Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

1100 levél szivárgott ki a feltört uniós diplomáciai levelezésből

1100 levél szivárgott ki a feltört uniós diplomáciai levelezésből

Feltörte és éveken át figyelte európai uniós diplomaták levelezéseit egy hackercsoport – írta az Eurológus blog az esetről a New York Timesban megjelentek alapján. Az amerikai újsághoz 1100 diplomáciai jegyzetet és beszámolót juttatott el az Area 1 nevű kiberbiztonsági cég, amelyik felfedezte a betörést.

Egy 88 oldalas dokumentumban közzé is tették a kiszivárgott leveleket. Az egyik nyilvánosságra került dokumentumban Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök júliusi helsinki találkozóját úgy jellemezte az egyik uniós diplomata, hogy „sikeres volt (legalábbis Putyinnak)”.

Az EU és Donald Trump közötti konfliktussal kapcsolatban az EU washingtoni képviseletének vezetője egy másik levélben azt javasolta, hogy az Európai Unió próbálja megkerülni az amerikai elnököt, és közvetlenül az Egyesült Államok Kongresszusán keresztül igyekezzen érvényesíteni az érdekeit.

A Krím-félszigetről azt jelentette egy uniós diplomata, hogy „forró zóna, ahová talán már nukleáris tölteteket is telepítettek.”

A Hszi Csin-Pinggel tartott találkozóról azt jegyezte föl az egyik résztvevő, hogy a kínai elnök leszögezte: nem fogja hagyni, hogy az USA megfélemlítse, még akkor sem, ha ez egy kereskedelmi háborúhoz vezet, amelyik mindenkinek fájni fog. „Kína már nem egy elmaradott ország” – tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: TechWorm