Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Távozik Trump védelmi minisztere

Távozik Trump védelmi minisztere

Donald Trump csütörtökön bejelentette, hogy február végén távozik tisztségéből Jim Mattis védelmi miniszter. Az amerikai elnök Twitteren azt is megüzente, hogy Mattis két év szolálat után, február végén távozik.

Trump szerint Mattis hatalmas segítséget nyújtott neki abban, hogy biztosítsa a szövetségesek és más országok katonai kötelezettségvállalásaik rájuk eső részének kifizetését, majd hozzátette, hogy hamarosan kinevezi a távozó tárcavezető utódját.

Röviddel Trump Twitter-üzenete után tették közzé hírügynökségek Mattis lemondó levelét, amelyben nem rejtette véka alá, hogy nézeteltérései voltak Trumppal. A politikus úgy fogalmaz: az elnöknek joga van ahhoz, hogy olyan védelmi minisztere legyen, akinek nézetei jobban illeszkednek az övéihez, ezért azt tartja helyesnek, ha a lemond.

A leköszönő miniszter levelében felhívja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok a szabad világ nélkülözhetetlen állama, de nem védheti meg saját érdekeit szilárd szövetségek megőrzése és az irántuk tanúsított tisztelet nélkül.

Hírügynökségek azzal hozzák összefüggésbe Mattis távozását, hogy Trump szerdán úgy döntött, kivonja az amerikai katonákat Szíriából. A Fehér Ház még aznap közölte, hogy meg is kezdődött az amerikai katonák kivonása. Egy névtelenül nyilatkozó magas beosztású kormányilletékes azt közölte a CNN hírtelevízióval, hogy Mattis „hevesen ellenezte” ezt, illetve azt is, hogy esetleg Afganisztánból is kivonják az amerikai katonákat.

Trump szerint legyőzték az ISIS-t, a valóságban inkább lábon lőtte magát

Trump szerint legyőzték az ISIS-t, a valóságban inkább lábon lőtte magát Donald Trump mindenkit meglepett, amikor december 19-én Twitteren üzente meg a nagyvilágnak, hogy legyőzték az ISIS-t, ezért kivonja a Szíriában állomásozó amerikai katonákat. A döntést értetlenkedés és komoly felháborodás fogadta még a republikánusok irányából is.

(HVG)