Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Alig csökkent a Fidesz tábora, a kormánypárt előnye tetemes

Alig csökkent a Fidesz tábora, a kormánypárt előnye tetemes

A Fidesznek november közepe és december eleje között egy hajszállal, mintahibán belül, 36-ról 35 százalékra csökkent a tábora. Ezzel együtt a kormánypártnak még mindig hatalmas az előnye.

A Fidesznek november közepe és december eleje között egy hajszállal, mintahibán belül, 36-ról 35 százalékra csökkent a tábora – derül ki a Závecz Research Intézet december elején készített kutatásából. (Az adatfelvétel ideje éppen december 11-ért végét. Másnap fogadták el a túlóratörvényt, amely után több ellenzéki demonstráció is volt már vidéken és a fővárosban is.) A Jobbik folyamatos visszaesése megállt, sőt a múlt havi 7 százalékról 9 százalékra bővült a támogatottsága. Az MSZP továbbra is 7 százalékon áll, szeptember óta nem módosul az őket a preferálók aránya. Harmadik hónapja stabil a DK pozíciója is, a választókorúak 5 százalékának leginkább kedvelt pártja. Decemberben az LMP és a Momentum megőrizte a múltkori 3 százalékos támogatottságát. A sorban a Kétfarkú Kutyapárt következik, novemberben 3, most 2 százalékos a tábora. A Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is 1-1 százalékon állnak. A pártnélküliek aránya megint egy kicsivel csökkent, most 32 százalék tartozik ide.

A biztos pártválasztók körében is jelentős egyébként a Fidesz előnye, bár szavazóik aktivitási szintje némileg csökkent az elmúlt hetekben: jelenleg 51 százalékos táboruk van. A Jobbik ebben az elkötelezett csoportban 15 százalékra, az MSZP 11 százalékra számíthat. A Demokratikus Koalíció az aktív pártválasztói csoporton belül 8 százalékot ér el. A Momentum 4, az LMP 3 százalékon áll. A biztos szavazók 2-2 százaléka támogatja a Párbeszédet és a Mi Hazánk Mozgalmat. ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet december elején, a túlóra-törvény elfogadása előtti egy hétben, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A parlamenti választáson nyertes Fidesz szavazótábora az azóta eltelt időszakban 33 és 36 százalék között változott, ami 2,6-2,9 millió fős támogatottságot jelent. Szavazóik többnyire nagyfokú elkötelezettségének köszönhetően a biztos pártválasztói körben átlagosan 54 százalékot kaptak, de ebben a hónapban ettől elmarad az eredményük.

A Fidesz támogatóinak egy része most némileg elbizonytalanodott s ennek két jelét is látjuk. Amíg a korábbi hónapokban a Fidesz-hívek nagyjából kétharmada mondta magát egy választás résztvevőjének, most 57 százalékuk. Korábban 94-95 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok s csak 5-6 százalékuk látta negatívan a helyzetet. Decemberben viszont 10 százalékpontos csökkenés volt, s 85 százalékuk értékelte pozitívan az országban folyó dolgokat, 10 százaléknyian kritikusak, 5 százalék pedig bizonytalan ebben a kérdésben.

A Jobbik tábora május és november között lényegében megfeleződött, 15-től 7 százalékra csökkent (1,2 millióról 600 ezer főre). Most azonban ez a tendencia megállt, mi több 2 százalékponttal emelkedett a párt támogatottsága. A biztos pártválasztói körben is jelentős visszaesést szenvedett el a Jobbik a parlamenti választást követően, 21 százalékról 12-re estek vissza, ezúttal viszont 15 százalékra emelkedtek az aktív szavazók csoportjában.

A többi ellenzéki párt támogatóinak aránya keveset változott a parlamenti választás óta, látványos felemelkedések és zuhanások sem voltak. Az MSZP május és augusztus között 6 százalékon állt, azóta folyamatosan 7 százalék a támogatóik aránya (ez nagyjából 5-600 ezres tábor). A biztos pártválasztók csoportjában 10-11 százalékot értek el a szocialisták. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a választásokat követően 4-5 százalékos volt, a híveik száma tehát 300 és 400 ezer fő közötti. A DK az aktív választói közönségen belül eleinte 7 százalékot ért el, az utóbbi hónapokban 8-at.

Az LMP-nek jellemzően és átlagosan 3 százaléka volt, azaz negyedmillió választópolgár sorakozott fel mögéjük. A párt a biztos szavazói közegben eleinte a bejutási küszöbértéken, 5 százalékon állt, az ősszel viszont, ha kicsivel is, de alatta maradt.

A Momentum 1-2 százalékról az utóbbi hónapokban 3 százalékra javított, így ők is nagyjából 250 ezer támogatóval rendelkeznek. Az aktív politikai közönségen belül 2-3 százalékról az év végére 4-5 százalékra jöttek fel.

A Kétfarkú Kutyapárt a teljes népességen belül 2-3 százalékkal, 200 ezer választópolgárral számolhat. Az aktív szavazók csoportján belül is 2-3 százalék erősíti.

A Párbeszéd a teljes népesség 1 százalékát, vonzza magához, ez megközelítőleg 100 ezer támogató. A biztos pártválasztók körében 1-2 százalékos eredményei voltak.

A Mi Hazánk Mozgalom megalakulása óta 1 százalékon áll, tehát nekik is százezer főt majdnem elérő támogatójuk van, s az aktív szavazók 1-2 százaléka voksolna rájuk.