Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ferenc pápa: A pedofil papok jobban teszik, ha feladják magukat

Ferenc pápa: A pedofil papok jobban teszik, ha feladják magukat

A római katolikus egyház soha többé nem fogja fedezni a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket elkövető papokat, azok pedig, akik közülük ilyen bűnöket követtek el, jobban teszik, ha feladják magukat, mondta Ferenc pápa a római kúriához intézett hagyományos karácsonyi beszédében pénteken.

„Adjátok magatokat a földi igazságszolgáltatás kezébe és készüljetek az isteni igazságszolgáltatásra!”

Ferenc pápa az elmúlt években a hagyományos karácsonyi beszédében elsősorban a korrupciót és a kúria – a Vatikán hivatala – rossz gazdálkodását ostorozta, az idén azonban a papi pedofília botrányait választotta témájául. A pápa elismerte, hogy a múltban súlyos hibákat követtek el, mert sokan az egyházból nem vették komolyan a vádakat.

Az egyház, erejét nem kímélve, mindent meg fog tenni azért, hogy az elkövetőket bíróság elé juttassa, akárkik voltak – ismételte.

Februárban a Vatikán az ügyben püspöki konferenciát rendez majd. Azért tartja ezt fontosnak, mert már belátja, hogy az ügy súlyosabb, mint azt öt éve, megválasztása idején gondolta volna.

Figyelmeztette továbbá a Vatikán alkalmazottait, hogy a botrányok aláásták az egész egyházba vetett bizalmat, és mostantól mind az egyháznak, mind a klérusnak “a megtisztulás útjára kell lépnie”. “Ám ez nem egyszerű feladat, mert a bűnös ügyesen rejti el a nyomait” – tette hozzá, sürgetve az áldozatokat, hogy hallassák hangjukat. (via Index.hu)

Kiemelt kép: Ferenc pápa / Fotó: Angelo Carconi/MTI/EPA