Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A CNN riportere Szijjártónak: Akkor mindenki más téved, és csak magának van igaza?

A CNN riportere Szijjártónak: Akkor mindenki más téved, és csak magának van igaza?

Szijjártó Péter legutóbb az amerikai CNN Quest Means Business című műsorának vendége volt, ahol az ismert műsorvezető Richard Quest kérdezte a rabszolgatörvényről, a CEU-ügyről és a közigazgatási bíróságok felállításáról.

Az utóbbi témával kezdve Quest rögtön rátért a lényegre: „Ön azt állítja, hogy ezek az új bíróságok függetlenek lesznek, de senki sem hisz önnek.” A külügyminiszter a kérdésre a következő „válasszal” állt elő:

„Tudja, nálunk, Magyarországon demokrácia van”, mire a műsorvezető közbevágott: „Nos, ez azért vitatható.”

A szócsata abban merült ki, hogy Szijjártó bedobta az unásig hallgatott kártyát miszerint „2018-ban a Fidesz óriási felhatalmazást kapott az emberektől” és ezen döntésüket ugyan ne bírálja senki, a riporter pedig elmagyarázta, hogy ezt az óriási felhatalmazást a média erőteljes befolyásolásával kapták.

A heves kezdés után a túlóratörvény került szóba, amelynek kapcsán Quest arról kérdezte Szijjártót, miért gondolják helyesnek, hogy a munkáltatók mostantól 400 óra túlórára kötelezhetik a munkavállalókat, mire Szijjártó elmondta, hogy a jogszabály csak lehetőséget ad a többlet túlmunkára, azaz lehetőséget teremt az önkéntes túlmunkára – ebben természetesen igaza van, éppen csak azt felejtette el hozzátenni, hogy a munkaerőpiacon lényeges előnybe kerülnek majd azok, akik hajlandóak feláldozni a szabad szombatjaikat, így ha a törvény bevezetésre kerül, a túlórázás normává válhat. Ez utóbbit ugyan nem, de azt hogy az EU és a civil szervezetek ezt egészen másként látják a helyzetet Quest felhozta és egyúttal bedobta a kérdést amely sokakban felmerült már amikor a kormány tagjai külföldön nyilatkoztak:

„Akkor mindenki más téved, és csak magának van igaza?”

Szijjártó azt is elmondta, hogy Fidesz a családpolitika és az oktatás megreformálásával akar választ találni a munkaerőhiányra, nem pedig a bevándorlók alkalmazásával.

Ezután, a CEU-ügy következett, amivel kapcsolatban a külügyminiszter, azt mondta, hogy az egyetem nem tartotta be a magyar törvényeket, mert egy képzésért két diplomát adott. Ez természetesen nem így van: a CEU egy diplomát ad: egy amerikait. Van persze néhány képzés, ami magyar diplomát is adhat, de az a hallgató, aki magyar diplomát is akar, annak szigorlatoznia kell és teljesíteni a különbözeti feltételeket. Ilyen esetben tehát, ha az illető kéri a magyar diplomát is, akkor sem lesz két diplomája, hanem egy diplomája lesz, ami két országban is érvényes.

A beszélgetés végén Quest megkérdezte:

ha a tüntetők az utcán vannak, a CEU elhagyta az országot, az EU a következő szintre léptette a Magyarország ellen zajló hetedik cikkelyes eljárást, akkor miként lehet az, hogy mégis mindig

a magyar kormánynak van igaza, és mindenki más téved? Szijjártó újra elmondta, hogy a magyar emberek rekordméretű támogatásról biztosították a kormányt idén áprilisban, akik a „liberális mainstream” iránnyal szembemennek.

Borítókép forrása: MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev