Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ferenc pápa elfogadta egy zaklatással gyanúsított segédpüspök lemondását

Ferenc pápa elfogadta egy zaklatással gyanúsított segédpüspök lemondását

A Los Angeles-i érsekség szerint Alexander Salazar a feltételezett zaklatás idején még plébános volt.

Ferenc pápa szerdán elfogadta Alexander Salazar Los Angeles-i segédpüspök lemondását, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy kiskorút zaklatott az 1990-es években. A Szentszék szerdán közleményben tette közzé a 69 éves segédpüspök lemondását.

A Los Angeles-i érsekség szerint Salazar a feltételezett zaklatás idején még plébános volt. José Gómez érsek szerint 2005-ben értesültek a gyanúról. Bár az illetékes ügyészség nem emelt vádat, a panaszt továbbították a kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések eseteivel foglalkozó vatikáni hatóságnak. A Hittani Kongregáció megalapozottnak találta a Salazzarral szembeni vádakat, s óvintézkedéseket rendelt el, az érsekség független vizsgálóbizottsága pedig hitelt érdemlőnek találta a főpap elleni gyanút.

Salazar következetesen tagadja, hogy elkövette a terhére rótt cselekményt. Az utóbbi hónapokban nagy visszhangot keltett több, az egyházon belüli szexuális botrány, többek között az Egyesült Államokban, Németországban és Chilében. Ferenc pápa februárra tanácskozást hívott össze a kérdés megvitatására. (MTI)

Borítókép: Ferenc pápa, (MTI/EPA/Angelo Carconi)