Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány az eddigi legnagyobb hiány mellett is megröpteti a pénzhelikoptert

A kormány az eddigi legnagyobb hiány mellett is megröpteti a pénzhelikoptert

A jelek arra utalnak, hogy idén sem marad el a nagy év végi pénzszórás. Történik ez annak ellenére, hogy a költségvetési hiány soha nem volt még ilyen magas. A héten már 47 milliárdot költött el a kormány – és még csak szerda reggel van.

November végén 1842 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, ami így minden novemberi rekordot megdöntött. A büdzsét már csak az mentheti meg az éves rekordhiánytól, ha az utolsó hónapban Brüsszel több száz milliárd forintnyi uniós támogatást ráönt a magyar kormányra. A legfrissebb brüsszeli adatok szerint múlt csütörtökig (december 13-ig) nem indultak el az utalások. Ezzel együtt nem kizárt, hogy teljesül a kormány várakozása, s végül még Szilveszter előtt egy-két milliárd eurót átutal az Európai Bizottság. Ám ma már nemcsak ez, a brüsszeli pénzesőre való várakozás a kormány egyetlen szokása az év végen, hanem a pénzpumpa beindítása is.

A pénzügyi hagyományok

Azonban a magas novemberi hiány miatt idén erre szűk lehetősége lesz a kormánynak – nem úgy, mint például 2016-ban, amikor egyetlen hónap leforgása alatt 907 milliárd forintot szórt el egyházi támogatásokra, beruházásokra és stadionokra. De az elmúlt év sem volt akármi, hiszen akkor is futotta több száz milliárdos plusz kiadásra, 2017 decemberében 334 milliárd forintos hiányt hoztak össze. A hatalmas osztogatásokról szóló kormányhatározatok publikálásával – az Orbán-kormány pénzügyi hagyományai szerint – megvárják december utolsó napjait. Így persze azt nehéz lenne megmondani, hogy mennyi pénzt öntenek ki a költségvetésből, ám az első tízmilliárdok az elmúlt napokban már „útjukra indultak”.

A Magyar Közlönyben a héten már több tucat kormányhatározat megjelent.

Csak hétfőn 47 milliárd forintot ígértek el az idei és a jövő évi költségvetésből,

ebből a 2018-as keretet még 21,3 milliárd, a 2019-2020-as éveket pedig további 26,4 milliárd forint terheli.

Mindebből egyelőre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ám – az említett gyakorlatból kiindulva – elég nagy a valószínűsége a további költekezésnek. A mostani döntések egy része még a korábban keletkezett költségvetési lyukak betömködésére szolgál, de már most vannak olyan kiadások, amelyek nyugodtan mellőzhetők lennének, ha spórolni akarna a kormány a közpénzekkel. A kabinet hétfőre datált döntése szerint újabb 5 milliárd forintos támogatást kapott a nemzeti kukaholding, vagyis az NHKV Zrt. A cégről nemrég írtunk, amikor több hónapos késéssel végre benyújtotta Bártfai-Mager Andrea vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter a cég tavalyi beszámolóját:

Tízmilliárdos veszteség: óriási a káosz a kukaholdingnál

Nyeli a tízmilliárdokat az állami kukaholding. A rezsicsökkentés eddig legalább 30 milliárd forintos veszteséget okozott az adófizetőknek, de további tízmilliárdos tartozások keringenek a rendszerben.

Eszerint az NHKV Zrt. potom 3,7 milliárd forintos veszteséggel gazdálkodott 2017-ben – legalábbis papíron. A beszámoló valódiságát két dolog hitelteleníti: azt csak korlátozásokkal volt hajlandó hitelesíteni a könyvvizsgáló, miután a kaotikus könyvelési rendszer miatt ennek akár a tízszerese is lehet a valódi hiány. A másik körülmény, ami arra utal, hogy a cégnél a kimutatott 3,7 milliárdnál is nagyobb lehet a hiány, hogy a mostani 5 milliárdos tőkejuttatás előtt október végén 26,4 milliárd forintot már hozzávágott a kormány a botrányosan gazdálkodódó nemzeti kukaholdinghoz. A vállalat ezek alapján csak idén bő 31 milliárd forintot égetett el.

Hirtelen 10 milliárd kellett a Volánoknak is

Míg a kukaholding 5 milliárdos juttatása az előzmények ismeretében annyira nem meglepő, az már igen, hogy ennek kétszeresét, 10 milliárdot szavaztak meg az autóbusszal végzett személyszállítás finanszírozására, mégpedig azonnali hatállyal. A látszólag a semmiből jött 10 milliárd forintos támogatási igényt a kormány nem magyarázza meg. Sőt, a kormányhatározatból még az sem derül ki, hogy azt miből finanszírozzák – ezt a házi feladatot Varga Mihály pénzügyminiszternek kell megoldania a rendelkezés szerint.

Nem egyszeri 10 milliárd forint átutalásáról van szó. „Orbán Viktor s. k” azt is elrendelte a pénzügyminiszternek, Bártfai-Mager Andrea vagyonminiszternek és Palkovics László innovációs miniszternek, hogy a rendes költségvetési támogatáson felül 2019-ben is gondoskodjanak további plusz finanszírozási forrásokról a Volánok számára.

Nem lehetünk meg sportcsarnok nélkül

Ha beindul a nagyüzem a költségvetési határozatgyártásban, akkor biztosak lehetünk abban, hogy számtalan sportlétesítményre jut majd újabb forrás. A sorozat már most, hétfőn elkezdődött, hiszen plusz 3 milliárd forintot szavaztak meg a tatabányai multifunkcionális sportcsarnok fejlesztésére.

A teljes projekt a tervek szerint 15,2, milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

A kormány indoklása szerint 3 milliárd forint az idei kiadásokat fedezi, vagyis a kivitelezőnek alig két hete maradt arra, hogy ezt a pénzt elköltse.

A kormány döntése szerint hamarosan megkezdődhet a Magyar Kerékpáros Szövetség edzőcsarnok-fejlesztési programja. Egyelőre csak a tervezésre adtak pénzt, alig 100 millió forintot. A megvalósíthatósági tanulmányra 45 milliót, a hatástanulmányra további 25 milliót, a költség- és időkalkulációk készítésére 10 milliót, míg helyszíni vizsgálatra 20 milliót költhetnek – derül ki a kormányhatározatból. Ezek pedig így együtt, kiteszik az emlegetett 47 milliárdot.