Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Panaszt tettek a róluk készült Facebook-felvételek miatt az MTVA munkatársai

Panaszt tettek a róluk készült Facebook-felvételek miatt az MTVA munkatársai

Az MTVA több munkavállalója is panaszt tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mert kikerültek a róluk készült felvételek a Facebookra, szerintük „negatív értékítéletet közvetítő, feltehetően fenyegetési céllal”. Az ügyben a hatóság eljárást indított.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos közleményében arra figyelmeztetett: a szabad véleménynyilvánítás joga bárkit, bármely fórumon megillet, azonban ezen alapjog gyakorlása nem eredményezheti más alapjog megsértését. A személyes adatok kezelésére vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezéseket mindenkinek be kell tartania.

A magánszemélyeknek, az országgyűlési képviselőknek és a sajtónak nem minősülő szervezeteknek a képfelvételek készítése és felhasználása során be kell tartaniuk az adatkelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

A feltételezett jogsértést megvalósító, „ellenségnek” tartott személyekről készült képfelvételek nyilvánosságra hozatala, továbbítása, adatbázisba rendezése nem egyeztethető össze a GDPR és az Infotv. rendelkezéseivel. Az ilyen képfelvételek közzététele csak abban az esetben nem sért alapvető adatvédelmi követelményeket, amennyiben a felvételeken szereplő személyeket felismerhetetlenné teszik (“kikockázzák”) és teljes nevüket sem említik.

Egy jogállamban az egyes cselekmények felett érzett felháborodás nem vezethet önbíráskodáshoz – tette hozzá.

Az elmúlt héten ellenzéki képviselők többször is élőben közvetítettek a Facebookon az MTVA Kunigunda utcai székházából, ahol összetűzésbe kerültek a biztonsági őrökkel.