Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A karácsonyfák Bugattija és a szinglik fája – nagyon nem mindegy, mit állítunk a szobába

A karácsonyfák Bugattija és a szinglik fája – nagyon nem mindegy, mit állítunk a szobába

Mindjárt itt vannak az ünnepek, ezáltal beszélgetések milliói fognak az otthon díszéről, a karácsonyfáról szólni – leborult, feldőlt, leégett, milyen szép, hogy csillog, túl magas. De mennyivel tudományosabban hangzik, ha a fa fajtáját is ismerjük. Cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbb típusokat, amelyekkel a következő napokban találkozhat.

Lucfenyő – azoknak, akik nem akarják túlbonyolítani

A lucfenyőt leginkább átható illatáról és árcédulájáról ismerheti fel a közönséges halandó, de a profik élénkzöld, keskeny, négyoldalú tűleveleiről is azonosíthatják. Bár ára mind közül a legalacsonyabb, idén a nyári szárazság miatt jelentősen megugrott, méteréért 3200-3500 forintot is elkérhetnek.

#лес #ель #лето #forest #spruce #summer 🌲

8 Likes, 1 Comments – @keepers_of_the_forest on Instagram: “#лес #ель #лето #forest #spruce #summer 🌲”

A faj nagy hátránya, hogy akár pár napon belül hullajtani kezdi a leveleit, így

ha a vendégsereg miatt napokig elhúzódik az ünnep, a látogatók jó eséllyel már csak egy száradni kezdő, vérszegény, kopaszodó fenyőt találnak majd a nappalinkban.

Ezt a folyamatot késleltethetjük, ha nem a kályha vagy a radiátor mellé állítjuk, illetve ha vizet teszünk a törzse alá.

Ezüstfenyő – a szinglik és a gyermektelen párok fája

A luc nemzetség tagja, otthona a tajga. Sokak szerint a legszebb fenyő, jó illata van, erős, rendezett ágai, és tovább bírja a karácsony melegét, mint a luc. Látványos, ezüstös szürke lombszínét annak köszönheti, hogy tűleveleit vastag viaszréteg borítja, ami mérsékli a párologtatását és a vízvesztését, így a tűhullás is később kezdődik.

🌲💚 #trees #nature #autumn #silverfir #fir #garden #naturephotography #tree #green #pine #beauty #plant #pinetree #plants #fenyő #fenyőfa #ezüstfenyő #természet #ősz #kert #zöld #növény #növények

17 Likes, 3 Comments – @f.e.margaret on Instagram: “🌲💚 #trees #nature #autumn #silverfir #fir #garden #naturephotography #tree #green #pine #beauty…”

Azt hihetnénk, megtaláltuk a tökéletes fát, viszont egyetlen hátránnyal természetesen ez a faj is rendelkezik: rendkívül szúrós. Kisgyermekes családok számára ezért nem a legjobb megoldás, ráadásul az ára is meghaladja rokonáét, 5500 forint/méter körüli áron kapható.

Feketefenyő – a megmaradt emósok fája

A feketefenyő pont annyiban tér el az előzőleg tárgyalt ezüsttől, amennyit a neve alapján gondolunk. A fekete szín viszont – a biológiai színkeverés fáradságos munkájának megspórolása miatt – közeli rokonáénál valamivel alacsonyabb árral jutalmazza meg vásárlóját.

Сосна чёрная 2.2 метра формированная крона. Стоимость 22800 рублей. #питомникрастений #питомникпеределкино #сосна #сосначерная #купитьсосну #крупномеры #посадочныйматериал #хвойные #садовод #озеленение #благоустройство #ландшафтныйдизайн #ландшафт #купитьрастения #растенияспосадкой #арендарастений #загородныйдом #viprastenia #landscape #garden #pinusnigra #greendecorationmoscow

326 Likes, 0 Comments – Питомник Растений. Ландшафт. (@viprastenia) on Instagram: “Сосна чёрная 2.2 метра формированная крона. Стоимость 22800 рублей. #питомникрастений…”

Erdeifenyő – a naturalisták fája

Mi a közös az erdei fenyőben és a logaritmikus egyenletekben? Kell a kikötés! A vad, aszimmetrikus formát öltő fajt gyakran semmilyen talp nem képes megállítani, felépítése ritkás, így a díszítés is nehezebb lehet, ráadásul alkalmanként a gyanta is kifolyhat belőle, ami takarítás szempontjából sem kellemes. Úgy érdemes rá gondolni,

mintha kimennénk egy fenyvesbe, ránéznénk egy kisebb méretű fára, majd köré képzelnénk otthonunkat.

Красавица Ель, в зимнем лесу. #зима #сосна #елка #красавица #зимнийлес #Pine #Scotchfir #winter #sibiria #sunnydays #day #природароссии #novosibirsk #rte #тайга #route #ельник #wood #spruce #nature #super #ель #picea #хвоя #spruce #fir #needles

25 Likes, 0 Comments – Виталий Матвеев (@vitaliycreation) on Instagram: “Красавица Ель, в зимнем лесу. #зима #сосна #елка #красавица #зимнийлес #Pine #Scotchfir #winter…”

Szerethető típus, de csak miután felállítottuk, a művelet közben ugyanis inkább kívánja az ember a cserépkályha mélyére. Nagyon tartós, ára kedvező, azonban levelei ennek is szúrósak.

Duglászfenyő – a hipszterek fája

A duglász már majdnem tökéletes, csak hát az az átkozott név. A felfedezőjéről, a skót botanikusról, David Douglasról elnevezett faj igazán impozáns látványt nyújt. Apró, két centiméteres levelei puhák, megszáradva sem hullanak le, egyesével állnak, így könnyítik a díszítést, megdörzsölve pedig narancsillatot árasztanak magukból. Egyetlen hátránya, hogy ágai gyengék, így nehezen bírják el a súlyosabb díszeket.

Our tree arrived today, straight from the Sierra Nevada! Thanks @silvertiptrees #silvertip #redfir #christmastree

45 Likes, 6 Comments – Mikeinsf2001: Buford’s Dad (@mikeinsf2001) on Instagram: “Our tree arrived today, straight from the Sierra Nevada! Thanks @silvertiptrees #silvertip #redfir…”

Nordmann fenyő – a csúcs

A karácsonyfák Bugattija.

Ha a Jurassic Park az őskori fenyőfákról szólt volna, akkor a Jurassic Worldben a Nordmann fenyő kapta volna az Indominus Rex szerepét.

😍🎄🎅🏻☃️ #GotLit #GotBalls #Christmas #decorating #decorations #christmasdecorations #christmasdecor #december #country #countryside #countrylife #countryhouse #countryhome #countrystyle #countryliving #shabbychic #countrychristmas #cottage #barn #Kent #England #christmastree #realchristmastree #nordmann #nordmannfir #GiselaGraham #Liberty #treemendous #getlit #baubles

32 Likes, 2 Comments – Emma-Kate Photography (@emmakatephoto) on Instagram: “😍🎄🎅🏻☃️ #GotLit #GotBalls #Christmas #decorating #decorations #christmasdecorations #christmasdecor…”

Megjelenését tökéletes forma jellemzi, tartós és mutatós, a meleg szobában is sokáig bírja. Élénkzöld levelei nem szúrósak, hála lekerekedett végüknek; pályafutásuk végén rászáradnak az ágakra, így nem is hullanak le a földre. Bár illatuk nincs, megdörzsölve kellemes narancsillatot bocsátanak ki magukból. Tévesen gyakran “normannak”, illetve “normandnak” hívják, pedig egyikhez sincs semmi köze. Specifikus nevét Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta. Jellemző rá, hogy az alsó része nagyon széles, terebélyes, így szűkös sarokba biztosan nem tudjuk beállítani. Ára elég magas, idén körülbelül 6500 forint/méterért juthatunk hozzá.

+1 Műfenyő – A megfáradottak fája

Milan Kundera könyve óta tudjuk, hogy ami könnyű, az nem biztos, hogy jó. Bár műfenyőt használni karácsonykor egy kifejezetten megúszós, kényelmes döntés, tagadhatatlan, hogy pont annyira képes mutatós lenni, mint az igazi; és bár az illata meglehet, nem lengi körbe a szobát, de a relaxálás és a stresszmentesség idilli hangulata igen, ami abból fakad, hogy tisztában vagyunk vele, takarításával nem lesz gondunk az ünnepek alatt és után sem. Hosszútávon sokkal költséghatékonyabb, mert az árát egyszer kell megfizetni, ráadásul a felállítása is egyszerűbb, mert csak szét kell hajtogatnunk az ágait és már készen is vagyunk. Ára 6-7 ezer forinttól akár 25 ezer forintig is rúghat.

Apparently roses grow on Christmas trees this year!! 🌹🎄🌹🎄🌹🎄 . . . . . . . . . . #tokyo #christmas #shinjuku #xmasinjapan #japanesechristmas #christmastree #tree #plastictree #iphonexsmax #iphoneonly #iphoneography #perspective #talltree #bigtree #redandgreen #tistheseason #christmascolors #portraitmode #rose #decorations #sparkle #glitter #artstudent #work #officetree

29 Likes, 1 Comments – Alice (@yanagi_ven) on Instagram: “Apparently roses grow on Christmas trees this year!! 🌹🎄🌹🎄🌹🎄 . . . . . . . . . . #tokyo #christmas…”

(borítókép: Giphy)