Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bíróságra rángatták a tüntetőt, aki ráfújt a Kossuth téri zászlórúdra

Bíróságra rángatták a tüntetőt, aki ráfújt a Kossuth téri zászlórúdra

T. Krisztián a keddi tüntetésen fújta fel a Kossuth téri zászlórúdra, hogy SZTRÁJK!. A férfit a helyszínen elfogták, majd rongálással gyanúsították illetve vádolták meg. Tettét elismerte, azonban a rendőrség előtt azt vallotta, politikai véleménynyilvánítás volt, amit tett, a társadalomra nem veszélyes a cselekedete, így szerinte nem követett el bűncselekményt. A túlóratörvény ellen tiltakozott így. Ügyét a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tárgyalják.

Az ügyész röviden beszélt, elmondta, a tüntető fél 8 körül lépett a zászlórúdhoz és 80 centi szélességben összefújta azt,

amivel 27.178 forintos kárt okozott.

A tárgyalóteremben körülbelül 20 szimpatizáns is megjelent, a bíró azonnal figyelmeztetett arra, hogy a rendbontásnak következményei vannak. A HVG helyszíni tudósítója szerint a hallgatóság csendben ül.

Az első tanú egy rendőr, aki biztosítási feladatokban vett részt, csak a cselekmény végét látta, az elkövetőt felismerte. Azt mondja, csak akkor figyelt fel rá, mikor az utolsó momentumokat festette fel a zászlórúdra, eltette a festékszórót és elindult a térről. Rendészeti egységet kértek a térre, egy percig feltartóztatták a tüntetőt illetve a vele együtt távozó embert, majd átadták a kiérkező egységeknek.

A bíró más rendőri tanúvallomásokat is felolvas, az egyik szerint T. csomagjából 4 további festékszóró spary is előkerült. A Belváros-Lipótváros Városüzemeltetés munkatársai eltávolíttatták a feliratot, a letakarítás 21.400 ft+áfába került. Számlát nem tudtak kiállítani, a keretszerződésük tartalmazza a graffitik esetleges eltávolítását is.

A bíró nem olvassa fel a teljes vallomást, a TASZ-os ügyvéd, Szegedi Zsolt közbeszólásából derült ki, hogy a Városüzemeltetés azt mondja, nem tudták teljesen eltávolítani a feliratot, csak halványítani azt. Szegedi szerint a felirat teljes mértékben eltűnt, erről felvételei is vannak, amit csak most adott le a bíróságnak, miután gyorsított eljárással állították bíróság elé a vádlottat.

A bíró megnézte a bizonyítékot, erre az időre rövid szünetet rendelt el. Egy monitort kifelé fordítva mutatja be a videófelvételt az ügyésznek, és megállapítja, hogy a felirat már nem látható rajta.

Az ügyészség szerint nem politikai véleményt nyilvánított a férfi, hanem bűncselekményt követett el. Az ügyész azt kéri, a 21.400 ezer forintos kárértéket fogadja el. Amikor az ügyész a társadalmi veszélyességet említette, néhányan felröhögtek a teremben.

A TASZ ügyvédje arról beszél, fenntartják, hogy ennek a cselekménynek nincs társadalomra veszélyessége, ezért nem bűncselekmény. A vádhatóság közönséges vandalizmusnak akarja beállítani a cselekményt, holott szerinte ez politikai véleménykifejtés volt. A bíróságtól azt kérte, bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában mentse fel a vádlottat.