Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán: Vannak olyan pofák, mókusok, akik azzal akarnak kitűnni, hogy belemásznak az ember képébe

Orbán: Vannak olyan pofák, mókusok, akik azzal akarnak kitűnni, hogy belemásznak az ember képébe

Orbán Viktort a szokásos péntek reggeli rádióinterjúban reagált a túlóratörvény elfogadása miatt kialakult tüntetésekre.

A miniszterelnök azzal a felütéssel kezdte, hogy ma Magyarországon bizony munkaerőhiány van, ezért mindenki tehet egy lépést előre. A törvényt azért módosították, mert a munkáltatóknak lasszóval kell fogniuk a munkásokat. Orbán felfogása szerint a munkásokat elsősorban nem a jogszabályok, hanem az olyan környezet védi, ahol szükség van rájuk. „Magyarországon most ez a helyzet.”

Orbán meglátása szerint a módosítással csak a buta szabályokat akarták megszüntetni, és „aki többet akar keresni, dolgozzon többet” – túlórára kényszeríteni viszont senkit sem lehet. „Aki mást állít, hazudik.”

Orbán szerint ez egy jó törvény, a puding próbája azonban az evés.

A múlt szerdai parlamenti botrányról Orbán azt mondta, mindannyian ismernek kellemetlen alakokat. „Vannak olyan pofák, olyan mókusok”, akik azzal akarnak kitűnni, hogy feltűnően viselkednek.

„Blokád alá vettek minket, valaki beült a székembe, rátette a kezét a szavazógombjaimra.”

Orbán szerint a parlament nem cirkusz, pedig ő is volt ellenzékben. Tudja, hogy az nem jó érzés, de az emberekkel kell beszélni ilyen esetben, meggyőzni őket, hogy nekik van igazuk, botrányokozással nem lehet megfékezni a törvényhozást. A választóknak azt üzente Orbán, ne idegeskedjenek, a kormánypárt sem fog, el fogják végezni a munkát.

A tüntetésekről is kérdezték Orbánt, ám szerinte a rabszolgatörvény csak ürügy.

„Nem lepett meg, ugyanez a hisztérikus sikongatás”

fogadta már őt sokszor, például amikor az IMF-et „hazaküldték” vagy bevezették a közmunkát.

Szerinte azok kiáltanak most világvégét, akik valóban tönkretették az országot. „Az ellenzéki szemfényvesztésnek nincsenek korlátai.” A tüntetőket megérti, fontosnak tartja, hogy figyeljenek rájuk. „Ismerem az érzést, amikor az ember azt érzi, igaza van, mégsem figyelnek rá.”

Azonban ezt élesen el kell választani a vandalizmustól: „Szerencsétlen Kossuth mit vétett? Vagy szegény karácsonyfa?” – tette fel a kérdést Orbán, majd hozzátette: ő is tüntetett a kommunizmus évei alatt, de nem vandálkodott, soha nem kiabált olyat, hogy „ég a rendőr, ég a fa”.

De, ha nem a túlóratörvény miatt tüntetnek, akkor miért mentek ki több ezren az utcákra felháborodva? Orbán természetesen tudja a választ:

Nemzetközi szervezetek mozognak a háttérben. A legagresszívabbakat Soros György fizeti.

12 évvel a 2006-os események után Orbán arra kérte a belügyminisztert, hogy a rendőrök legyenek határozottak, de türelmesek. Ő mindenekelőtt megemeli a kalapját a rendőrök előtt. Az MTVA előtt történtekről is azt mondta, a rendőrök türelmesek voltak – az önveszélyesség határáig így viselkedtek. A tüntetések idejére – legyen az napok, hetek vagy hónapok – is további türelmet kívánt Orbán a rendőröknek, a kormány velük van.

Végezetül megkérdezték Orbánt, hogy jövőre jó évünk lesz-e?

A miniszterelnök szerint idén erős évünk volt, de a magyar gazdaság jól fog teljesíteni jövőre is, bár lát felhőket a miniszterelnök. A kulcs szerinte az, hogy az emberek elhiszik-e, hogy megéri dolgozni, abból pedig képesek megélni.

„Nem szorulunk senki kegyére, legfeljebb a Jóistenére” – zárta gondolatait a miniszterelnök úr, majd boldog karácsonyt és hasonló új évet kívánt.