Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Éveken át becsapta olvasóit a Spiegel sztárújságírója

Éveken át becsapta olvasóit a Spiegel sztárújságírója

Claas Relotius sok mindent elért, amiről újságírók 33 évesen még csak álmodni sem mernek: publikált a Weltbe, a Süddeutsche Zeitungba, a Neue Zürcher Zeitungba és a Frankfurter Allgemeinebe, 2014-ben a CNN által az év újságírójának, Németországban pedig 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és idén az év riporterének választották. A Spiegel volt munkatársa főként külföldi tudósításaival hívta fel magára a szakma figyelmét – karrierjének végét is egy mexikói út okozta, amikor az amerikai-mexikói határon zajló migrációs válságról szóló sztorin dolgozott.

Egyik kollégájának, Juan Morenónak feltűnt, hogy van néhány életszerűtlen kijelentés az anyagban (például egy állítólagos tábla Minnesotában, amelyre az van felírva, hogy “mexikóiaknak belépni tilos”), így nyomozni kezdett és hamar kiderítette, hogy a megjelölt források csupán Relotius képzeletének szüleményei. Moreno ezután elkezdett bizonyítékokat gyűjteni a fiatal riporter ellen, ám először rengeteg nehézségbe ütközött: saját kollégái és főnökei sem akartak hinni neki, hiszen az egyik „legjobb” munkaerőről volt szó. A 33 éves újságíró végül a bizonyítékok felsorakoztatásakor bevallotta, hogy nem ez volt az egyetlen eset, amikor a munkáiba hazugságokat írt le. Több alkalommal (állítása szerint 14) is olyan személyeket idézett, akikkel soha nem találkozott – részben azért, mert nem is léteznek – és olyan kijelentéseket adott a szájukba, amelyeket sosem állítottak. Ilyen „riportjai” közé tartozik az Iszlám Állam által elrabolt iraki gyerekekről, a guantánamói börtönről és amerikai futballsztárról, Colin Kaepernickről szóló anyaga is.

Relotius, aki 2011-ben, 26 évesen csatlakozott külsősként a Spiegel csapatához, a botrány kirobbanása után lemondott pozíciójáról – mint mondja, mélységesen szégyelli, amit tett. A patinás német lapban összesen 60 sztorija jelent meg, és állítja, az említett 14-en kívül a többiben mind hiteles információk szerepelnek. Az egyik legnívósabb német politikai lap számára mérhetetlenül kínos az ügy. A szerkesztőség hosszú és részletes cikkben kért elnézést több milliós olvasótáborától és azoktól, akik átvették tőlük ezeket az anyagokat. Mint írták, ez a lap több mint 70 éves fennállásának egyik legsúlyosabb szakmai válsága.

(BBC)

Borítókép forrása: MTI/EPA/Carsten Koall