Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A helyi tüntetésekről akart tudósítani, de nem engedték dolgozni a kaposvári újságírót

A helyi tüntetésekről akart tudósítani, de nem engedték dolgozni a kaposvári újságírót

A KaposvárMost.hu oldal egyik újságírója úgy vélte, hogy a rabszolgatörvény miatt tartott helyi megmozdulásról tudósítani kell, ez nem igazán egyezett a lap terveivel. 

Egy boldogabb országban abszurdnak mondható történet játszódott le a KaposvárMost.hu szerkesztőségénél. A lap pályakezdő újságírója objektív beszámolót akart írni a rabszolgatörvény miatt tartott keddi, helyi megmozdulásról – írja a Mérce. Az oldalnak a kaposvári lap munkatársa számolt be. Elmondása szerint csak a munkáját akarta végezni azzal, hogy tudósít az eseményről. „Úgy gondoltam, hogy a KaposvárMost.hu hírportálnak – ami a MostMédiacsoport tagja, és aminek 30 ezer lájkolója van Facebook-on, Kaposvár lakosságának a fele – kötelessége beszámolnia erről az eseményről.” – írta.

Ezt adta elő főnökének is, aki azonban az újságíró elmondása szerint nem fogadta jól a javaslatát. Ebből aztán vita kerekedett, ami azzal zárult, hogy nem tudósíthat. Vagy ha igen, akkor csak úgy, ha ezt megbeszélik a városvezetéssel, és egyébként is ilyen fontos ügyről és kényes témáról amúgy sem ilyen kezdőnek kell foglalkoznia.

Végül azt is megtiltották neki, hogy elmenjen a demonstrációra, mert az „szembemegy az újság és a cég álláspontjaival, és akkor valószínű, hogy nem kell tovább dolgoznia a szerkesztőségben”.

A tüntetésre végül ennek ellenére elment az újságíró, majd – elmondása szerint a beszámoló megírásának szándéka nélkül – visszaült a számítógép gép elé, hogy folytassa esti hírügyeletes munkáját, ám a szerver eközben egyszer csak ledobta a szerkesztőségi rendszerről. Az újságíró rögtön arra gyanakodott, hogy ez már a retorzió része.

Később kiderült, hogy a városvezetés – a főszerkesztő beleegyezése nélkül – megvonta tőle a hozzáférést az oldal felületeihez. Ezek után másnap csalódottan felmondott.

Mint írja, szerint egy „halott hírt” tartott veszélyesnek a városvezetés, és „elvették tőle az eszközt, amivel a munkáját végezte”, ezért csalódottságában másnap felmondott. Azt is hozzátette, hogy a KaposvárMost.hu kivételével minden kaposvári sajtóorgánumban készült beszámoló a tüntetésről.

Borítóképünk illusztráció, a budapesti demonstrációkon készült. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs