Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Milliónyi éhezőnek jelent reményt a jemeni tűzszünet

Milliónyi éhezőnek jelent reményt a jemeni tűzszünet

Az egymással szembenálló erők, a szaúdi vezetésű arab koalíció által támogatott, nemzetközileg elismert kormány és az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők december 13-án állapodtak meg abban, hogy tűzszünetet hirdetnek az ország nyugati részén fekvő térségben – írja az MTI. A húszik kezén lévő Hodeidán keresztül érkezik a legtöbb nemzetközi segély az országba, amelynek mintegy 28 millió lakosának többsége a fegyveres konfliktus miatt humanitárius segélyre szorul, mert milliókat fenyeget éhínség.

A kormányerők szerint viszont nem sokkal a tűzszünet hatályba lépése után a húszi felkelők megsértették a megállapodást, amelynek végrehajtását egy ENSZ-vezetésű bizottság hivatott ellenőrizni. A tűzszünettől a megállapodást tető alá hozó ENSZ azt reméli, hogy sikerül megakadályozni a 21. század legnagyobb humanitárius válságának kirobbanását.

Jemenben 2014 óta dúl polgárháború. A szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután az Irán támogatását élvező húszik elfoglalták a fővárost, és elűzték az ország nemzetközileg elismert kormányát, amely most Szaúd-Arábiában működik. A témáról itt írtunk bővebben:

Sok jemeni gyerek már annyira legyengült, hogy sírni sincs ereje

Sok jemeni gyerek már annyira legyengült, hogy sírni sincs ereje Jemenben 2015 óta tart a véres polgárháború, az összecsapásokban eddig 50 ezren veszthették életüket. Az arab világ legszegényebb országa mostanra kezd teljesen belerokkanni az elhúzódó konfliktusba: becslések szerint naponta 130 gyerek hal bele az éhezésbe és az olyan rég elfeledett betegségekbe, mint a kolera.

 

Fotó: MTI/EPA/Jahja Arhab