Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Őrületesen nagyra nőtt az Orbán-kormány

Őrületesen nagyra nőtt az Orbán-kormány

A kabinet, s számára dolgozó személyek száma immár karcolja a 300-at.

Jelenleg 13 miniszter, 182 államtitkár, 75 miniszteri, miniszterelnöki és kormánybiztos dolgozik a kormányban, továbbá 12 miniszterelnöki megbízott ad tanácsot Orbán Viktor miniszterelnöknek – írja a Napi.hu.

Vadai Ágnes több körben is érdeklődött írásbeli kérdésben Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogy végül is hány államtitkár és biztos dolgozik a kormányban. Gulyás végül válaszában felsorolta a közigazgatási államtitkárok, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a miniszteri biztosok számát. A felsorolásból állt össze az említett állomány.

Egyébként a lap rámutat az állami vezetők fizetése az előző ciklushoz képest jelentősen nőtt, ha az egyéb juttatásokat nem tekintjük, a miniszterelnöké bruttó egymillióról másfél millió forintra, a minisztereké 1,1 millió forintról 1,78 millióra emelkedett. (Azok a vezetők, akik országgyűlési képviselők bruttó 891 ezer forintos tiszteletdíjban is részesülnek, így Orbán Viktor és Gulyás Gergely is.) Két tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea és Süli János viszont havi 5 millióval gazdagodik havonta. Sülinek ezen kívül képviselői fizetés is jár.

Az államtitkárok fizetése 997 ezer forintról 1,3 millió forintra emelkedett (ennek oka, hogy a miniszterek legfeljebb 30 százalékkal megemelhetik az államtitkárok alapilletményét a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint, s ezt ebben a ciklusban meg is tették). A helyettes államtitkárok 748 ezer helyett 972 ezer forintot kereshetnek (a miniszter döntésével az alapilletmény 30 százalékos emelésével). A kormánybiztosok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra jogosultak (kivéve ha valaki állami vezetői feladatkörében is ellátja az adott tevékenységet), a miniszteri biztosok pedig helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összeget kaphatnak.

Borítókép: Elöl, középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Kormányzati kommunikációért felelős államtitkára (j), mellettük Kancz Csaba, Horváth Kálmán, György István, Berkó Attila, Demeter Ervin, Harangozó Bertalan, Horváth Zoltán, Juhász Tünde (b-j), hátul Tarnai Richárd, Takács Árpád, Szabó Sándor, Román István, Pajtók Gábor, Kovács Ernő, Neszményi Zsolt, Rácz Róbert, Sifter Rózsa, Simon László, Széles Sándor és Takács Szabolcs, a kormányhivatalok kinevezett vezetői a Parlament Vadásztermében 2018. június 26-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd