Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Alföldi nekiment a kulturális tao elvételekor “kussoló” színházigazgatóknak

Alföldi nekiment a kulturális tao elvételekor “kussoló” színházigazgatóknak

„Ami a tao körül történt az utóbbi hetekben, az pontosan leképezi azt, ami az országban történik bármely területen, és azt, ahogyan mi, magyar állampolgárok viseljük magunkat és viselkedünk egymással. És ez egy nagy totális vereség, és nem elsősorban a kormánnyal szemben. Ez a szakmám veresége” – mondta Alföldi Róbert a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Alföldi Róbert MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ismert, a kormány megszünteti a kulturális tao-támogatásokat, amely a nem állami, és nem önkormányzati színházak közül a kisebbeket mindenképpen ellehetetleníti más forrás híján, hiszen a jegyárakat drámai mértékben meg kellene emelniük, hogy ne jussanak csődbe. A kormány arra hivatkozva, hogy a kulturális szférában visszaélések történtek a tao-támogatásokkal, az egész konstrukciót megszünteti.

A Magyar Narancsnak adott interjúban Alföldi élesen bírálta a kulturális tao bedöntéséhez asszisztáló, vagy hangját az ellen fel nem emelő szakmát, színházigazgatókat. Konkrét teátrumokra is utalt: “Például a legnagyobb múlttal rendelkező fővárosi művészszínház igazgatója beáll az egész mögé. (…) Az Örkény hallgat, a Víg hallgat. Mindenki hallgat. (…) Igazi nagy szégyen ez, legalább akkora, mint a CEU ügye.”

Az interjúban szó esik a közállapotokról, a politikai helyzetről is. Alföldi erről úgy vélekediett, hogy Magyarország jövőjét még sokáig a NER rendszere határozza meg. Azt mondta,

„Biztosan csodálatos és szabad élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek. És örülni is fogok neki. De hogy ebben még van húsz év, az tuti.”

A Zoom.hu is írt amúgy a támogatás megszüntetésének első áldozatáról: Győr legkisebb színháza az első előadás óta telt házzal működött, de Gáti Oszkár, a Menház Színpad igazgatója novemberbenúgy döntött, hogy három év siker után nincs tovább, bezárja a teátrumot. „A taotörvény visszavonásával megváltoznak a támogatási rendszerek, a színházam enélkül nem tud működni” – mondta akkor.

Borítókép: Alföldi Róbert / MTI Fotó: Kallos Bea