Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Puzsér csak egy második fordulóban száll majd be az előválasztásba

Puzsér csak egy második fordulóban száll majd be az előválasztásba

Nemcsak az elmúlt napok rabszolgatörvény- és kormányellenes tüntetésein, hanem a közelgő főpolgármester-jelölti előválasztáson is egységet mutat az ellenzék, még ha nem is teljeset: most az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Szolidaritás Mozgalom jelentette be, hogy részt vesznek az előválasztáson, melynek célja, hogy a budapestiek részvételével megtalálják azt az egy jelöltet,

aki a legesélyesebb Tarlós István-kihívó tud lenni a 2019-es önkormányzati választáson.

A Jobbik, a Liberálisok és a Momentum egyelőre nem csatlakozott, az LMP (és kicsit talán a Jobbik) által támogatott Puzsér Róbert pedig majd csak az előválasztás egy újabb, második fordulójában hajlandó megméretni magát.

Mindenki engedett, ez lett

Az előválasztás hivatalos kampányát megnyitó politikusok – Molnár Zsolt (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (DK), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Székely Sándor (Szolidaritás) – bejelentésében újdonság az volt, hogy kiderült:

Puzsér Róbert miatt nem egy, hanem kétfordulós lesz az előválasztás.

A közvetlen Tarlós István főpolgármester újraindulásának nyilvánosságra kerülése után első kihívóként bejelentkező Puzsér Róbert egy ideje lebegtette, hogy részt vesz-e az előválasztásban. Végül az lesz, hogy az eredetileg egyfordulósra tervezett januári előválasztáson Puzsér nem vesz részt, mert technikai feltételeit a szervező MSZP-Párbeszéd nem tudta maradéktalanul teljesíteni, viszont taratnak egy második fordulót.

Puzsér Róbert kivárja a második fordulót, és akkor méreti meg magát Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Puzsér tehát elfogadta a közös célt, hogy a végén egyetlen, a budapesti ellenzéki szavazók által kiválasztott, az általuk legesélyesebbnek ítélt jelölt álljon ki a Fidesz-KDNP jelöltjével, Tarlós Istvánnal szemben, viszont az előválasztás első fordulóján indulók közül kiválasztott győztessel ő majd külön méreti meg magát egy második fordulóban, júniusban.

Erről közös szándéknyilatkozatot is aláírtak, amit Puzsér is közzétett, és úgy kommentált: “megállapodtam a régi baloldallal egy kétfordulós előválasztásban (…) az általuk rendezett első fordulóban kiválasztják a maguk jelöltjét, aki aztán júniusban megmérkőzik velem a második fordulóban.” Úgy vélte, “ez a legjobb esély Tarlós István leváltására.”

Ki van még, és ki lesz végül?

A kampánynyitón – melyen bemutzatták az elovalasztas2019.hu honlapot is – hivatalosan csak egy jelölt neve hangzott el. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke bejelentette, amit már tudtunk, hogy a szocialisták a párt fővárosi politikusát, korábbi főpolgármester-jelöltjét, Horváth Csabát indítja az előválasztáson.

A DK, a Szolidaritás és a Párbeszéd politikusai úgy nyilatkoztak, hogy náluk nincs még végleges döntés erről.

Ugyanakkor a Zoom.hu információi szerint várhatóan sem a DK, sem pedig a Szolidaritás nem állít saját jelöltet, a Párbeszéd pedig a részvételét Horváthoz hasonlóan már korábban közlő zuglói polgármestert, az MSZP-Párbeszéd tavaszi miniszterelnök-jelöltjét, Karácsony Gergelyt indítja. Biztosan elindul, és várhatóan az előválasztáson is részt vesz Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje is.

Karácsony és Puzsér – kettejük között dőlhet el a második forduló – hacsak nem lesz újjabb jelentkező Forrás: MTI, RTL Klub

Mindez azt jelenti, hogy az első fordulóban várhatóan Horváth, Karácsony és Sermer mérkőzik meg egymással, közülük pedig az eddigi felmérések alapján a tavaszi választási kampányban az ellenzék legnépszerűbb politikusának mért Karácsony tűnik a legesélyesebbnek a győzelemre. Ha így lesz, az azt jelenti, hogy a nyári, második fordulóban majd vele mérközhet meg Puzsér Róbert.

Így zajlik az előválasztás

A már végleges forgatókönyv szerint az amúgy “néhány millióból megrendezhető” januári előválasztás majdnem olyan lenne, mint a rendes főpolgármester-választás, csak kicsiben. A jelölteknek ugyanúgy ajánlásokat kell gyűjteniük az indulás jogának megszerzéséhez – igaz, csak kétezret, ami azért “több, mint a család”, de nem lehetetlen.

Az előválasztáson szavazni akaróknak személyesen, közvetlenül a szavazatuk leadása előtt regisztrálniuk kell magukat, továbbá alá kell írniuk egy “értéknyilatkozatot” is. Ezzel csökkentik az esélyét, hogy fideszes aktivisták, trollok ellehetetlenítsék a voksolást, jelentősen torzítsák az eredményt.

Az elektronikusan voksolni kívánóknak viszont muszáj egy korábbi időpontban regisztrálniuk, mert ezt személyesen kell megtenniük, nem lehet “letudni” az online szavazással együtt. Nekik két időpontban is lehet regisztrálni: egyrészt december 27-28 között, majd egy hosszabb időszakban, január 9-23 között.

Eközben a magukat megmérető jelölteknek január 7-ig kell aláírniuk egy értéknyilatkozatot, majd nekiállhatnak összegyűjteni a kétezer ajánló aláírást a jelölti kampányidőszakban, amely január 9-23 között zajlik, a tervek szerint programismertető rendezvényekkel, valamint tévés és rádiós vitákkal.

Január 28. és február 3. között, egy teljes héten át tart maga a szavazás online és a pártirodákban, valamint más “külsős” helyszíneken, sőt Budapest öt forgalmas pontján fűthető szavazósátrakban is. Végül február 3-án a 12 órás zárás megszámolják meg a voksokat. Február 3-án estére lesz eredmény.

A Zoom.hu is írt róla, hogy az ellenzéki összefogásnak és az előválasztásnak jelentős a társadalmi támogatottsága. Arról pedig, hogy bár járatlan út, miért fontos és újszerű kezdeményezés a budapesti előválasztás:

Olyat tesz Budapesten az ellenzék a győzelemért, amit még sosem

Február elejére megtalálják az ellenzéki pártok azt az embert, aki a legesélyesebb arra, hogy legyőzze Tarlós Istvánt a 2019 őszi önkormányzati választáson, és visszahódítsa Budapestet – mondta a főpolgármester-jelölti előválasztás ötletét felvető MSZP elnöke és budapesti vezetője.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: Zoom.hu