Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nébih: Minden tizedik szaloncukor lejárt szavatosságú

Nébih: Minden tizedik szaloncukor lejárt szavatosságú

Decemberben szezonális ellenőrzés-sorozatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely során a boroktól és pezsgőktől kezdve a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig, számos ilyenkor fogyasztott terméket megvizsgáltak – írja a Nébih honlapján.

A szervezet december 16-ig országszerte mintegy 2100 ellenőrzést hajtott végre, az ellenőrök 316 esetben élelmiszer-előállító helyen, 1219 esetben élelmiszer-forgalmazásban, 565 esetben pedig vendéglátóhelyen vizsgálódtak. A tavalyihoz képest nőtt a figyelmeztetések száma, a bírságok összege viszont csökkent. A Nébih 14 alkalommal korlátozta egy-egy cég tevékenységét a feltárt szabálytalanságok miatt.

Az előző évhez képest emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: 10.499 ellenőrzött tételből 249 (2,4%) esetében hozták meg ezt az intézkedést a szakemberek, amely összesen 19,5 tonna élelmiszert jelent. Az legtöbbször a lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idővel volt probléma, de jelölési hiba is előfordult.

Meglepő adat, hogy a piacokon és karácsonyi vásárokon árusított szaloncukrok és édességek 10 százaléka lejárt termék volt.

A Budapest belvárosi vásáraiba kitelepült szeszesital-forgalmazóknál nem talált komoly hiányosságokat a Nébih: a 336 vizsgált tétel alkoholtartalma mind megegyezett a termék jelzésén feltüntetett értékkel, és a nyomon követési előírásoknak is megfeleltek. A vidéki ünnepi vásárokon feltárt hiányosságok miatt 78 kitelepült vendéglátó üzletből 3 működését kellett felfüggeszteni, egyet pedig figyelmeztetésben részesíteni.