Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csúszik a bárányhimlő elleni védőoltás bevezetése

Csúszik a bárányhimlő elleni védőoltás bevezetése

Várhatóan 2019 őszétől lesz a bárányhimlő (varicella) elleni védőoltás a Nemzeti immunizációs program része – írta az Emberi Erőforrások Minisztériumára hivatkozva a Világgazdaság. Márciusban Lázár János kancelláriaminiszter még 2019. január 1-jére datálta a védőoltás bevezetését. Az Emmi most azt közölte, hogy hamarosan kiírják az oltóanyagra a közbeszerzést, minderről az érintettek a hivatalos közbeszerzési honlapról értesülhetnek.

Magyarországon két gyógyszergyártó cégnek, az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és a GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK) van bárányhimlő elleni oltóanyaga, amint a tenderkiírás publikussá válik, mindkettő megvizsgálja a pályázaton való részvétel lehetőségét.

Ha az Emmi és a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019 őszén tervezi bevezetni a bárányhimlő elleni védőoltást, akkor a tender mihamarabbi kiírása kritikusan fontos – válaszolta a Világgazdaság kérdésére az MSD.

A cégek hangsúlyozták: a vakcinagyártás a szigorú minőségbiztosítási és biztonságossági előírások miatt időigényes feladat, bizonyos oltóanyagok gyártása akár 6–24 hónapot is igénybe vehet, s a folyamat felgyorsítására nincs lehetőség.

Borítókép: MTI Fotó: Mészáros János