Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az EMMI megerősítette: január 1-től átalakul a sürgősségi betegellátás

Az EMMI megerősítette: január 1-től átalakul a sürgősségi betegellátás

Januártól változik a sürgősségi ellátás rendje, amely a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszernek köszönhetően gyorsabb és biztonságosabb lesz – erősítette meg a Népszava értesülését az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága. A kórházak nincs sok idejük felkészülni a változásra, hiszen az idei évben már nincsen túl sok munkanap.

A közlemény szerint 2019. január 1-jétől kötelező lesz a triázs rendszer, a súlyossági kategóriák használata, amelyek azt határozzák meg, hogy a betegnek mennyi időn belül kell ellátást kapnia. Káser Miklós szerint cél az, hogy 5 percen belül kiderüljön, milyen ellátásra van szükségük az érkezőknek, illetve, hogy a sürgősségire tényleg csak azok kerüljenek be, akiknek arra szükségük van.

Az Emmi közlése szerint az új rendszer része a sürgősségi osztályos diszpécser – aki többek között összeköti a betegeket az ellátókkal és időpontot egyeztet további ellátásra –, valamint a triázs ápoló is, aki elsődleges állapotfelmérést végez, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, azonnal a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja.

A többletfeladatokra a sürgősségi ellátást végző 59 fekvőbeteg-szakellátó intézmény éves szinten 677 millió forintos többletfinanszírozásban részesül.

 

Mission Impossible: Kásler az ünnepek alatt szervezné át a sürgősségi ellátást

Mission Impossible: Kásler az ünnepek alatt szervezné át a sürgősségi ellátást Január 1-ig át kell állniuk a kórházaknak az új sürgősségi rendre – írja a Népszava. Ez azt jelenti, hogy a kórházaknak tíz napjuk van az új rendszer kialakítására, de az ünnepek miatt, valójában csak három munkanap áll az igazgatók rendelkezésére.