Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Áder János aláírta a túlóratörvényt és boldog karácsonyt kívánt

Áder János aláírta a túlóratörvényt és boldog karácsonyt kívánt

A köztársasági elnök csütörtökön aláírta a munka törvénykönyve módosítását, és még nyilatkozatot is közzétett döntéséről. Ebben azt írja, hogy a módosítást három szempontból vizsgálta meg.

„Elsőként megállapítottam, hogy a módosítás nem ütközik az Alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.

Másodszor összevetettem az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval. Megállapítottam, hogy számos országban (például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország) a túlóra mértéke a magyarországival megegyező, vagy azt meghaladó mértékű.

Harmadszor megvizsgáltam, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország 4 és fél millió munkavállalóját. Csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák?” – írta.

Ez alapján az elnök megállapította:

  • a Munka Törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni;
  • a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja;
  • a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól;
  • a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók;
  • nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendelte a törvény kihirdetését.

A Munka Törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen.

“Magyarország minden polgárának szeretetteljes karácsonyt, a család és a barátok körében örömteli perceket és boldog új évet kívánok” – tette hozzá.

Botrányos szavazás

A túlóratörvényt december 12-én, botrányos körülmények között szavazta meg az Országgyűlés. Ellenzéki képviselők először elfoglalták a házelnöki pulpitushoz vezető lépcsőket, majd végig sípolással, szirénázással tiltakozott, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője végig élőben közvetítette az ülést.

Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselői, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselõje, Bősz Anett független, Gurmai Zita szocialista, Szél Bernadett független, Bangóné Borbély Ildikó szocialista és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselõje (b-j) elállja a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyûlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én MTI/Máthé Zoltán

A törvény ellen még aznap több ezren vonultak a Kossuth térre, majd több napon át tartó demonstrációsorozat vette kezdetét. A vasárnap délutáni tüntetés után a tömeg az MTVA Kunigunda utcai székháza elé vonult, ahol ellenzéki képviselők bevonultak az épületbe, azt követelve, hogy olvassák fel a tüntetők ötpontos követelését. Szél Bernadettet és Hadházy Ákost másnap reggel biztonsági őrök dobták ki, Varju László egy dulakodásban megsérült, és mentő vitte el. A képiselők hétfő délután jöttek ki, a követeléseket végül Tordai Bence szerda délután vitte el a székházba újra, ahol Dobos Menyhért vette át tőle a pontjaikat tartalmazó pendrive-ot.

A túlóratörvény ellen legközelebb péntek estére hirdettek meg demonstrációt, Ne írd alá, János címmel – ezt a mai döntés azóta felülírta.

Akár vissza is dobhatta volna

Aláírta, pedig akár vissza is küldhette volna a Parlamentnek Áder János a rabszolgatörvényt, vagy – ahogy az ellenzék javasolta – normakontrollt kérhetett volna az Alkotmánybíróságtól. Az államfő volt már, hogy nem írt alá jogszabályt, de azoknál amiknél direkt kérték, hogy ne, pont megtette.

Most is többen kérték az államfőt, hogy éljen a jogával, és ne szignózza a munkaképes korúak 83 százaléka, de még a kormánypárti szavazók kétharmada által is utált rabszolgatörvényt. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nyílt levelet írt neki, továbbá közös nyilatkozatot fogalmaztak hozzá az ellenzéki pártok is.

Nem dobta vissza MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mindez azonban nem hatotta meg Ádert, aki az elmúlt években több törvényt is “visszadobott” már különböző – formai vagy tartalmi – aggályok miatt, ám például a komoly vihart kavart Stop Sorost aláírta – éppúy, mint a CEU nemrég bejelentett Bécsbe költözését alaposan és kitervelten előkészítő lex CEU-t.

Persze az ellenkezőjére is van példa a közelmúltból: legutóbb néhány hete, december elején dobott vissza az államfő jogszabályt, méghozzá a jogalkotási törvény november végén elfogadott változatát – igaz, komoly baja nem volt vele, inkább csak apróbb jogi barkácsolást kért.

A hivatalba lépése, 2012 májusa óta eltelt hat és fél évben összesen 38 törvényt nem írt alá: 32-t visszaküldött megfontolásra az Országgyűlésnek, hatot pedig az Alkotmánybíróságnak, előzetes normakontrollt kérve. Ez azt jelenti, hogy kéthavonta egy jogszabállyal nagyon nem értett egyet.

Áder ugyan az egyik legszorgosabb alá nem író államfő, de a legtöbb visszadobott törvényt végül változatlan formában újra elfogadta a parlament, vagyis vétói többségével semmit nem ért el.

Áder Jánosnál eddig egy államfő volt, aki több törvényt vétózott meg: Sólyom László. Ő 16 jogszabályt küldött meg aláírás helyett inkább az Alkotmánybíróságnak és további 31-et vissza az Országgyűlésnek. Csakhogy Sólyom László ezt egyetlen, ötéves elnöki ciklusa alatt hozta össze, vagyis az 1990 utáni időszakot nézve abszolút rekorder a havi 0,8 visszadobott törvényével, ami Áder “tempójának” másfélszerese.

A másik véglet Schmitt Pál, aki államfőként nemcsak plágiumügye és lemondása miatt, hanem azért is maradt emlékezetes, mert megtartotta ígéretét, miszerint a törvényhozásnak “nem gátja, hanem motorja” kíván lenni: hivatali 20 hónapja alatt minden jogszabályt aláírt, amit a Fidesz-KDNP áttolt az Országgyűlésen.

Borítókép: MTI Fotó: Illyés Tibor