Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mission Impossible: Kásler az ünnepek alatt szervezné át a sürgősségi ellátást

Mission Impossible: Kásler az ünnepek alatt szervezné át a sürgősségi ellátást

Január 1-ig át kell állniuk a kórházaknak az új sürgősségi rendre – írja a Népszava. Ez azt jelenti, hogy a kórházaknak tíz napjuk van az új rendszer kialakítására, de az ünnepek miatt, valójában csak három munkanap áll az igazgatók rendelkezésére.

Az új koncepció szerint az ellátásra érkezők adatait gyorsan rögzítik majd, ezután a mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az „osztályozáson”. Ezért külön 400-500 forintot fizet januártól a biztosító betegenként. A lap úgy tudja, ha a beteg öt percen belül nem esik át az első triázsoláson, annak a finanszírozásban lesz következménye

Ezt a feladatot speciálisan képzett diplomás ápolók végzik majd el, nekik kell dönteni arról, hogy kinek, mikor, milyen ellátást kell kapnia. Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek, valamint halaszthatók.

A kórházaknak január 1-ig információs pultokat kellene építeniük, szakembereket találni. A Népszava szerint a szakma azt szerette volna, ha az új rendszerből az akut alapellátási egységeket próbajelleggel vezetik be most egy-két helyen, és az ott szerzett tapasztalatok alapján felkészülve, a hibákat javítva kiterjesztik azt a sürgősségi osztályokra.

Egy kórházigazgató a lapnak úgy fogalmazott, kisebb csodára van szükségük ahhoz, hogy január elsejére készen álljanak.