Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Facebook-live: ellenzéki politikusokból kényszerszülte tudósítók

Facebook-live: ellenzéki politikusokból kényszerszülte tudósítók

Tordai Bence szelfibottal és két telefonnal, Szél Bernadett erős powerbankkal készül arra, hogy bármikor élőben bejelentkezzen a Facebookon. A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint a képviselők kezdik érezni a közösségi média erejét, de a buborékok között így is nehéz az átjárás.

A rabszolgatörvény elfogadása óta egyre több ellenzéki politikusból vált tudósító Magyarországon: saját Facebook-oldalukon számolnak be az aktuális eseményekről, amire általában rengeteg ember kíváncsi. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Parlamentben jelentkezett be múlt szerdán, ez volt az első “live”, amit sokan figyeltek. Azóta láthattuk többek között Szél Bernadettet (független) az MTVA székházából tudósítani és Varju Lászlót (DK) a földről élőzni.

Powerbank és szelfibot

„Egyszer megszakadt az adás, így kettő ment ki belőle. Az első 1,7 milliós megtekintést ért el, a második 700 ezer körül zárt” – mondta a Zoom.hu-nak Tordai a múlt heti bejelentkezésről, amikor a politikus azt a parlamenti ülést követte és kommentálta végig, amelyiken botrányos körülmények között elfogadták a túlóratörvényt.

Mint elmondta, korábban is használták már ezeket a módszereket, de Polt Péter legfőbb ügyészt novemberben még rögzített videóban kérdezték. Tudták, a live erősebb műfaj, minél hosszabban közvetítik, annál többen nézik majd.

Ő két telefonnal és powerbankkal készült. Még szelfibot is volt nála a Parlamentben, ezt az MTVA-székházba már elfelejtette magával vinni.

Kiemelte, a politikusoknak muszáj megtanulniuk a közösségi média használatát, ő is gyakran hibázik felvétel közben, de folyamatosan képezi magát. Szerinte már nemcsak generálják a hírt, feladatuk is közvetíteni a tartalmat.

„A klasszikus médiát kitiltották az ülésteremből, így egészen új műfajok születnek. Természetesen nem akarjuk helyettesíteni a komoly hírportálokat, de ez egy kényszer szülte helyzet” – mondta a politikus.

Tordai Bence

Le a rabszolgatörvénnyel❗️ A Párbeszéd, az MSZP és több ellenzéki párt képviselői elfoglalják a pulpitust, hogy ne lehessen levezetni az ülést. 👉 Párbeszéd Magyarországért 🇭🇺🇪🇺

„Védelmet adott a Facebook-live”

„Amikor vasárnap Hadházy Ákossal elindultunk az MTVA-székházhoz, megbeszéltük, hogy egymást vesszük majd a telefonjainkkal. Nem tudtuk, mire számítsunk, annyi volt tudatos az egészből, hogy valahogy közvetítjük a benti eseményeket. Fokozatosan, egyre hosszabbá váltak a közvetítéseink” – ezt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő mondta a Zoom.hu-nak.

Úgy gondolta, ez az egy fegyvere van arra, hogy bemutassa azt a félelemkeltő szituációt, amibe keveredett. Állítása szerint a székházban smasszereket küldtek rájuk, egyre több fegyveres került elő.

Azt érezte, hogy a Facebook-live egyfajta védettséget ad neki és a többi politikusnak.

„Magyarországon a sajtó jelentős része nem független, így felkészültem arra, hogy magamnak kell gondoskodnom a valós hírekről. Ezért vettem egy nagyon erős powerbankot, mindig van nálam töltő. Az utóbbi időben folyamatosan készítem a felvételeket az egyes szituációkról, a nyilvánosságot szeretném valós információkkal ellátni” – jelentette ki a képviselő.

Szél Bernadett

Folytatjuk!

Tordai, a fordulópont

„A Facebook nélkül ma már nem képzelhető el ilyen mértékű mozgósítás. A tüntetések megszervezésében, az arról való információk közlésében elsődleges szerepe van a közösségi médiának” – mondta a Zoom.hu-nak Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője.

A szakértő szerint ugyanakkor az, hogy ezen a felületen szervezik a tüntetéseket, már nem számít újdonságnak, négy-öt éve is így zajlott. Viszont az, hogy az élő Facebook-videóknak milyen fontos szerepe van a mai világban, talán a múlt hét szerda mutatta meg leginkább.

Tordai Bence élőzése jelentette a fordulópontot az ilyen típusú tartalmak szerepében.

Virág Andrea kiemelte, rengetegen látták a történéseket, ez pedig valószínűleg sokaknál meghozta a kedvet az azt követő tüntetésekhez. A demonstrációk minden bizonnyal nem jöttek volna létre a politikus bejelentkezése nélkül. Ha ennyi ember nem követhette volna, akkor nem lett volna ekkora mozgósító ereje annak, hogy a kormány átlépte a saját szabályrendszerét. Szerinte ugyanez igaz az MTVA-ba való bejutás után készült felvételekre is, amikor Szél Bernadett, Ujhelyi István vagy éppen Varju László tudósított az eseményekről. Ha ott nincs live, akkor az embereknek fogalmuk sem lett volna, hogy mit csinálnak bent az ellenzéki politikusok.

Még akkor is hatalmas nézettséget értek el ezek a közvetítések, amikor valójában nem történt semmi.

„Az, amikor hétfőn az MTVA folyosójáról élőben bejelentkeztek, és az volt a problémájuk, hogy senkinél nincs az automatába való apró, közelebb hozta őket az emberekhez, mert bárkivel előforduló esetre kerestek megoldást. Újszerű, innovatív ötlet volt ez a politikusoktól. Az élő videók nem csak arról szóltak, hogy a képviselők közvetítették az eseményeket. Kommentálták is azokat, elmondták, mit gondolnak a történtekről. A legnagyobb problémája ezeknek az embereknek, hogy távol vannak a választóktól. Leginkább előre megtervezett sajtótájékoztatókon látják őket, rövid bejátszásokban vagy a televízióban találkoznak velük, nem pedig életszerű helyzetekben. Úgy tűnik, ez változni kezdett ” – mondta a szakértő.

A köztévében éjszakázó ellenzéki politikusok hétfő hajnalban Forrás: Szél Bernadett/Facebook

A buborékok még nem durrannak

„A saját média szerepe fontos, ha valamelyik politikus elkezdi közvetíteni az eseményeket, akkor a követőik biztosan tőlük kapják meg az információkat, nem pedig valamelyik médiumon keresztül megszűrve. A megosztásokon keresztül olyanokhoz is eljuthatnak, akik kevésbé érdeklődnek a napi politika iránt.

Ugyanakkor ennek erős korlátja is van, a sokat emlegetett buborékhatás.

Az online világban a saját meggyőződésünk alapján történő cselekvés erősebb, mint az offline térben való viselkedésünk, bár ott sem elhanyagolható” – mondta ezzel kapcsolatban Lévai Richárd közösségi marketingszakértő.

Hozzátette, ha valakinek csak az egyik oldalról vannak ismerősei, akkor más nézőpontból kevesebb információ jut el hozzá. Ha rengeteg a megosztás, akkor természetesen van esély az informálódásra, de alapvetően zárt világok jöttek létre a Facebookon.

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője beszédet mond az Országház előtti Kossuth Lajos téren tartott kormányellenes tüntetésen, amit élőben közvetít Fotó: MTI/Mónus Márton.

Szerinte a hagyományos médiumok szerepe is megváltozni látszik, más műsorszerkesztési trendek kezdenek kialakulni. Az ATV egyik nap a saját Facebook-videóját osztotta meg a tüntetésről a tévés adásban. Az internetes portálok élőben közvetítenek, mellette párhuzamosan zajlik a szerkesztett cikkírás.

„Ezek az élő események így egy igen gazdag tartalmat generálnak.

Van a politikusoknak egy új generációja, akik tudják kezelni ezeket az eszközöket és alkalmazkodnak a helyzethez” – fogalmazott a szakértő.

Mint mondta, legalább ennyire fontos a dokumentáció szerepe. „Korábban készült néhány fotó, videó, láttuk, hogy a kopaszok útjukat állják a népszavazást kezdeményezőknek. Most azonban élőben követhetjük, ahogy egy politikust letepernek a biztonsági őrök”.

Borítókép: Ellenzéki képviselők elállják a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én. Elöl Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője (b-j).
MTI/Máthé Zoltán