethiányt kell pótolni. A balesetben összetört arcot – pontosan leírt mechanizmusok szerint – először megfelelő sorrendben a csontoknál kell helyreállítani, azután összevarrni az esetlegesen sérült főbb idegeket, majd csak ezután lehet ellátni a bőr, illetve a nyálkahártya sebeit. A csontos törésekhez vagy a már meglévő sérülésekből jutnak el az arc-állcsont sebészek, vagy olyan helyeken metszenek, ahol későbbiekben nem, vagy csak alig látszik majd a heg, még akkor is, ha sokszor „alagútban”, nehezebb hozzáféréssel kell megoldani az ellátást” – írta le a beavatkozás menetét dr. Vaszilkó. A sebész azt is kifejtette: az esztétikai műtétek mellett egyes állami intézményekben komoly szövetátültetéssel járó helyreállítások is történnek, amikre legtöbbször egy eltávolított daganat miatt van szükség.

Kis Judit (Judy): Örülök, hogy akkor nem állítottak ilyen döntés elé

“A balesetem után hónapokig nem realizálódott bennem, hogy mekkora bajban vagyok. Eleinte még a körömlakkomat sem engedtem lemosni a nővérnek, mondván, nekem fellépésem lesz, és már nem lesz időm addig újracsináltatni. Fél év gyógyulási időt jósoltak az orvosok, ebből lett végül tíz” – mesélte autóbalesetéről a Zoom.hu-nak a Groovehouse énekesnője, Molnár-Kis Judit, Judy, aki a fél arcán szenvedett olyan súlyos sérüléseket, hogy az azóta eltelt húsz évben már a 36. műtétjén van túl. Bal oldali bordái átszúrták a tüdejét, lapockája eltörött, szájpadlása leszakadt, állkapcsa pedig arca bal oldalával együtt összeroncsolódott. Sérülései és 28 összetört csontja miatt két hónapig volt kórházban, ez idő alatt előfordult, hogy saját közeli ismerősei is kifordultak a kórteremből.

“A csata végén mégis azt mondom, ha lett is volna lehetőségem részleges arcátültetésre, akkor is a végsőkig küzdöttem volna a sajátomért.

Eleinte azt sem tudtam, milyen úton induljak el, de még a lehetőséget is túl morbidnak érzem, hogy egy másik ember bőrébe bújva nézzek tükörbe nap, mint nap” – mondta az énekesnő, akinek az elmúlt években leginkább azt volt nehéz elfogadni, hogy már soha nem fog a szüleire hasonlítani.

“Persze attól még a személyiségem nem változott, de az első időkben minden tükröt le kellett otthon szerelni, mert látni se bírtam magam. Sőt, minden plasztikai konzultációra vittem a régi fényképem, hogy tessék, itt a minta, így néztem ki. Az orvosok pedig közölték, hogy értik, de felejtsem el.”

Ezek után még éveknek kellett eltelnie, amíg lelkileg túl tudta magát tenni a baleseten és annak következményein. Mára azonban az énekesnő testi és lelki gyógyulásának folyamatáról – Judy, Szemtől szemben, Igaz történet egy lányról, aki újjászületett címmel – könyv is íródott, amivel másoknak szeretne segíteni, hogy életük nehéz periódusaiban az ő példája nyomán gyűjthessenek lelkierőt.

“Megszoktam az új arcomat, és eszembe sem jut már a régi, pedig 24 évet éltem vele. Örülök, hogy akkor nem állítottak ilyen döntés elé, mert ismerem azt a kétségbeesést és leginkább türelmetlenséget, amikor azonnal akar az ember mindent, és még más arcát is előbb elfogadná, minthogy kivárja a lassú gyógyulás végét.”

(borítókép: MTVA fotó: Zih Zsolt)