Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A vasárnapi tüntetések alatt az amerikai nagykövet a Vidi-Fradi meccset nézte Orbánnal

A vasárnapi tüntetések alatt az amerikai nagykövet a Vidi-Fradi meccset nézte Orbánnal

Az amerikai nagykövet vasárnap este Székesfehérváron nézte a Mol Vidi-Ferencváros meccset, és Orbán Viktorral is beszélgetett a VIP-páholyban, miközben az ellenzék a közmédia ellen tüntetett Budapesten a Kunigunda utcában – közölte az Átlátszó.hu.

David Cornstein, aki Donald Trump amerikai elnök régi ismerőse, nyár elején érkezett hazánkba, és fordulatot ígért az amerikai-magyar kapcsolatokban. Washington körülbelül egy éve változtatott Budapesttel kapcsolatos politikáján: felhagytak az Obama-kormánytól megszokott kritikákkal.

Ennek eredményeképp tavasszal egy külügyminiszteri találkozó is összejött Szijjártó Péter és Mike Pompeo között.

Konfliktusos témák azonban akadtak, például a CEU ügye is, amelyet Cornstein kiemelt helyen kezelt. A megállapodás a nagykövet erőfeszítései ellenére sem született meg, az egyetem pedig december elején bejelentette, hogy Bécsbe költözik.

A várakozásokkal ellentétben a CEU elüldözését nem sínylették meg az amerikai-magyar kapcsolatok. Cornstein a 168 órának a minap már úgy nyilatkozott: megszakad a szíve, de „a CEU távozásának körülményei és törvényi anomáliái nem okozhatják azt, hogy ezek után ne bízzon meg a magyar kormányban.”

Az Átlátszó kíváncsi volt, vajon az amerikai kormánynak mi a véleménye a múlt hét óta tartó tüntetéssorozatról. Az amerikai külügyminisztérium egy illetékese az Átlátszónak úgy válaszolt az erre vonatkozó kérdésre:

„Az Egyesült Államok támogatja a szólásszabadságot, az egyesülési jogot és a gyülekezés szabadságát. Minden felet arra kérünk, kerülje az erőszakot és a megfélemlítést.”

Borítókép: Budapest, 2018. december 6.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a budapesti amerikai nagykövetségen 2018. december 6-án. Orbán Viktor az amerikai nagykövetségen megnyitott részvétnyilvánító könyvben tett bejegyzéssel rótta le kegyeletét George H. W. Bush volt amerikai elnök emléke elõtt.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs