Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pintér szerint a rendőrség higgadt maradt, nem alkalmazott túlzó erőszakot

Pintér szerint a rendőrség higgadt maradt, nem alkalmazott túlzó erőszakot

A Belügyminisztérium (BM) szerint – az Amnesty International civil szervezet állásfoglalásával ellentétben – a magyar rendőrség a támadások ellenére „higgadt maradt, nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot” a kormány ellen tüntetőkkel szemben. A BM keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Amnesty International hétfő este Londonban kiadott egy állásfoglalást, amely szerint

a magyar rendőrségnek a békés tüntetőkkel szemben nem szabad felesleges és túlzott erőt alkalmaznia, beleértve a könnygáz használatát.

A felhívás szerint, amelyet Massimo Moratti, az Amnesty International európai programjának igazgatóhelyettese jegyez, a vasárnap esti tüntetésen az AI a békés tiltakozókkal szembeni szükségtelen és eltúlzott erő alkalmazásának megnyilvánulásait tapasztalta, könnygáz bevetésével együtt, és ennek nem szabad megismétlődnie.

A BM úgy fogalmazott: Moratti „Budapest helyett nyilvánvalóan egy másik európai fővárosban történtekre reagál”; egy olyan rendőri beavatkozásra, amelynél a tüntetők ellen hang-, víz- és könnygázgránátokat, vízágyúkat, lovasrohamot vetettek be. Hangsúlyozták: a magyar rendőrség annak ellenére „nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot, hogy a gyülekezők 15 rendőr sérülését és a rendőrség eszközeiben kétmillió forint kárt okoztak”.

Azt írták: nem békések azok, akik azt skandálják, hogy „égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!”

, akik át akarták törni a passzív rendőrsorfalat és akik úgy nyomták társaikat a rendőrsorfalra, hogy a rendőröknek kellett az eszméletüket vesztett, légszomjjal küzdő embereket a még súlyosabb sérülések megelőzése miatt kimenekíteniük. Hozzáfűzték: a szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a nemzet karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkók megrongálásával, ellopásával vagy felgyújtásával. Középületek, közterületek feldúlása, beszennyezése erőszakos cselekmény; ezeket tüntetők követték el – közölte a BM. (MTI)

Borítókép forrása: Veres Viktor