Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az MNB szerint elszállhatnak az élelmiszerárak

Az MNB szerint elszállhatnak az élelmiszerárak

Egyes termékek ára jövőre akár 9 százalékot közelítő értékben növekedhet – áll az MNB friss, csütörtökön közzé tett Inflációs jelentésében.

A Magyar Nemzeti Bank nyilvánosságra hozta idei utolsó Inflációs jelentését. Eszerint a magyar gazdaság az idén eléri növekedésének csúcsát, amely 4,7 százalék lehet. Ez az ütem 2019-ben már 3,5 százalékra lassul, majd 2020-21-re 3 százalékot írt be a jegybank előrejelzésébe. Az infláció moderált marad: az idei 2,8 százalék után jövőre is csak 2,9 százalékot, majd 2020-21-re 3-3 százalékot jósolnak az MNB elemzői.

Mint látható a prognózisban nagy meglepetések nincsenek. A következő években élénk, de nem kiemelkedő fejlődés mellett visszafogott infláció vár a magyar gazdaságra. Igazán nagy meglepetést azonban a 70 oldalas anyag utolsó táblázata adja, amely a várható 3 százalék körüli infláció részleteit boncolgatja.

Az MNB előrejelzése szerint jövőre különösen az élelmiszerek árak emelkednek, 4,7 százalékkal. Ezen belül a nem feldolgozott élelmiszereknél – például zöldségek, gyümölcsök – 8,9 százalékos drágulást várnak, míg a feldolgozott élelmiszerek ára 2,7 százalékkal kúszhat feljebb. Így a nem feldolgozott élelmiszerárak emelkedése adja 2019-ben az infláció túlnyomó többségét. E szerint az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban, ahol az élelmiszerek a vásárlói kosárban nagyobb súllyal szerepelnek a mértnél ténylegesen nagyobb drágulást érzékelhetnek. A nem feldolgozott élelmiszer már idén is az átlagnál jobban drágultak. Az idei éves áremelkedésüket az MNB 6,8 százalékra teszi szemben, ami messze felülmúlja a pénzromlás átlagos 2,8 százalékos ütemét.

Az ipari termék árai a jósolt átlag alatt, 2 százalékkal, a piaci szolgáltatások viszont felette, 4,2 százalékkal emelkednek. A kis súlyú piaci energiaárak messze infláció felett, 4,3 százalékkal emelkednek. Ezek jellemezően az állami rezsibefagyasztással nem érintet tüzelőket és PB-gázt takarja. Ezzel szemben tovább folytatódik az üzemanyagárak csökkenése – éves átlagban mínusz 2,6 százalékot jósolnak most az MNB elemzői.

Az adóemelések miatt 6,6 százalékkal emelkedhetnek a dohánytermékek és az alkoholos italok árai – ezek együttes eredőjeként jött ki a 2,9 százalékos árindex 2019-re.