Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sztrájkelőkészítő bizottságot hoztak létre a szakszervezetek

Sztrájkelőkészítő bizottságot hoztak létre a szakszervezetek

A csatlakozott érdekvédelmek 200 ezernél több embert tömörítenek, ez az öt föderáció több mint 50 százalékát jelenti.

Sztrájkelőkészítő bizottságot (SZB) hoztak létre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) föderációja alatt lévő tagszervezetek, kiegészülve számos civil szervezettel, független szakszervezettel és más föderációhoz tartozó érdekvédelemmel – mondta a Zoom.hu-nak a mai tárgyalásokon résztvevő, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán. Az SZB-hez csatlakozott például más föderáció, így a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) több tagja és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is – jegyezte meg. Összesen 16 szakszervezet vesz részt a sztrájkbizottság munkájában.

Azzal kapcsolatban, hogy az országos sztrájkkal kapcsolatban született-e bármiféle döntés azt mondta, hogy az még nem történt meg. Ez Áder János lépésétől függ. Az SZB-t azért hívták életre, hogy addig is koordinálja egy általános munkabeszüntetéshez szükséges előkészítő munkát. Egyáltalán nem egységes a helyzet, s számos törvény vonatkozik az érdekvédelmek által lefedett munkavállalókra. Ezeket kell egy tető alá hozni, számos munkavállalói kör van például, ahol figyelemmel kell lenni az alapellátás szükségességére. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke lapunknak annyit tett hozzá, hogy a SZB-hez az öt föderáció tagjainak több mint 50 százalékát tömörítő érdekvédelem csatlakozott. Ez több mint 200 000 munkavállalót jelent.

Az SzB felállításáéval az a cél, hogy mire Áder János válasza megérkezik, ne a nulláról induljanak. Addigra a bizottság már elvégezzen számos előkészítő munkát, így gyorsabban tudnak reagálni a történésekre – mondta László Zoltán.

Mint ismert az érdekvédelmek a múlt hét szerdán elfogadott túlóratörvény miatt kívánnak tiltakozni, amellyel kapcsolatban már többször felmerült egy országos általános munkabeszüntetés kérdése.

Borítókép: Veres Viktor